Oradea a primit încă 14,2 milioane euro din bugetul Europei. Proiectul unic în sistemul public de sănătate din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oradea atrage încă 14,2 milioane euro din fonduri structurale, după ce a aplicat cu cinci noi proiecte în parteneriat cu autorităţi locale din Ungaria, care vizează, printre altele, implementarea unui proiect unic în sistemul de sănătate din România.

Proiectele, realizate în cadrul Programului Interreg România-Ungaria şi aprobate de Comitetul de Monitorizare a Programului în şedinţa din luna decembrie, vizează mai multe domenii de activitate, de la promovarea producătorilor locali, dezvoltarea transportului în comun şi până la dotarea spitalelor cu echipamente medicale noi. 

Un astfel de proiect, care a primit un buget de 3 milioane de euro, având ca parteneri Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea, Spitalul Gróf Tisza István din Berettyóújfalu şi Municipiul Hajdúböszörmény aduce la Oradea 1,9 milioane de euro destinate realizării unei linii automatizate  pentru Laboratorul de analize medicale a Spitalului, unui sistem de transport a probelor intre secţii şi laborator (probele ajungând în laborator în câteva secunde), precum şi a unui program informatic utilitar pentru populaţie, privind analizele medicale pe care şi le pot face.

Proiectul este unic în sistemul pulic de sănătate din România şi va constitui un model de bună practică. 

„Implementarea proietului va scădea semnificativ timpul necesar analizelor medicale (cu incidenţă mare pentru cazurile urgente, 31% din analize se fac pentru UPU), degrevarea resursei umane de activităţi recurente, dar şi riscurile generate de erori umane, ca de pildă contaminarea sau încurcarea probelor”, se arată într-un comunicat transmis de Primăria Oradea.

Centru pentru producători

Cea mai mare parte a fondurilor,în valoare de 7,5 milioane de euro, sunt pentru amenajarea unui Centru de antreprenoriat în locul Pieţei Cetate din Oradea, crearea  centrului mobil pentru sprijinirea producătorilor locali din Bihor şi a centrului pentru antreprenoriat incluziv Hajdúböszörmény.
 

Imagine indisponibilă

 Viitorul Centru de antreprenoriat din Zona istorică a Oradei

Din valoarea totală a proiectului, fondurile nerambursabile sunt în valoare de 1.988.194,61 euro, iar contribuţia proprie a Municipiului Oradea de 4.543.897,61 euro.

Telemedicină între Oradea şi Békéscsaba

Un alt proiect va permite achiziţionarea de noi echipamente medicale pentru Spitalul Dr. Gavril Curteanu din Oradea şi pentru Spitalul Central Judeţean Békés din Békéscsaba.

Concret, spitalul orădean şi-a propus realizarea unui laborator de imagistică, în cadrul căruia se vor monta un RMN, trei ecografe, dotarea Secţiei ATI, cu un aparat C-arm, 5 monitoare de înaltă performanţă, cinci aparate ventilaţie mecanică de înaltă performanţă. Totodată, se va realiza un laborator cu punct de lucru în fiecare secţie, în cadrul căruia se va monta un  sistem de transport vacuum pentru probe de Laborator şi Medicamente.

Secţia Radiologie va primi de un nou aparat digital radiografie iar Secţia Chirurgie Adulţi şi Chirurgie Pediatrie de un turn complet 3D Full HD pentru Chirurgie Endoscopică Laparoscopică.

Suplimentar, spitalul intenţionează să achiziţioneze un sistem de telemedicină care va fi instalat în compartimentul de IT al Spitalului, cu terminalele în Camerele de gardă ale Spitalului - acoperind aproape integral secţiile Spitalului Municipal din Oradea-, repectiv realizarea de schimburi de practică între personalul medical al celor două spitale partenere.

Valoarea totală a bugetului proiectului este 2,954,338.00 euro cu TVA. Valoarea totală a bugetului aferent Spitalului Dr. Gavril Curteanu Oradea este 2,454,338.00 euro cu TVA, din care fonduri nerambursabile 2.405.226,70 euro, iar contribuţia proprie a Municipiului Oradea este de 49.111,30 euro.

Dotări şi screening gratuit pentru pacienţi

Tot în domeniul Sănătăţii este proiectul care urmează să fie implementat de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea în parteneriat cu Institutul de Boli Cardiovasculare Timişoara, ca lider de proiect, şi Universitatea din Debrecen.

În timp ce Institutul Inimii din Timişoara se va dota cu echipamentele necesare pentru chirurgia cardiovasculară pediatrică, specializare care nu este acoperită în zona transfronalieră, spitalul orădean va reabilita şi dota  secţia de ginecologie - blocul operator, ATI şi o secţie cu paturi. Proiectul prevede, totodată, realizarea de schimburi de experienţă şi training pentru personalul medical in comun cu partenerii de proiect, precum şi acţiuni de screening pentru pacienţi, cum ar fi pentru defecte cardiace fetale sau tumori ovariene.

Bugetul proiectului este 3.000.000 euro din care Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea îi revine  1.200.000 euro cu TVA. Din suma respectivă, fondurile nerambursabile sunt în valoare de1.176.000,00 euro, contribuţia proprie a Municipiului Oradea fiind 24.000,00 euro.
 

Autobuze noi şi panouri de informare

Cel din urmă proiect cu care municipalitatea orădeană a aplicat în cadrul Programului Interreg România-Ungaria are ca parteneri compania Oradea Transport Local SA, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Transregio şi Compania de Transport Debrecen.

Pentru Oradea, proiectul va permite cumpărarea a 7 autobuze noi, de tip Euro 6 şi realizarea unui studiu privind fluxul  de călători la nivelul reţelei de transport public local din Oradea, Borş, Sînmartin şi Biharkeresztes, pentru a elabora un plan de dezvoltare a reţelei de transport public local în zonă.

De asemenea, compania de transport local din municipiu va achiziţiona un sistem automat de localizare vehicule şi informare călători inclusiv cu  50 de panouri de informare în timp real în staţiile de transport public.

Tot în proiect s-a prevăzut şi realizarea unei aplicaţii mobile inedite, care permite planificarea călătoriilor în timp real la nivelul sistemului de transport public din Oradea, Borş, Sînmartin şi Biharkeresztes.

Valoarea totală a bugetului proiectului este 2.930.600 euro cu TVA.

Valoarea totală a bugetului aferent Liderului de Proiect este 1.992.600,00 euro cu TVA, din care fonduri nerambursabile 1.952.748,00 euro, contribuţia proprie a Municipiului Oradea fiind 39.852,00 euro.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite