Oradea gata de extindere. A fost aprobată strategia de alipire a comunei Sînmartin

Oradea gata de extindere. A fost aprobată strategia de alipire a comunei Sînmartin

Oradea s-ar putea extinde

Comuna Sînmartin ar urma să devină parte a municipiului Oradea în urma unui referendum, proiectat să se desfăşoare în 10 mai 2015, după ce a fost aprobată strategia de alipire.

Ştiri pe aceeaşi temă

Prin această strategie sunt identificate o serie de măsuri ce urmează a fi adoptate de Consiliul Local Oradea şi de Executivul local pentru ca proiectul alipirii să fie viabil.

Organizarea referendumului în vederea consultării cetăţenilor cu privire la oportunitatea modificării limitei administrative a municipiului a fost aprobată într-o şedinţă anterioară a Consiliului Local Oradea, urmând ca data referendumului să fie votată ulterior.

Măsurile votate de consilierii locali orădeni privesc domeniile de interes ale cetăţenilor, constituind răspunsuri pentru principalele temeri ale locuitorilor Comunei Sînmartin privind alipirea teritorială cu Oradea.

Una dintre cele mai importante măsuri este menţinerea impozitelor pentru clădiri, terenuri şi autoturisme la nivelul impozitelor de comună pentru o perioadă de 10 ani de la data alipirii teritoriale, aceste impozite urmând să crească ulterior gradual, într-o perioadă de 5 ani, până la nivelul celor din Oradea.

Strategia prevede şi realizarea unor investiţii pe teritoriul actual al comunei Sînmartin, cum ar fi realizarea pasajelor rutiere din zona Nufărul şi Ciheiului, peste drumul de centură, construcţia Aquaparkului Băile Felix-Băile 1 Mai, modernizarea a 10 km de străzi în cadrul comunei Sînmartin, reamenajarea şi reabilitarea zonelor publice din Băile Felix şi Băile 1 Mai, realizarea unei piste de biciclete între Oradea şi comună, dezvoltarea unui pol de medicină balneară în jurul Spitalului de Recuperare din Băile Felix şi altele.

De asemenea, documentul stipulează că restricţiile privind cultivarea plantelor şi creşterea animalelor, impuse de statutul de localitate urbană, nu se vor aplica satelor care fac parte din comuna Sînmartin pe o perioadă de 15 ani de la data alipirii teritoriale. În cazul în care locuitorii celor două localităţi vor fi de acord cu alipirea, preschimbarea actelor cetăţenilor din Sînmartin se va face gratuit.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările