"Oradea, o bijuterie uitată", în opinia jurnalistului austriac Claudius Rajchl

Oradea de sus

Jurnalist Claudius Rajchl, de la cel mai mare cotidian austriac, Kurier, a fost, în vizită, la Oradea, alături de alţi doi colegi de la alte publicaţii din Austri.  Frumuseţile Oradei au fost descrise de către jurnalist într-un articol publicat recent, el fiind de părere că Oradea este  “ o bijuterie uitată”.

Ştiri pe aceeaşi temă

Impresiile jurnaliştilor austrieci care au vizitat Oradea şi Băile Felix în luna iunie au fost publicate în ziare, reviste şi pe site-uri de turism. Cei trei au ajuns în România prin intermediul Oficiului de Turism al României din Viena, cu scopul de a face cunoscut oraşul, din punct de vedere turistic, în rândul austriecilor, scrie Yahoo News.

„Numită odinioară Großwardein, Oradea este o localitate cu un aer de veche Austrie, situată pe graniţa cu Ungaria, la doar şase ore de mers cu maşina de Viena. Într-un amestec de strălucire barocă, Jugendstil (stil tineresc – n.r.) şi eşecuri arhitecturale comuniste, aici se simte acum pulsul unui nou început”, îşi începe descrierea jurnalistul austriac.

Cei trei jurnalişti au publicat fiecare câte un articol în publicaţiile pentru care lucrează. Articolul lui Claudius Rajchl a apărut în suplimentul de călătorie al ziarului Kurier: “Reise”.În articolul său, le recomandă cititorilor să nu rateze Oradea.

“ Un oraş fascinant, care se trezeşte la viaţă ca frumoasa din pădurea adormită, sărutată de prinţ – în cazul de faţă tinerii ei cetăţeni entuziaşti şi implicaţi”, scrie Claudius Rajchl.

Primăria cu turnul ei amenajat pentru a admira priveliştea panoramică, micul teatru „incredibil de frumos”, proiectat de Fellner şi Helmer, arhitecţii Operei de Stat din Viena, numeroasele biserici, multe clădiri în galben de Schönbrunn, îl determină pe ziarsit să observe urmele lăsate de habsburgi asupra arhitecturii oraşulu

Nu au trecut cu vederea ULF-ul, tramvaiul vienez cu podea joasă, care-l face să se simtă ca într-o mică Viena.

Ajuns pe pietonala orădeană din centrul oraşului, Claudius Rajchl observă că se simte o tensiune „între strălucirea de odinioară, cu un farmec parţial morbid” şi o atmosferă de nou început. „În timp ce la etaj se desprinde tencuiala, la parter se deschid baruri şi magazine şic”, explică Claudius Rajchl.

Rajchl nu a ocolit nici simbolul oraşului, Cetatea.

“A fost ascunsă de comunişti după blocuri de beton în timpul odiosului dictator Ceauşescu. Fostă fortăreaţă bisericească în secolul XI, garnizoană austriacă în timpul Mariei Tereza, ea a fost folosită de comunişti ca închisoare în care erau schingiuiţi adversarii regimului [...] Un semn original de mulţumire al orădenilor faţă de Maria Tereza a fost ascuns într-o catedrală barocă: două medalioane cu portretele împărătesei şi ale împăratului Iosif al Doilea au fost ascunse sub tablouri ale Fecioarei Maria şi ale Sfântului Iosif din Catedrala Greco-Catolică Sf. Nicolae”, a scris Rajchl, în articolul care a fost tradus şi ebihoreanul.ro.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările