O tânără şi-a abandonat bebeluşul pe o pubelă. Cum a fost prinsă după 6 ani şi ce s-a întâmplat cu copilul lăsat în frig

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O tânără din Sălaj care, în urmă cu 6 ani, pe când era elevă de liceu, a născut în secret la Maternitatea din Oradea iar apoi şi-a abandonat bebeluşul pe un tomberon din oraş, a fost prinsă când a vrut să-şi schimbe cartea de identitate.

Copilul s-a născut pe 8 ianuarie 2013 la Maternitatea Oradea unde mama ei, Brigitta Adi, pe atunci elevă în ultimul an la Colegiul Silvania din Zalău, a venit să nască pe ascuns, departe de ochii familiei şi a cunoscuţilor.

Tânăra nu ar fi adus cu ea actul de identitate, motiv pentru care angajaţii spitalului au pus-o, aşa cum cere procedura, să completeze un formular în care a trecut datele ei şi ale tatălui, actualul său soţ, Sándor Rolánd, numele pe care urma să-l dea micuţei, iar apoi i s-a făcut şi o fotografie, care a fost ataşată la dosarul medical.

Brigitta şi bebeluşul au fost externaţi după o săptămână, când fata a plecat fără să-l înregistreze, abandonându-l în oraş, în frig, pe un tomberon, fără să ştie, însă, că potrivit Legii 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, în asemenea situaţii procedurile legale de înregistrare se fac din oficiu, în cel mult 30 de zile de la naştere, de către asistentul social din Maternitate.

Aşa s-a întâmplat şi în acest caz, şi acesta e motivul pentru care în această toamnă, când tânăra s-a căsătorit chiar cu tatăl copilului şi s-a prezentat la Serviciul de Evidenţă a Persoanelor Zalău pentru eliberarea unei noi cărţi de identitate, funcţionarii o aveau deja în evidenţă ca fiind mama unei fetiţe de 6 ani şi i-au cerut să prezinte şi certificatul de naştere al copilului.

A urmărit-o pe ascuns

Cum femeia nu l-a avut şi chiar a negat că ar fi născut, funcţionarii au intrat la bănuieli şi au sesizat imediat Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj, unde s-a şi declanşat o anchetă pentru a lămuri ce s-a întâmplat cu copilul.

Chemată să dea declaraţii, tânăra a pretins că n-ar fi fost vreodată mămică apoi a declarat că şi-a abandonat copilul la spital şi n-a fost contactată niciodată de autorităţi, pentru ca în final să recunoască faptul că l-a lăsat în stradă, supraveghind din apropiere să nu păţească nimic până va fi găsit. 

Femeia n-a comis fapta de una singură, procurorii începând urmărirea penală împotriva a două persoane, pentru rele tratamente aplicate minorului, faptă pedepsită cu închisoare între 3 şi 7 ani. Totodată, atât tânăra, care între timp a absolvit specializarea Asistenţă Medicală Generală a UMF Cluj şi s-a angajat în străinătate, cât şi complicele ei, au fost plasaţi sub control judiciar, având interdicţie de a părăsi ţara. 

Adoptat

Cât despre fetiţa abandonată de tânăra din Sălaj, micuţa a fost dusă la spital imediat după ce a fost găsită şi a rămas internată câteva zile pentru că a fost diagnosticată cu pneumonie. Cum poliţiştii nu au reuşit în urmă cu 6 ani să-i găsească părinţii, vârsta ei a fost apreciată printr-o expertiză medico-legală, după care a primit nume şi prenume şi un nou CNP.

Considerată abandonată, fetiţa a fost preluată de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bihor, fiind dată în plasament de urgenţă şi a adoptată în scurt timp de o familie din Oradea. În vârstă de 6 ani, copilul nu ştie că a avut o altă mamă care l-a lăsat pe o pubelă, părinţii adoptivi încercând să o protejeze. Viaţa familiei a fost bulversată însă, acum, când au fost contactaţi de procurorii din Sălaj, pentru efectuarea unui test ADN, care să le dea certitudinea că fetiţa găsită pe tomberon şi adoptată de ei este cea abandonată de tânăra din Sălaj. 

Se ascunde

Rezultatele testului nu au venit şi, deci, nici cercetările nu au fost finalizate în caz, motiv pentru care Parchetul Sălaj a refuzat să facă publice detalii suplimentare din anchetă. „Orice informaţii ar fi de natură a periclita rezultatul anchetei, a aduce atingere interesului legitim al persoanelor implicate şi a prejudicia măsurile de protecţie a tinerilor”, se arată în răspunsul transmis de prim-procurorul Bogdan Chiş. 

Cât despre mama care şi-a abandonat copilul, deşi contactată de reporteri, aceasta a refuzat să discute despre fetiţă iar ulterior şi-a închis şi contul de Facebook, pentru a nu fi deranjată. 

Anchetă în aşteptare

Imagine indisponibilă

 Cazul copilului abandonat de Brigitta Sándor a ieşit la iveală într-un mod similar cu cel al doctoriţei Nadia Filip de la Spitalul Judeţean din Oradea, anchetată pentru omor fiindcă în decembrie 2015 şi-a ucis şi îngropat fetiţa pe care a născut-o în secret.

Cumplita poveste a ieşit la iveală în august, când doctoriţa s-a căsătorit şi ar fi vrut să-şi schimbe actul de identitate, iar funcţionarii Serviciului de Evidenţă a Populaţiei Oradea i-au cerut certificatul de naştere al copilului. Deşi iniţial a negat că ar fi născut, după ce a ajuns în faţa procurorilor femeia a recunoscut că a avut un bebeluş, dar a pretins că a murit din cauza unei boli.

Femeia este inculpată pentru violenţă în familie comisă prin omor, faptă pentru care riscă închisoare între 10 şi 25 ani de detenţie însă ancheta încă nu a fost finalizată, procurorii aşteptând rezultatele unor analize şi măsurători antropologice de la Institutul Naţional de Medicină Legală Mina Minovici. 

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite