O casă veche de 100 de ani a fost mutată cu tiroliana în munţi, pentru a fi salvată. Superba locuinţă ţărănească poate fi văzută la intrarea în peştera Meziad

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casă veche de peste o sută de  ani, salvată şi mutată lângă peştera Meziad
Casă veche de peste o sută de  ani, salvată şi mutată lângă peştera Meziad

Veche de peste o sută de ani, o casă din Bihor a fost salvată de la ruină şi mutată cu tiroliana. Cumpărată de la proprietarii săi, locuinţa a fost dezmembrată şi transportată din satul Meziad până la intrarea peşterii cu acelaşi nume. Casa a fost integrată astfel într-un centru rustic şi este admirată de către miile de de turişti ce vizitează anual peşterea din Munţii Apuseni.

Casa ţărănească a fost translatată pe platoul de la intrarea în Peştera Meziad, şi a fost transformată. În vechile sale odăi funcţionează un magazin de suveniruri, un spaţiu de informare – unde turiştii pot găsi informaţii despre Pădurea Craiului, precum şi un mic spaţiu administrativ.

Transportul clădirii pe structură de lemn însă n-a fost tocmai uşor, având în vedere că platoul de lângă peşteră se află la o înălţime de 50 de metri faţă de nivelul drumului.

„Avem doar o potecă pe care merg oamenii. Atâta tot, drum de acces nu există. Din sat s-a adus cu tractorul, după care ne-am folosit de tiroliana cu care se dau turiştii. Cu ajutorul ei am tracţionat casa în sus. Nu a fost uşor mai ales că au fost şi bucăţi care cântăreau şi 400 de kilograme”, afa afirmat Tudor Rus, directorul tehnic al peşterii Meziad.

Casa Veche

După ce a fost mutată şi refăcută, de câteva zile a revenit la viaţă devenind un imobil cu multiple utilizări. Clădirea este amplasată la intrarea în Peştera Meziad, fiind o construcţie care îmbină, în mod inspirat, tradiţionalul şi funcţionalul. În ea şi-au găsit loc casa de bilete ce deserveşte Peştera Meziad şi un magazin de suveniruri.

Tot acolo funcţionează centrul de informare care pune la dispoziţia vizitatorilor date generale despre Situl Natura 2000 – Pădurea Craiului, flora, fauna, relieful carstic al acestuia, tradiţiile şi meşteşugurile specifice locului.

“Deschiderea acestui centru de informare turistică, aflat chiar lângă Peştera Meziad, vine să ofere turiştilor informaţii importante cu privire la zona în care se găsesc şi obiectivele de interes din apropiere. Casa tradiţională pe care am reuşit să o salvăm pune la dispoziţia vizitatorilor mai multe facilităţi necesare unui turism civilizat”, a declarat preşedintele CAPDD Bihor, Paul Iacobaş.

Casa Veche

Această nouă dotare turistică a Peşterii Meziad a fost realizată prin intermediul proiectului intitulat “Centrul de vizitare Meziad”, finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România, prin Programul “Spaţii verzi – 2014″. Valoarea proiectului este de 22.150,00 lei.

Casa de la Meziad a fost deschisă turiştilor din luna iunie, iar reprezentanţii Centrului pentru arii protejate şi dezvoltare durabilă Bihor şi-au propus să amenajeze o altă casă ţărănească din lemn şi la peştera Farcu din Roşia.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite