Muzeul Ţării Crişurilor, o afacere "penală" care încinge spiritele la Consiliul Județan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Muzeul a fost finalizat în proporţie de 80 la sută, iar lucrările au fost oprite din lipsă de bani
Muzeul a fost finalizat în proporţie de 80 la sută, iar lucrările au fost oprite din lipsă de bani

O expertiză comandată de Consiliul Judeţean arată că firma Selina ar fi comis ilegalităţi la lucrările de la muzeu. Consiliul Judeţean acuză firma care construieşte muzeul că a „umflat” facturile şi a cerut decontări pentru lucrări nerealizate.

Scandalul dintre Consiliul Judeţean (CJ) Bihor şi constructorul noului sediu al Muzeului Ţării Crişurilor continuă. Radu Ţîrle, preşedintele CJ Bihor, susţine că are noi dovezi care arată că firma Selina, constructorul muzeului, a „umflat” facturile şi că ar fi încasat mai mulţi bani decât s-ar fi cuvenit, în urma lucrărilor făcute la muzeu. Ţîrle a spus că are şi dovezi, o expertiză comandată de CJ Bihor şi un audit realizat de Curtea de Conturi.

Reprezentantul CJ este decis să pună documentele la dispoziţia poliţiei, împreună cu o plângere penală. „Expertiza relevă foarte multe deficienţe. Dispoziţiile de şantier nu sunt corecte, nu s-au efectuat procedurile legale pentru efectuarea unor lucrări suplimentare, care au fost băgate în contractul iniţial, iar acum avem 20 la sută lucrări neefectuate, chiar dacă au fost decontate”, a declarat Radu Ţîrle. El a precizat că rapoartele arată că au fost „umflate” deconturile, prin înlocuirea unor lucrări cu altele care nu erau prevăzute în contract, fără acordul beneficiarului ci doar cel al dirigintelui de şantier.

„Majorarea nejustificată a cheltuielilor de capital, efectuarea de trageri din linia de credit a unor sume mai mari decât cele efectiv necesare pentru plata lucrărilor executate, denaturarea informaţiilor cuprinse în contul de execuţie şi situaţiile economico-financiare întocmite pe anul 2010”, sunt alte nereguli care apar în expertiza comandată de CJ şi de auditul Curţii de Conturi. Potrivit documentelor, Selina ar fi încasat în plus, peste 150.000 de lei din lucrări neexecutate la spaţiile verzi, la parcări şi prin decontări la materiale nerecepţionate. 

Constructorul neagă

Reprezentanţii firmei Selina spun că acuzaţiile aduse de CJ sunt nefondate. „Esenţialul este să discutăm despre trandafiri şi iarba din curtea muzeului, dar nu discutăm despre lipsa finanţării, care este din vina Consiliului Judeţean”, a declarat Călin Roman, director în cadrul firmei constructoare.

Putem face şi noi o expertiză care să demonteze expertiza lor.
Beniamin Rus, proprietar Selina

Au rămas fără bani

Lucrările la Muzeul Ţării Crişurilor au început în 2009, iar termenul de finalizare era anul 2010. Valoarea contractului este de 58 de milioane lei. Luna trecută, constructorul a anunţat că beneficiarul nu mai are bani şi cere ca imobilul să fie recepţionat în stadiul actual, cu lucrările finalizate în proporţie de 80 la sută. Reprezentanţii Consiliului Judeţean au refuzat.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite