Motivul pentru care Consiliul de Administraţie al Aeroportului Oradea a fost demis. Cum au pierdut PSD şi UDMR majoritatea în conducerea judeţului

Motivul pentru care Consiliul de Administraţie al Aeroportului Oradea a fost demis. Cum au pierdut PSD şi UDMR majoritatea în conducerea judeţului

Preşedintele CJ Bihor, Pásztor Sándor (dreapta) şi vicepreşedintele Ioan Mang (stânga) au rămas în minoritate la conducerea judeţului.

ALDE a ieşit oficial de la guvernare în Bihor, după ce, sâmbătă, consilierii judeţeni ai partidului au votat împotriva aliaţilor PSD şi UDMR cu care se aflau la conducerea judeţului. Astfel, cu sprijinul lor, hotărârea pentru rectificarea bugetară a căzut, iar Consiliul de Administraţie al Aeroportului Oradea a fost demis.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cei doi reprezentanţi ALDE din Consiliul Judeţean, vicepreşedintele Traian Bodea şi consilierul Julien Mateiaş, au votat, sâmbătă, alături de consilierii Opoziţiei, la şedinţa CJ Bihor având pe ordinea de zi rectificarea bugetului judeţului şi revocarea Consiliul de Administraţie al Aeroportului, acesta din urmă fiind acuzat că a organizat un concurs nelegal pentru viitorul manager, ce urma să fie câştigat chiar de o membră a CA, pusă la propunerea UDMR, contabila Cristina Antik, soţia judecătorului Levente Antik de la Curtea de Apel Oradea.
 

"O rearanjare a cifrelor"

 
Discuţiile care i-au făcut pe reprezentanţii ALDE să voteze împotriva aliaţilor de la conducerea judeţului au fost  declanşate de consilierii liberali Călin Gal şi Ionel Avrigeanu, care au criticat dur proiectul pentru rectificarea bugetului adoptat în luna iunie.
 
„Este o rearanjare a cifrelor”, a catalogat Avrigeanu proiectul. Consilierul judeţean a arătat că la Teatrul Szigligeti creşte cu 60% alocarea pentru plata diurnelor, în timp ce alte proiecte, mai importante, au primit un buget redus. E vorba despre modernizarea drumului judeţean dintre Salonta şi Tinca, dar şi Aeroportul,care trebuia să liciteze amenajarea căilor de acces de la noul terminal, aflat încă în construcţie, la DN 79, fără de care terminalul, chiar dacă va fi finalizat, nu poate funcţiona.
 
Vicepreşedintele ALDE al CJ Bihor, Traian Bodea, a invocat faptul că la precedenta rectificare a bugetului, în august, au fost alocate 11 milioane de lei unor primării de comune, pentru repararea unor drumuri comunale, cheltuieli care nu au fost verificate, propunând amânarea votului până la o „analiză”. În lipsa acesteia, a spus Bodea, „nu putem da un CEC în alb”, avertizând totodată că dacă proiectul va fi supus votului „mă simt obligat să votez contra”.
 

Aeroport „pe butuci“

 
Consilierii ALDE au votat alături de liberali şi pentru revocarea Consiliului de Administraţie al Aeroportului Oradea, deşi între membri se numărau şi reprezentanţi ai partidului său, motivând că organismul nu şi-a îndeplinit criteriile de performanţă, au dispărut cursele externe, cele interne sunt la nivel minim, numărul pasagerilor a scăzut de la 220.000 anul trecut la 40.000. 
 
În plus, după cum au invocat consilierii Opoziţiei, CA-ul a declanşat o procedură de selecţie nelegală a viitorului manager după demisia fostului director Pasc, OUG 109/2011 privind guvernanţa corportativă a întreprinderilor publice fiind încălcată "flagrant şi repetitiv, în cascadă". 
 
Conform hotărârii adoptate, noul Consiliu de Administraţie va avea un mandat limitat la 4-6 luni şi va avea o componenţă mai puţin politizată, urmând să fie alcătuit din 2 reprezentanţi ai CJ, câte unul al Ministerului Finanţelor şi Primăriei Oradea şi 3 ai mediului de afaceri (câte unul din industrie, din turism şi din comerţ şi servicii).
 

Vot "sub observaţie"

 
Votul consilierilor ALDE Bihor, care astfel au "rupt" definitiv alianţa cu PSD şi UDMR, împreună cu care se aflau la conducerea judeţului, a fost urmărit discret, din sală, chiar de către preşedintele ALDE Bihor, Ciprian Blejan, prezent pentru prima dată în acest mandat la o şedinţă a Consiliului Judeţean.
 
În timp ce colegii săi din Consiliul Judeţean au refuzat să facă orice declaraţie despre votul lor, preşedintele ALDE Bihor a explicat că ALDE i-a susţinut pe liberali şi la revocarea membrilor Consiliului de Administraţie al Aeroportului, din pricina rezultatelor slabe obţinute de aceştia. “ALDE Bihor urmăreşte dezvoltarea Aeroportului şi a judeţului Bihor. CA de la aeroport trebuia evaluat şi, dacă nu face faţă criteriilor de performanţă, trebuia demis”, a fost explicaţia lui Ciprian Blejan.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: