Moş Crăciun vine în Bihor cu ţurcă şi aromă de sărmăluţe afumate, învelite în varză murată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maestrul bucătar Dan Găvruța știe toate secretele bucătăriei tradiționale din Bihor
Maestrul bucătar Dan Găvruța știe toate secretele bucătăriei tradiționale din Bihor

Bihorenii sărbătoresc Naşterea Domnului în mod tradiţional, amintindu-şi datinile. Etnograful Crăciun Parasca, maestrul bucătar Dan Găvruţa şi preotul Olimpiu Todorean ne-au povestit despre Crăciunul de altădată.

Când nici vremea nu ţine cu Moş Crăciun, aducând vânt primăvăratic în loc de zăpadă, tradiţiile joacă un rol de două ori mai important, pentru cei care vor să simtă „atmosfera de Sărbători”. Etnograful Crăciun Parasca ştie totul despre modul în care se marca, în secolele trecute, Sărbătoarea Naşterii Domnului, în zona Bihorului. „În satele bihorene, repetiţiile pentru seara de Ajun începeau încă de la intrarea în Post”, a explicat Crăciun Parasca. Potrivit acestuia, colindele cele mai reprezentative pentru zona noastră sunt „Deschide uşa creştine”, „O, ce veste minunată” şi „Viflaime! Viflaime”.

Colindatul cu turca este una dintre tradiţiile locului

„Specifice judeţului Bihor sunt însă Colinda Vânătorului, Colinda Sfântului Nicoară şi Colinda Fetelor Mari, pentru fetele de măritat”, a spus etnograful.  Tot acesta povesteşte că, în copilăria sa, mergea la colindat cu Steaua sau purtând pe braţe o bisericuţă din lemn. Dacă, în prezent, micii colindătorii se aşteaptă să primească bani de buzunar sau măcar bomboane de pom, în trecut colindele lor erau răsplătite cu mere şi nuci. „Foarte rar, în cazuri speciale, se dădeau câte doi bănuţi”, a mai spus Parasca.

Cu sărmăluţe „bihoreneşti”
Pe masa de Crăciun, bihorenii trebuie să aibă sărmăluţe făcute cu amestec de carne de porc şi de vită, la care se adaugă afumături tocate. „Peste carne se pune orez, sare, piper, boia, ceapă şi, neapărat, cimbru”, a spus Dan Găvruţa, bucătar orădean specializat în mâncăruri  tradiţionale bihoreneşti. „Compoziţia se pune în frunze de varză murată, se rulează şi se înveleşte apoi fiecare sărmăluţă, în felii de bacon”, mărturiseşte bucătarul secretele sărmăluţelor aromate, ca pe vremuri.

Meniul de Crăciun, în Bihor
Dan Găvruţa spune că, în mod tradiţional, gospodinele din Bihor pregătesc pentru masa de Crăciun supă de găină cu gârtene (paste făinoase făcute pe fus), sărmăluţe cu bacon şi mămăligă, ceafă de porc cu ceapă şi costiţă afumată. „Crapul a la Cefa este specific bihorenesc. Se prăjeşte peştele pe grătar şi se serveşte cu garnitură de legume la grătar. Cele mai savuroase sunt vinetele, dovleceii, ardeii graşi şi feliile de roşii puse pe grătar”, a exemplificat bucătarul un fel de mâncare tradiţională, gustoasă şi sănătoasă în acelaşi timp.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite