Modificarea codului fiscal doar prin lege. Este propunerea senatorului liberal Cristian Bodea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatorul liberal Cristian Bodea etse de părere că actualul cadru legislativ permite modificarea Codului fiscal şi a Codului de procedură fiscală mai des decât ar putea anticipa orice contribuabil, şi mai des decât ar fi normal pentru un sistem legislativ stabil şi transparent.

“Deşi în actuala formă a Codului fiscal este prevazută o perioada de timp, promovarea cu şase luni înainte de intrarea în vigoare, aceasta este foarte ambiguă şi irelevantă în procesul legislativ curent. Pe de o parte, ordonanţele de urgenţă intră în vigoare şi îşi fac efectul aproape imediat după adoptare, aşa că degeaba mai intră, ulterior, la confirmare, în Parlament, pentru că ele încalcă din start condiţia de termen din Cod. Pe de altă parte, proiectele Guvernului şi iniţiativele parlamentarilor trec prin dezbateri în mai mult de şase luni, uneori şi un an, aşa că, iarăşi, termenul este irelevant. În aceste condiţii, este exclusă din start condiţia predictibilităţii, caracteristică oricărei economii funcţionale”, susţine Bodea.

Potrivit senatorului, în perioada 2009 – 2013 s-au modificat de peste 150 de ori taxele şi impozitele, creând un mediu bulversant şi total descurajant pentru antreprenori, pentru investitori şi pentru toţi aceia care ar fi tentaţi de dezvoltarea unei afaceri. Lipsa de predicitibilitate în domeniul fiscal este principala critică pe  care o aduc investitorii, străini sau autohtoni, legislaţiei romaneşti.

“Performanţa managerială presupune o planificare metodică, pe baza cunoaşterii pieţei şi a regulilor existente, dar cum poate fi aceasta posibilă când noi modificăm Codul fiscal la interval de câteva săptămâni?! Performanţa legislativă ar trebui să se bazeze pe o mai mare stabilitate a legilor şi o valabilitate a lor pe un termen destul de lung pentru a putea fi considerate legi şi nu simple idei de moment”, este de părere senatorul Cristian Bodea.

Senatorul susţine că modificarea Codului fiscal prin ordonanţe de urgenţă, necondiţionate de timp şi fără restricţii de aplicabilitate, a devenit de prea mulţi ani un fenomen curent, deosebit de periculos, mai ales prin prisma faptului că acestea au vizat în principal creşterea numărului de taxe şi impozite.

“Rezultatul previzibil este fiscalizarea excesivă şi, indirect, transformarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală în organ de aplicare de amenzi, exclusiv. Rolurile de îndrumare şi control au trecut în subsidiar şi, ca atare, este imposibil pentru un operator economic să se conformeze în totalitate şi să fie, realmente, capabil să respecte legea fiscală. Excepţie fac aceia care nu au altceva de făcut decât să studieze zilnic normele în domeniu, pentru a intra în legalitate” a afirmat Bodea.

El consideră că se impune completarea Codului fiscal prin delimitarea clară a competenţelor în materie de modificare a legii fiscale, care să poate fi făcută exclusiv prin lege, interzicandu-se explicit Guvernului să mai facă abuz de ordonanţe de urgenţă în acest domeniu. Totodată,  susţine că este necesară şi stabilirea unui orizont de timp rezonabil pentru ca noile reglementari să ajungă la cunoştinţa operatorilor economici, respectiv 6 luni de la publicarea în Monitorul Oficial, perioadă absolut obligatorie indiferent de natura modificărilor.

Senatorul liberal a elaborat o propunere legislativă de modificare şi completare a Art. 4 şi 5 din Legea nr 571/2003 privind Codul fiscal şi, în conformitate cu prevederile art. 74 şi 75 din Constituţie, republicată, pe care o va supune Parlamentului spre dezbatere şi adoptare.

Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite