Model de cinste: şpagă cu 5 euro rest. Avocata Mihaela Bodonea, preşedinta Partidului Verde Bihor, vindea locuri de supraveghetori în secţiile de votare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihaela Bodonea a fost încătuşată după
flagrantul de la finalul săptămânii trecute
Mihaela Bodonea a fost încătuşată după flagrantul de la finalul săptămânii trecute

Mihaela Bodonea, preşedinta filialei judeţene a Partidului Verde, arestată preventiv pentru că ar fi încercat să vândă ilegal Forţei Civice 192 de locuri de supraveghetori în secţiile de votare, a purtat o negociere până la ultimul euro. Bodonea le promitea „clienţilor“ că le va da restul la cei 6.550 de euro pe care trebuia să îi primească drept şpagă în tranzacţia ilegală

Mihaela Bodonea, şefa Verzilor din Bihor, arestată preventiv, duminică, pentru 30 de zile, i-a surprins pe procurori, dar şi pe magistraţi pentru o negociere financiaro-politică cel puţin amuzantă. Mai exact, femeia a fost prinsă în flagrant de procurorii DNA Oradea, lângă un supermarket din oraş, în timp ce trebuia să primească 6.545 de euro de la Anabela Şaitoş, membru al formaţiunii politice Forţa Civică, din Bihor.

Partea care i-a mirat până şi pe oamenii legii este că Bodonea, care ar fi trebuit să primească banii în schimbul vânzării ilegale a 192 de locuri de supraveghetori în secţiile de votare, la alegerile din 25 mai, îi promisese anterior „clientei“ de la Forţa Civică un rest de 5 euro. Motivul: Şaitoş o anunţase că nu va avea la ea suma exactă pentru „marfa“ primită, ci îi va aduce o sumă rotundă, 6.550 de euro. Cele 192 de locuri negociate făceau parte dintr-un total de 651 de locuri de supraveghetori în secţiile de votare, care reveniseră, în urma tragerii la sorţi, Partidului Dreptăţii Sociale (PDS) Bihor. Reprezentanţii PDS au decis, din lipsă de oameni, să cedeze aceste locuri Partidului Verde Bihor, astfel că aceştia din urmă ar fi beneficiat de câte un supraveghetor în fiecare secţie de votare din judeţ. De aici, însă, a început trocul politic. 

150 de lei pentru un loc

Conform procurorilor, care au înscenat flagrantul după ce Anabela Şaitoş, membru al Forţei Civice, a denunţat-o pe Bodonea, aceasta din urmă se înţelesese cu „clienta“ să îi vândă 352 de locuri de supraveghetori, din cele 651 primite în urma donaţiei făcute de PDS, contra unei sume de 150 de lei bucata. Mai mult, pentru ca tranzacţia să fie făcută în euro, cele două politiciene s-au înţeles şi asupra cursului de schimb valutar din ziua respectivă: 4,4 lei pentru 1 euro.

În primă fază, urmau să fie tranzacţionate 192 de locuri de supraveghetori, oameni care ajungeau în secţiile de votare ca membri ai Forţei Civice sau cu o delegaţie din partea acestui partid. Pentru aceasta, calculul a fost simplu: 6.545 de euro. Banii, marcaţi de procurori, au fost aduşi, sâmbăta trecută, în parcarea unui supermarket din Oradea, de către reprezentanta Forţei Civice şi luaţi de „vânzătoarea“ de la Partidul Verzilor. Ulterior, au intervenit oamenii legii, iar Mihaela Bodonea a fost reţinută şi, ulterior, arestată preventiv.

„Vânzătoarea“, specialistă în Drept

Surse din cadrul anchetei au declarat, pentru „Adevărul“, că acest caz a fost cu atât mai special cu cât şefa Verzilor din Bihor, absolventă a Facultăţii de Drept din Cluj-Napoca, a încercat să dea dovadă de „corectitudine“, promiţându-i „clientei“, în timpul negocierilor, că îi va da restul de 5 euro la banii primiţi ilegal.

În timpul audierilor, preşedinta Partidului Verde Bihor a susţinut că nu s-a pus problema vânzării acelor locuri, iar banii reprezentau o dsponsorizare pentru partidul său. „Clienta mea a spus că a existat o înţelegere la nivelul partidului dumneaei şi a partidului denunţător, privind un troc de posturi în cadrul secţiilor de  votare. Pentru aceasta, ea a înţeles să primească o sumă de bani, dar nu cu titlu de mită, ci de sponsorizare“, a precizat Arpad Kolozsi, avocatul Mihaelei Bodonea.

În rechizitoriul întocmit de DNA Oradea, procurorii susţin: „Suma de bani a fost solicitată în scopul distribuirii unui număr de 325 de locuri, care i-au revenit partidului din care facea partea inculpata, în urma unor înţelegeri cu formaţiunea căreia i s-au cuvenit locurile după tragerea la sorţi făcută de Biroul Electoral Judeţean Bihor“. În acest moment, conform tragerii la sorţi de la Bihor, Forţa Civică, care ocupa cea de-a treia poziţie, va primi cele 651 de locuri de supraveghetori în secţiile de votare din judeţ. ;

“Punerea în libertate a inculpatei Mihaela Bodonea ar reprezenta un imbold şi pentru celelalte partide să procedeze în aceeaşi manieră.  Citat din motivarea magistraţilor
Tribunalului Bihor

Miza pe supraveghetori

Conform legii, rolul supraveghetorilor trimişi de partide în secţiile de votare este de a asigura buna desfăşurare a alegerilor, de a semnala partidelor pe care le reprezintă eventualele nereguli sau incidente la vot, de a număra buletinele din urne şi de a semna, la final, toate procesele-verbale ce atestă numărul final de voturi. Pe lângă misiunea oficială, cel mai important rol al unui supraveghetor este ca, imediat după numărarea voturilor într-o secţie, chiar înainte de a se încheia procesul-verbal, să anunţe partidul pe care îl reprezintă câte voturi a adunat în acea secţie. Astfel, partidele îşi fac imediat, la nivel central, numărătoarea paralelă. Această practică este cunoscută ca „metoda SMS“, consacrată, în 2012, de PSD. De altfel, această metodă i-a adus vicepremierului Liviu Dragnea dosarul „Referendumul“, în care este judecat.

„Deci încrederea să fie deplină, indiferent ce s-ar întâmpla“

Discuţii între Mihaela Bodonea şi Anabela Şaitoş, înregistrate de oamenii legii în ziua de sâmbătă, 17 mai 2014.

Anabela Şaitoş, membru Forţa Civică Bihor: Hai să vedem. Deci, până acum mi-ai dat 92 de secţii de votare…

Mihaela Bodonea, şefa Partidul Verde Bihor: - Da, da.

A.Ş.: Şi încă îmi dai 100.

M.B.: Încă 100.

A.Ş.: Deci asta înseamnă 192 de secţii de votare, nu?

M.B.: Da.

A.Ş.: Ori 150 de lei bucata.

M.B.: Da.

A.Ş.: Egal 2.880, împărţit la 4.4.

M.B.: Da.

A.Ş.: A, 6.545 de euro.

M.B.: Ok. Păi, acum, eu nu am să îţi dau 5 euro rest.

A.Ş.: Păi, na, acum, ne mai întâlnim şi…

M.B. Da, sigur.

A.Ş.: Ce am vrut să te mai întreb...

M.B. Dar, la voi, cine e cu banii? Cine vine cu finanţele? Radu (n.r. - Radu Pentie, preşedintele Forţei Civice Bihor) şi alţii?

A.Ş.: Păi, adunăm, facem chetă.

M.B. Faceţi chetă.

A.Ş.: Deci, 6.500, 500, 1.000, 1.500, 2.000, 2.500, 3.000, 3.500, 4.000, 4.500, 5.000, 5.500, 6.000, 6.500. (n.r. - şefa Forţei Civice, numărând banii de faţă cu preşedinta Partidului Verde Bihor).

M.B.: 6.500.

A.Ş.: - Te rog frumos să îi iei şi să îi numeri.

M.B.: Bine. 1.000, 2.000, 3.000, 4.000, 5.000, 6.500. Bun. Deci încrederea să fie deplină, indiferent ce s-ar întâmpla. Eu, când am fost prima dată în BEJ, în 2008, mi-au furat mulţi din secţiile de votare. Şi oamenii mei, pe care i-am avut, mă sunau: «Doamna preşedinte, ce să facem, că nu putem intra, că nu ne lasă». Mi-au furat ştampila de acolo, din BEJ.

A.Ş.: - Asta îi ţara în care trăim.

Mai puteti citi:

<a href="https://adevarul.ro/stiri-locale/oradea/sefa-partidului-verde-bihor-retinuta-de-1536843.html">Şefa Partidului Verde Bihor, reţinută de procurorii DNA Oradea în timp ce primea mită pentru alegerile europarlamentare</a>

 

<a href="https://adevarul.ro/stiri-locale/oradea/presedinta-partidului-verde-bihor-arestata-dupa-1536957.html">Preşedinta Partidului Verde Bihor, arestată după ce a recunoscut că s-a înţeles cu Forţa Civică pentru un troc politic pe mii de euro</a>

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite