Minunea ascunsă a Bihorului: Vida, „lacul cu vârtej“ şi cu apă limpede cum numai la tropice se poate găsi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lacul Vida, o minune a naturii - sursa foto-turism.bzi.ro
Lacul Vida, o minune a naturii - sursa foto-turism.bzi.ro

Departe de agitaţia cotidiană, într-un loc cu totul special, se află un lac cel puţin la fel de unic în România. Este vorba despre Lacul Vida, care impresionează prin culoarea deosebită, dar şi prin prin faptul că în mijlocul său este amenajat un vârtej.

Lacul Vida este un lac de acumulare, construit în 1967, pentru minele care extrăgeau bauxită, pe cursurile râurilor Vida şi Topliţa, în comuna bihoreană Dobreşti. Lacul Vida se deosebeşte prin culoarea aproape ireală apei, dar şi prin faptul că în mijlocul său este amenajat un deversor, care creează impresia unui imens vârtej spectaculos.

„Este un baraj construit din anrocamente, care are 10 metri înălţime, lungimea coronamentului fiind de 70 de metri, dar pe care nu se poate circula, aşa cum se întâmplă la alte baraje. Prin realizarea acestui baraj s-a reuşit acumularea unui volum de 0.4 milioane de metri cubi de apă. Pentru evacuarea debitelor maxime de apă, barajul a fost prevăzut cu un deversor de tip pâlnie care este curiozitatea şi farmecul lacului”, potrivit site-ului lapensiuni.ro.

Lacul Vida

Fără trafic, aglomeraţie sau zgomot, doar câteva căsuţe cochete pe marginea unui lac. Odată cu închiderea minelor, lacul a ajuns în patrimoniul autorităţilor locale, care au făcut tot ce le-a stat în putinţă să profite de frumuseţea locului.

Lacul Vida este este un caz unic cu astfel de construcţie cu pâlnie. Pentru evacuarea apei, barajul a fost prevăzut cu un deversor special, care are efectul de a micşora presiunea apei în situaţie de ploi abundente asupra digului.

Lacul Vida

„De asemenea, ceea ce atrage în mod deosebit este şi faptul că pe suprafaţa de 6 hectare a lacului, se oglindeşte pădurea ce străjuieşte lacul, făcându-l să aibă, în funcţie de anotimp, o culoare mirifica. Lungimea lacului este de cca. 2 km pe malul căruia se află un drum forestier de unde poate fi admirat întreg peisajul. Tot aici pot fi vizitate şi salbaticele Chei ale Videi”, mai notează site-ul lapensiuni.ro

Nu departe de lac, pe Valea Roşia, se află zeci de peşteri, ce stârnesc interesul speologilor, dar în care se fac excursii şi pentru începători. Cele mai faimoase sunt Peştera cu Cristale de la Farcu şi Peştera Meziad.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite