VIDEO Ministrul Sănătăţii, către medicii de familie: „Apelul meu este la responsabilitate. Casele şi-au făcut datoria, contractele sunt pregătite“

VIDEO Ministrul Sănătăţii, către medicii de familie: „Apelul meu este la responsabilitate. Casele
şi-au făcut datoria, contractele sunt pregătite“

Ministrul Sanatatii Foto-Claudia Bonchis

Nemulţumiţi de condiţiile din contractul cadru pe care l-a propus Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, medicii de familie protestează. Astfel, pe 1 şi 4 aprilie aceştia au anunţat că nu vor elibera reţete compensate şi gratuite. În privinţa acestei probleme, poziţia ministrului Sănătăţii este una clară.

Medicii de familie au ales să ceară bani pentru consultaţiile din cele două zile pe motiv că au expirat contractele cu casele de asigurări, iar intrarea în vigoare a noului contract-cadru s-a amânat până la 1 iulie. Medicii au anunţat că sunt decişi să refuze semnarea contractului cadru de acordare a serviciilor medicale începând cu 1 aprilie, dacă nu vor fi majorate bugetele alocate asistenţei primare. În ce priveşte această situaţie, ministrul Sănătăţii, prezent la Oradea, a afirmat că situaţia este una nouă, şi a făcut un apel la medici.

“Situaţia aceasta nu este una nouă, iar situaţia medicilor de familie este una cunoscută. Sunt două chestiuni. Una, dacă o privim la nivel de responsabiliate, a noastră, a tuturor, faţă de pacienţii noştrii. Şi reţeta este o componentă a unei consultaţii. A scrie o reţetă este o parte a unei consultaţii. Altfel, ştim de la bun început pe ce buget am început acest an. Am amânat noile norme ale contractului. În momentul în care vom avea o reevaluare  a întregului sistem sperăm ca va fi duublată de o rectificare bugetară. Apelul meu este la responsabilitate. Casele şi-au făcut datoria contractele sunt pregătite. În Bucureşti, până în acest moment au semnat peste 220 de medici de familie, iar modalitatea unor astfel de acte adiţionale este una care a funcţionat întotdeauna”, a declarat Patriciu Achimaş-Cadariu, ministrul Sănătăţii.

Medicii îi roagă pe pacienţi ca, în cazul în care nu sunt urgenţe, să vină pentru reţete abia la începutul săptămânii viitoare. 

În ceea ce priveşte consultaţiile, pacienţii au de ales între a le plăti sau a se întoarce tot săptămâna viitoare. În funcţie de relaţia medic-pacienţi, medicii pot alege să facă aceste consultaţii gratis. În cazul unor urgenţe, pacienţii vor fi redirecţionaţi către spitale, au anunţat reprezentanţii medicilor de familie.

“Pacienţilor pot să le spun că îmi doresc foarte mult ca ei să reprezinte esenţa noastră de a fi. Către ei ne îndreptăm cu toate eforturile, şi în acest sens, apelul meu la responsabilitate către toţi medicii are în centru acest demers. Am convingerea că lucrurile se vor remedia prin dialog  şi asumându-ne ceea ce tocmai  am spus, în cadrul unui buget pe care-l ştim foarte bine şi care a fost votat”, a mai punctat ministrul Sănătăţii.

Reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) spun că serviciile medicale vor fi asigurate în continuare, chiar dacă a fost amânată intrarea în vigoare a noului contract-cadru de la 1 aprilie la 1 iulie, pe bază de acte adiţionale, iar asiguraţii vor avea acces neîntrerupt la servicii, medicamente şi dispozitive medicale.

Acordarea de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale în sistemul social de asigurări de sănătate se realizează până la data de 30 iunie 2016 în baza actelor adiţionale încheiate la contractele aflate în derulare cu furnizorii de servicii medicale, anunţă CNAS.

Casa Naţionala de Asigurări de Sănătate a dispus caselor judeţene de asigurări de sănătate încheierea actelor adiţionale precum şi procedurile necesare derulării contractelor.

Amânarea intrării în vigoare a noului contract-cadru a figurat pe lista solicitărilor organizaţiilor medicilor de familie. Medicii de familie au anunţat că sunt decişi să refuze semnarea contractului cadru de acordare a serviciilor medicale începând cu 1 aprilie, dacă nu vor fi majorate bugetele alocate asistenţei primare. Ei au cerut retragerea de la publicare a contractului cadru 2016 - 2017 şi prelungirea actualului contract până la elaborarea unuia nou convenabil pentru ambele părţi. 

Va mai recomandam:

Medicii de familie iau bani pe consultaţii astăzi şi luni. Motivul: „Nu mai putem funcţiona în ilegalitate”

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: