Ministrul Apărării, reacţie în scandalul statuii lui Ferdinand de la Oradea: „Nu puteau gira o iniţiativă asupra căreia planează rezerve privind legalitatea“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş, a reacţionat vineri, 24 mai, în cazul scandalului creat la Oradea unde Armata a contramandat participarea la evenimentele dedicate aniversării a 100 de ani de la vizita Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria în Oradea, cu o oră înainte de debutul manifestărilor.

Potrivit postării făcute de ministru pe pagina sa de Facebook, acesta se declară "extrem de dezamăgit de modul în care autorităţile locale orădene au gestionat acest episod cu o încărcătură simbolică sacrosantă pentru ideea de unitate naţională" şi justifică decizia prin faptul că în scandal există o plângere penală iar departamentul de Muzica militară, şi implicit Ministerul Apărării Naţionale, nu puteau gira o iniţiativă asupra căreia planează, înainte de toate, rezerve privind legalitatea". 

"Nu pot decât să mă solidarizez"

"Spiritul de corp este o manifestare a coeziunii celor ce servesc sub arme, şi care se raporteaza la cele mai înalte valori şi simboluri naţionale. În măsura în care membrii organizaţiei de rezervişti ”Mihai Viteazul” au fost întâmpinaţi cu diverse invective de liderii locali ai PNL pentru exprimarea unui crez şi susţinerea unei cauze, nu pot decât să mă solidarizez cu membrii Asociaţiei", a mai scris ministrul. 

Gabriel Leş se solidarizează cu foştii militari susţinând că decizia edilului orădean de a înlocui de pe acelaşi soclu un exponent al ideii de unitate naţională cu un altul este absurdă. "Mai mult decât atât, autorităţile orădene au încercat să utilizeze drept argument mutarea pe viitor a statuii Voievodului în proximitatea unui important lăcaş ortodox din urbe. Se induce astfel percepţia unei segregări de sorginte religioasă. Mihai Viteazul a fost un cavaler al lui Hristos, iar istoria l-a consemnat drept un apărător al creştinătăţii. El este exponentul ideii de unitate şi un simbol al tuturor românilor, indiferent de religie"


Reprezentanţii Armatei Române au anunţat, joi, 23 mai, cu o oră înainte de începerea festivităţilor dedicate aniversării a 100 de ani de la vizita Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria în Oradea, că nu mai participă.

La festivităţile din Piaţa Unirii ar fi trebuit să participe militari ai Garnizoanei Oradea dar şi reprezentanţii altor instituţii precum ISU şi Jandarmerie, fanfara aparţinând Şcolii Agenţilor Poliţiei de Frontieră Avram Iancu. Toate armele au anunţat, însă, cu o oră înainte de eveniment, că nu vor mai veni.

"O decizie mizerabilă"

Viceprimarul Florin Birta a reacţionat dur pe pagina sa de Facebook unde a catalogat boicotul drept "o decizie mizerabilă şi delirantă" susţinând că "despre eveniment se ştia de două luni", susţinând că decizia de boicotare a evenimentelor de la Oradea nu a fost una locală. "În afară de ministrul Apărării, cine poate să dea ordine să nu se părăsească garnizoana? Să nu uităm că, totuşi, ministrul Apărării este PSD-ist". 

Absenţa militarilor de la eveniment a fost taxat şi de primarul Oradei, Ilie Bolojan, care, într-un discurs emoţionant în timpul festivităţilor, a precizat că orădenii nu trebuie să fie supăraţi pe armată şi că în locul militarilor de azi, în centrul oraşului a defilat armata celestă în frunte cu Moşoiu.
 

Mutare cu înjurături  

Rocada dintre statuia voievodului Mihai Viteazul şi a regelui Ferdinand, folosită drept justificare de ministrul Apărării Gabriel Leş pentru decizia de a contramanda participarea militarilor la festivităţile de la Oradea a fost făcută săptămâna trecută iar cei care s-au folosit de limbaj nepotrivit au fost chiar rezerviştii militari, membri ai Asociaţiei Mihai Viteazul,cea care a finanţat realizarea statuii voievodului

Protestatarii au fost prezenţi la întreaga operaţiune, trimiţându-i "la dracu" pe edilii despre care susţineau că sunt "trădători de neam şi ţară!" iar despre acţiune că ar fi una nelegală. 

Printre protestatari s-a numărat, atunci, şi generalul (r) Grigore Bartoş, fost comandant al Garnizoanei Oradea, care a catalogat mutarea drept "o jenă pentru poporul românesc ce se întâmplă acum aici, la Oradea", susţinând că "Întâiul unificator de ţară, culcat la pământ. Nimeni nu îşi putea închipui Unirea fără chipul său, de o neasemuită poezie tragică. Uitaţi poezia tragică pe care o face acest idiot", a strigat Bartoş. 

Mihai versus Ferdinand  

Conducerea asociaţiei a cerut într-adevăr Tribunalului Bihor să anuleze hotărârea Consiliului Local Oradea nr. 1045 din 2018, prin care s-a decis strămutarea statuii voievodului Mihai Viteazul din Piaţa Unirii în viitoarea Piaţă Emanuil Gojdu, în acţiune acuzându-l pe e edilul Oradiei de abuz.

Realitatea este, însă, că operaţiunea a avut toate avizele necesare, după cum a comunicat chiar Ministerul Culturii. Potrivit unui comunicat transmis presei, Ministerul Culturii a precizat că strămutarea a avut atât avizele Ministerului şi Direcţiei de Cultură, cât şi acordul scris al moştenitorilor sculptorilor Alexandru Gheorghiţă şi Georgeta Caragiu, autorii statuii.
 

Nu va fi abandonată

Totodată, potrivit comunicatului de presă transmis presei, Ministerul precizează că statuia lui Ferdinand a fost reperul central al ansamblului Duiliu Marcu: "Având în vedere faptul că se conservă in situ o parte din elementele componente ale amenajării concepute de arh. Duiliu Marcu, reamplasarea statuii Regelui Ferdinand I în Piaţa Unirii din Oradea se înscrie într-un demers de restituire a semnificaţiilor culturale, dar şi a coerenţei formale a pieţei", se mai arată în comunicat.

De altfel, statuia voievodului nu va fi abandonată, aşa cum au lăsat să se înţeleagă rezerviştii. Ea a fost coborâtă pe un trailer şi dusă la un depozit, urmând să fie restaurată şi reamplasată în viitoarea piaţă ce va purta numele personajului istoric, în faţa catedralei ortodoxe, chiar lângă Cetatea oraşului, într-o zonă care urmează să fie transformată într-o piaţă pietonală.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite