Milionarii Ioan şi Viorel Micula au dat statul român în judecată, la Curtea de Arbitraj din Washington, după ce au blocat conturile Ministerului Finanţelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce, la începutul lunii trecute, magnaţii Ioan şi Viorel Micula au cerut sechestru pe acţiunile deţinute de statul român la OMV Petrom şi au reuşit blocarea unor conturi ale Ministerului de Finanţe Milionarii, acum au intentat statului român un nou proces la Curtea de Arbitraj de la Washington.

Milionarii bihoreni acuză instituţiile statului că au prejudiciat companiile lor prin faptul că nu iau măsuri pentru combaterea evaziunii fiscale din alcool şi industria alimentară.

Ioan şi Viorel Micula, proprietari ai grupului de firme European Drinks, au ales să pună sechestru pe o parte dintre conturile ministerului de Finanţe, pentru a-şi recupera o parte din datoria de 80 de milioane de euro, potrivit economica.net.

„Încercăm să executăm anumite conturi, dar finanţele îşi mută banii dintr-un cont în altul. Pe unele avem titlu executoriu”, a declarat Ioan Micula, pentru economica.net, adăugând că a apelat la aceste formule, inclusiv la procesul de la Curtea de Arbitraj de la Washigton pentru că el şi fratele său nu au avut altă cale pentru a-şi recupera banii.

„Am ajuns în situaţia aceasta pentru că nu avem altă cale de iesire. Nu suntem procesomani. Am dorit să rezolvăm problema pe cale amiabilă, de-a lungul anilor am trimis zeci de scrisori (Guvernului – n.r.), dar nu i-a interesat”, a mai afirmat Micula.

În urma procesului de la Washington, Curtea de Arbitraj a decis ca statul român să achite celor doi investitori aceşti bani 367,4 milioane de lei (82 de milioane de euro

Până acum, Ministerul Finanţelor nu şi-a făcut publică poziţia pe această temă.

La începutul lunii trecute, milionarii bihoreni au cerut sechestru pe acţiunile deţinute de statul român la OMV Petrom şi au reuşit blocarea unor conturi ale Ministerului de Finanţe.

Statul a fost pus să îi despăgubească pe cei doi fraţi, care au şi cetăţenie suedeză, pentru că a eliminat facilităţi fiscale pe care Ioan şi Viorel Micula ar fi fost îndreptăţiţi să le primească deoarece au investit în zone defavorizate, încălcând astfel Acordul bilateral România-Suedia cu privire la protecţia reciprocă a investiţiilor.

Ministerul a încercat să scape de datoria pe care o are la fraţii Micula, pentru că şi aceştia au de plătit, la rândul lor, statului 76 de milioane de euro. Acest lucru nu a fost permis de Uniunea Europeană, pentru că autorităţile Române nu au cerut încuviinţarea pentru convertirea datoriei.

Fabricile deţinute de cei doi afacerişti funcţionează la sub 25% din capacitate, iar gemenii Micula susţin că vor fi nevoiţi să facă disponibilizări, dacă situaţia financiară a grupului nu se va redresa.

În momentul de faţă, fabricile deţinute de cei doi oameni de afaceri în judeţul Bihor funcţionează la sub 25% din capacitate. Oamenii de afaceri au în jur de 7.000 de angajaţi şi susţin că vor face disponibilizări, dacă situaţia financiară a grupului nu se va redresa. „Pe alcool lucrăm la 5% din capacitatea fabricii, iar pe segmentul alimentar la 15-20%, dep

Mai puteti citi:

Cum au băgat fraţii Micula statul român într-un conflict transatlantic şi ce soluţii de ieşire văd avocaţii

România este obligată de un tribunal internaţional din SUA să le plătească oamenilor de afaceri bihoreni despăgubiri pe care, dacă le-ar achita, ar încălca tratatul de aderare la Uniunea Europeană.

Statul, executat silit de fraţii Micula cu sechestru pe acţiunile deţinute de Guvern la Petrom. Ce spune Ministerul Finanţelor

Ca urmare a unor informaţii apărute astăzi în mass-media cu privire la sechestrul pus asupra acţiunilor deţinute de statul român la compania OMV Petrom, Biroul de presă al Ministerului Finanţelor Publice ne-a transmis câteva precizări.

Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite