Milioane de euro pentru reabilitarea unui spital din România. Când se vor finaliza lucrările

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape 8 milioane de euro vor fi investiţi în reabilitarea unui spital din România. Investiţia se derulează în cadrul unui Program Operaţional Regional.

A fost semnat contractul de finanţare pentru reabilitarea termică a clădirii Spitalului Municipal, care se derulează prin POR 2014-2020. Licitaţia va fi demarată până la sfârşitul lunii iulie, municipalitatea orădeană sperând că lucrările vor putea începe în această toamnă. Valoarea estimată a proiectului este de 7,9 milioane euro.

„Până la finalul lunii iulie vom demara licitaţia pentru selectarea constructorului, în aşa fel încât la toamnă să înceapă lucrările, iar în urma implementării acestui proiect condiţiile din spitale să se îmbunătăţească substanţial”, a declarat primarul Ilie Bolojan după semnarea contractului de finanţare.

Valoarea totală a proiectului este de 7.957.286,54 euro, iar durata de implementare este de 24 luni de la data semnării contractului de finanţare. Potrivit municipalităţii, obiectivul general al proiectului este „creşterea eficienţei energetice, a gestionării inteligente a energiei şi a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice de sănătate din Municipiul Oradea - Spitalul Clinic Municipal Dr. Gavril Curteanu, în vederea reducerii consumurilor energetice mari”. Mai exact, vor fi eficientizate energetic două corpuri de clădire ale Spitalului Clinic Municipal Dr. Gavril Curteanu Oradea, astfel încât consumul anual de energie primară să fie redus cu 50% faţă de acum.

De asemenea, se estimează scăderea emisiilor gazelor cu efect de seră (echivalent tone de CO2) la 26,13 kg/mp/an după implementarea măsurilor de eficientizare energetică. Măsurile de intervenţie presupun acoperirea consumului de energie pentru încălzire/climatizare şi apă caldă menajeră cu pompe de căldură geotermale de peste 75% din total consum, precum şi aportul panourilor fotovoltaice la reducerea consumului de energie electrică.

Clădirea este legată la sistemul central de termoficare, dar are şi avantajul de a se alimenta cu apă geotermală.

Primăria Oradea precizează că vor fi efectuate lucrări de reabilitare termică a anvelopei; lucrări de reabilitare a sistemului de instalaţii de încalzire şi ventilaţie; lucrări de reabilitare a sistemului de instalaţii sanitare; reabilitarea sistemului de alimentare cu energie electrică şi iluminat; înlocuirea ascensoarelor nr. 1- 6, cu echipamente / ascensoare performante din punct de vedere energetic, din noua generaţie, care au un consum redus; echiparea centralei termică cu echipamente specifice producerii apei calde, încălzirii / răcirii, ventilării.

De asemenea, vor fi efectuate lucrări de modernizare a celor trei rampe exterioare.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite