Meşterii dintr-un sat din Bihor care decorează cele mai mari parcuri de distracţii din lume, cu personaje celebre şi peisaje de poveste

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Satul bihorean Oşorhei a ajuns cunoscut în toată lumea ca locul unde prind viaţă cele mai frumoase poveşti. În două hale imense, aparţinând unei firme conduse de un afacerist neamţ căsătorit cu o româncă, meşteri de la noi, dar şi străini realizează personaje şi decoruri superbe pentru cele mai mari parcuri de distracţie din lume, printre care Disneyland Paris, Aquarium Arizona şi Ferrari World - Abu Dhabi.

 În două hale imense, aparţinând unei conduse de un afacerist neamţ căsătorit cu o româncă, meşteri de la noi, dar şi străini realizează personaje şi decoruri superbe pentru cele mai mari parcuri de distracţie din lume, printre care Disneyland Paris, Aquarium Arizona şi Ferrari World - Abu Dhabi. 

Poveştile prind viaţă în Bihor. În halele singurei companii de tematizare din România sunt realizate proiecte ce ajung să fie implementate în marile parcuri de distracţii din toată lumea. Disneyland Paris, Aquarium Arizona, Legoland Billund -Danemarca, PortAventura - Spania, Galaxy Park - Sevilla, sau Ferrari World - Abu Dhabi (Dubai) sunt doar câteva dintre locurile în care au ajuns creaţiile artiştilor bihoreni, dari nu numai.

Peste 150 de angajaţi lucrează în cele două hale imense ale firmei Escenomatica din satul bihorean Oşorhei, situat la zece kilometri de Oradea, locul de unde minunile realizate ajung, după ore multe de muncă şi migală, la clienţi din întreaga lume.

„Suntem o companie de tematizare, unică la nivel de România, şi suntem printre liderii mondiali în domeniu. Orice idee o transpunem într-un proiect ce urmează să fie implementat în marile parcuri de distracţii din întreaga lume şi nu numai. Tematizăm absolut orice. Am realizat acvarii de dimensiuni uriaşe, am tematizat clădiri, pensiuni, tot ce înseamnă artă în acest domeniu”, ne-a precizat George Negrău, managerul de proiect al firmei bihorene.

image

Castelul Printesei din Plopsa de Panne-Belgia Foto-Escenomatica

Poveşti captivante

Meşterii iscuţi care dau viaţă acestor creaţii folosesc o varietate de materiale, de la ciment la fibră de sticlă, răşini, lemn, metal, aluminiu, spume poliuretanice, plastic sau polispan Toate acestea sunt atent prelucrate în atelier, iar la final produsul ia drumul exportului.

„Oamenii au nevoie de aventură şi amintiri unice, memorabile. Noi încercăm să le oferim aşa ceva prin produsele pe care le creem. Nu pornim în realizarea lor fără să nu avem în spate o poveste captivantă care să-l atragă pe vizitator. Baza pentru acest lucru este reprezentată de mediile tematice complete, cu o poveste captivantă ca punct de pornire”, susţine arhitectul Artur Auner.

Anul trecut, o balenă realizată la scară de 1 la 1 a ajuns pe malul Senei, la Paris, fiind simbolul conferinţei COP 21 organizată de către ONU, conferinţă ce a avut ca temă reducerea efectului încălzirii globale. „Balena a avut o lungime de 36 de metri, o lăţime de 14 metri şi a fost poziţionată pe o schelă metalică pe malul Senei, din Paris, urmând să fie montată într-un parc din sudul Franţei”, a punctat George Negrău.

image

Balena uriaşă de la Paris Foto-Escenomatica

În Ferrari World Abu Dhabi din Dubai, meşterii români au realizat o parte semnificativă a parcului, iar un alt proiect important este cel de la Tomorrowland, din Belgia. Au creat  una dintre cele mai mari scene existente la ora actuală pentru un festival al tinerilor care se desfăşoată anual în Belgia şi Brazilia. „Noi am realizat scena principală şi tot ce ţine de temetizare în jurul ei. Cuprinde o serie de imitaţii de arbori, de plante, cu o serie de lumini integrate.

Toată tematizarea ajunge la o înălţime de 40 de metri. Tot Tomorrowlandul este o poveste. Noi am primit un design cu poveste, poveste pe care noi a trebuit să o transpunem prin temetizarea scenei. Proiecţia a durat trei luni, iar instalarea o lună”, a mai adăugat George Negrău. De la sfârşitul acestui an, cei care vor ajuge în Disneyland Paris vor putea admira proiectul Star Wars realizat în fabrica din Bihor.

image

Scena uriaşă din Tomorrowland- Belgia Foto-Escenomatica

Fiecare etapă din producţie este o operă de artă, fiecare produs este  unic, pentru el se lucrează individual astfel că nu va mai fi reprodus. După ce produsele bihorenilor au ajuns pe pieţele din SUA, Australia, Dubai sau Europa, în curând ele se vor regăsi şi pe piaţa din  Asia.

„De cele mai multe ori, clientul vine cu ideea. Pe urmă, colegii noştrii, arhitecţi, designeri, ingineri, lucrează pentru a crea un concept, pentru a crea un proiect. Apoi vine partea de producţie. Fiecare etapă din acest proiect este realizată în Oşorhei. Sculptăm, pictăm, realizăm structurile de rezistenţă. Fiecare piesă sau bucată dintr-o piesă este trimisă pe şantierele din întreaga lume unde se află locaţiile clienţilor noştri. Acolo, alte echipe ale noastre le montează şi le realizează finisajele, pentru a obţine şi a-i oferi clientului exact soluţia pe care şi-a dorit-o”, a explicat Julien Kiss, manager de recrutare al Escenomatica.

image

Dinozaurii din Jurasik Park au fost realizati in Bihor si au ajuns in Dinoland Mirabilandia din Italia

Visul unui neamţ

Firma din Bihor a luat naştere în 2005, fiind înfiinţată de Udo Weisenburger, un cetăţean german care lucrase înainte în acest domeniu, în Spania, şi care este căsătorit cu o româncă. Acesta este şi preşedintele, dar şi fondatorul TAA Industries, compania-mamă a Escenomatica, înfiinţată tot în 2005. Începuturile firmei nu au fost spectaculoase. Producţia a început iniţial la Aleşd, într-un spaţiu restrâns, cu doar o mână de oameni. În toţi aceşti ani, compania s-a extins ajungând ca, în prezent, să aibă contracte de milioane de euro.

„Avem muncitori atât din Bihor sau diferite colţuri ale României, cât şi din Brazilia, Uruguai, Mexic, Argentina sau Spania. Este vorba despre sculptori şi pictori străini care sunt aleşi pe baza unui portofoliu şi a experienţei pe care o au”, explică Ligia Cioară, director de resurse-umane al firmei.

image

Pui de dinozaur in Dinoland Mirabilandia Foto-Escenomatica

Cu o cifră de afaceri ce a trecut de 23.000.000 de lei, în 2015, proiectele derulate de firma din Bihor pornesc de la 500.000 de euro şi pot ajunge să depăşească chiar şi opt milioane de euro. „Din punct de vedere al contractelor, avem semnate în Dubai până în 2020. Cele mai mari proiecte derulate sunt cele din  Dubai, Dinsney şi Legoland”, a mai precizat Ligia Cioară. 

image

Va mai recomandam:

Doi tineri din Bihor şi-au urmat visul şi au oprit timpul în loc, în casa bunicii: vacanţă în paturi cu paie de ovăz, ţesut la război şi pâine coaptă în cuptor

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite