Medic şi termo-scannere în vămile din Bihor din cauza coronavirusului. Turiştii vor trece prin triaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turiştii care intră în ţară prin vămile din Bihor vor fi consultaţi de medici. FOTO: ebihoreanul.ro
Turiştii care intră în ţară prin vămile din Bihor vor fi consultaţi de medici. FOTO: ebihoreanul.ro

Fiecare punct de trecere a frontierei din judeţul Bihor va avea în permanenţă câte un cadru medical şi câte un termo-scanner, pentru a evita intrarea în ţară a coronavirusului, iar în judeţ se amenajează un spaţiu pentru carantină pentru cel puţin 30 de persoane.

Decizia a fost luată în şedinţa de luni a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă din cauza coronavirusului, convocată de prefectul Dumitru Ţiplea după ce, în cursul serii de duminică,  prin punctul de trecere a frontierei Borş au intrat în ţară autocare cu turişti români din judeţele Alba şi Bihor reveniţi din zone afectate din Italia.

La şedinţă au participat şefii Direcţiei de Sănătate Publică, dr. Daniela Rahotă, precum şi pe managerii spitalelor Judeţean şi Municipal din Oradea şi, respectiv, din Salonta şi Marghita.

„În urma întâlnirii s-au stabilit măsurile necesare pentru a asigura prezenţa permanentă a cadrelor medicale în fiecare punct de trecere a frontierei din Bihor”, a informat, pe propria pagină de Facebook, Instituţia Prefectului.

În cadrul reuniunii „au fost prezentate spaţiile evaluate în vederea carantinizării persoanelor cu risc înalt de transmitere a infecţiei cu coronavirus” şi chiar „au aprobat un spaţiu care întruneşte toate normativele”, fiind izolat  de comunităţi, prevăzut cu camere individuale pentru minim 30 de persoane, cu spaţii sanitare, facilităţi şi utilităţi necesare, inclusiv catering.

Pe de altă parte, UPU din cadrul Spitalului Judeţean a demarat procesul de achiziţie a unor termo-scannere,  care vor sosi în Oradea cursul zilei de marţi, 25 februarie. 

Până la recepţionarea acestor echipamente, precizează Prefectura, s-a stabilit folosirea termometrelor de contact din dotarea Spitalului Municipal Oradea, care vor fi distribuite în punctele de trecere a frontierei din Borş, Valea lui Mihai, Salonta şi Marghita.

Cum ne protejăm

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Bihor îndeamnă populaţia să se informeze cu privire la regulile de igienă prin care pot preveni îmbolnăvirea.

Potrivit unui comunicat transmis, luni, noul coronavirus se răspândeşte în primul rând prin contactul direct cu o persoană infectată, prin picăturile respiratorii generate atunci când persoana, de exemplu, tuşeşte sau strănută, ori prin picături de salivă sau scurgeri nazale.

De aceea, igiena respiratorie este prioritară. Dacă strănuţi sau tuşeşti, fă-o în cotul îndoit sau într-un şerveţel care trebuie aruncat de îndată într-un coş sau într-o ladă de gunoi închisă. 

Păstrarea igienei este regula cea mai importantă. Spală-te pe mâini cât mai des cu un produs pe bază de alcool sau cu săpun şi apă, deoarece acestea ucid virusul chiar aflat pe mâini. 

Menţineţi distanţa (cel puţin 1 metru) faţă de alte persoane, mai ales faţă de cele care tuşesc, strănută şi au febră, deoarece prin tuse şi strănut se proiectează secreţiile care conţin virusul. 

Nu îţi atinge gura, nasul şi ochii cu mâna, deoarece mâinile ating suprafeţe care pot fi contaminate şi pot transfera virusul. 

Dacă ai febră, tuşeşti sau îţi este greu să respiri, adresează-te unui medic, pentru că la fel ca în cazul altor boli respiratorii, infectarea cu coronavirusul COVID-19 poate cauza simptome uşoare - nas înfundat, gât inflamat, tuse şi febră. Infectarea poate fi mai gravă pentru unele persoane şi poate duce la pneumonie sau dificultăţi de respiraţie.

Mai rar, boala poate fi fatală. Persoanele în vârstă şi persoanele cu afecţiuni preexistente (cum ar fi, diabet şi boli cardiace) par să fie mai vulnerabile la îmbolnăvirea gravă. Perioada de incubaţie, adică intervalul de timp între infectare şi apariţia simptomelor clinice ale bolii, pare a fi între 2 şi 14 zile, dar există şi opinii medicale că poate dura chiar şi 27 zile. 

Persoanele infectate trebuie să primească îngrijire adecvată pentru ameliorarea şi tratarea simptomelor, iar cele care suferă de afecţiunea gravă trebuie să primească îngrijire de sprijin optimizată. Nu se recomandă, în niciun caz, administrarea vitaminei C, fumatul şi consumul ceaiurilor de ierburi tradiţionale, şi nici automedicaţia, mai ales autoadministrarea antibioticelor.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite