Magistraţii au decis: Maica Mina, stareţa Mănăstirii Sfintei Cruci, judecată pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi spălare de bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Maica Mina, stareţa mănăstirii Sfintei Cruci din Oradea, va fi judecată pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi spălare de bani în formă continuată. Aproape un an, dosarul a stat în cameră preliminară, fiind analizată legalitatea probelor administrate în acest caz. Astfel, marţi, 12 aprilie 2016, judecătorul de cameră preliminară din cadrul Curţii de Apel Târgu-Mureş a dispus începerea judecăţii.

“Respinge, ca nefondate, contestaţiile promovate de către inculpaţii Vartic Michael (cu d.p.) şi Bădilă Maria (cu d.p.) împotriva aceloraşi două încheieri penale ale judecătorului de cameră preliminară. Potrivit art. 425/1 alin. 7 pct. 2 lit. a Cod procedură penală admite contestaţia promovată de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de casaţie şi Justiţie – DIICOT Serviciul Teritorial Târgu Mureş împotriva încheierilor penale nr. 40/12.02.2015 şi nr. 235/16.09.2015 pronunţate de către judecătorul de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Mureş în dosarul nr. 5873/102/2013. Desfiinţează parţial încheierile penale criticate şi înlătură din încheierea penală nr. 40/12.02.2015 a judecătorului de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Mureş, respectiv din încheierea penală nr. 235/16.09.2015 a aceluiaşi judecător de cameră preliminară dispoziţiile de constatare a nulităţii relative şi de excludere a tuturor actelor de urmărire penală şi a probelor administrate în cauză, în intervalul 22 martie 2013, orele 11:00 şi până la data de 20 noiembrie 2013, orele 15:00, constatând faptul că toate aceste acte de urmărire penală şi probe, au fost administrate în cauza vizându-i pe inculpaţii Vartic Michael, Niţulescu Ciprian Şerbam, Bădilă Maria, Scorţanu Ionuţ, Bojan Mărioara Luminiţa, Cioloca Luminiţa cu respectarea prevederilor din vechiul Cod de procedură penală. Menţine toate celelalte dispoziţii din cele două încheieri penale criticate, ce nu contravin prezentei”, se arată în sentinţa pe scurt.

În urmă cu trei ani, au avut loc 23 de percheziţii domiciliare în şapte judeţe, la mai multe persoane suspectate de spălare de bani proveniţi din evaziune fiscală, prin contul Mănăstirii "Sfintei Cruci" din Oradea.

Procurorii au făcut nouă percheziţii în Târgu Mureş, trei în Bacău, câte două în Reghin, Braşov, Oradea şi Iaşi şi câte una în Iernut, Cluj-Napoca şi Vaslui.  Cercetările în acest caz au început în 19 iunie 2012, când poliţişti de la BCCO Târgu Mureş s-au sesizat cu privire la activitatea infracţională a grupului organizat. De atunci şi până în prezent, în contul bancar bisericii din Oradea au fost făcute mai multe viramente bancare, cu titlul de "sponsorizare", în valoare totală de 914.000 de lei.

Banii proveneau din contul bancar societăţi Ropharma  şi erau viraţi mai departe în contul mai multor persoane fizice identificate ca fiind angajaţi ai societăţii comerciale în cauză, suma totală virată în conturile angajaţilor fiind de 781.895 de lei.Diferenţa de bani a intrat în contul Maici Mina, ea având un comision de 14% din tranzacţiile făcute.

Mai exact, Ropharma vira bani în conturile mănăstirii cu titlu de sponsorizare, după care, Maica Mina vira aceşti bani în conturile unor angajaţi ai Ropharma, de la care ar fi cumpărat, fictiv, cele necesare lăcaşului de cult: tablă, lână, etc.

Manastirea Sfintei Cruci

Manastirea Sfintei Cruci

În urma percheziţiilor efectuate în 2013, au fost identificaţi 17 angajaţi ai societăţii în cauză, care au încasat în conturile bancare personale diferite sume, direct din contul bancar al instituţiei de cult, cu indicaţii precum "achiziţie tablă", "cherestea", "contravaloare tablă", "contravaloare răsaduri", "contravaloare ceară", "contravaloare muguri de pin", "răşină" şi "lemn iconostas".

"Prin activităţile infracţionale desfăşurate de membrii grupului infracţional, bugetul consolidat al statului a fost prejudiciat, fiind înregistrate cheltuieli nereale în contabilitate în sumă de 914.000 de lei, prejudiciul fiscal fiind de 292.480 de lei - impozit pe profit şi impozit pe dividende", se arăta în comunicatul transmis la aceea vreme.

Transferurile succesive de bani, efectuate prin aceste conturi au avut ca scop spălarea sumelor rezultate din săvîrşirea infracţiunii de evaziune fiscală, respectiv a sumei de 914.000 de lei. În final, suma de 781.895 de lei a fost ridicată în numerar de cei 17 angajaţi din conturile personale deţinute şi s-a întors în posesia iniţiatorilor procesului de spălare a banilor, în urma activităţii infracţionale desfăşurate de membii grupului, smai spune sursa citată.

Capii afacerii sunt stareţa Maica Mina şi  Ciprian Niţulescu, patronul farmaciilor Fontana şi Mig Farm.

Aceştia au bătut palma în 2010, astfel că au fost mâna-n mână până la percheziţiile din 2013.

Pe 24 decembrie 2010, firma a băgat în contul mănăstirii 40.000 lei. Trei zile mai târziu, însă, mănăstirea a virat 30.100 lei unei directoare Ropharma Braşov, cu justificarea... "achiziţie tablă". După alte 24 de ore, 5.400 lei erau trimişi în contul aceleiaşi directoare, de astă dată cu pretextul "achiziţie lână". Restul de 5.500 lei au fost ridicaţi de Maica Mina, care reţinea aproximativ 14% din fiecare sumă trecută prin contul mănăstirii.

Din banii pe care Maica Mina i-a încasat în această perioadă a reuşit să  cumpere  mâncare, vin de împărtăşanie, dar şi pe o excursie în Grecia. Odată demarate cercetările, Maica Mina nu a recunoscut nimic. Susţine că toată afacerea a fost condusă de Niţulescu, fără ca ea să ştie sau să se implice.

 "Nu am auzit de Ropharma, nu cunoşteam de existenţa unor contracte de sponsorizare cu Mănăstirea pe care o reprezentam şi nici de viramentele făcute către alte persoane", a susţinut cetăţeana Maria Bădilă, potrivit ebihoreanul.ro

Din păcate, expertizele criminalistice şi grafologice au demonstrate că stareţa minţe. Potrivit anchetatorilor, atât cererea de deschidere a contului folosit pentru spălarea banilor, cât şi ordinele de plată pentru plăţile fictive către oamenii Ropharma sunt semnate de Mainca Mina, ea fiind singura care avea acces la conturile lăcaşului de cult. . O altă expertiză, de această dată cea contabilă demonstrează că abonamentele telefonice ale mănăstirii, inclusiv cele folosite de Maica Mina, erau înregistrate pe numele firmei respective, cu menţiunea că utilizatorul era mănăstirea. 

Imediat după percheziţiile din 2013, stareţa a cerut o nouă cartelă telefonică pentru a putea lua legătura cu Niţulescu, date fiind problemele apărute. Procurorii DIICOT au stabilit că stareţa trebuie să răspundă alături de firmă şi de celelalte cinci persoane care au creat circuitul evazionist.

Pe 12 decembrie 2013, cei şase au  a fost trimişi în judecată pentru constituire de grup infracţional organizat şi spălare de bani în formă continuată. Pe 12 februarie a fost constatată legalitatea sesizării instanţei şi a rechizitoriului, judecătorul de cameră preliminară finalizând verificarea probele administrate în cauză.

Va mai recomandam:

Maica Mina, mână-n mână cu evazioniştii. Stareţă trimisă în judecată după ce a cerut procent din banii spălaţi prin contul mănăstirii

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite