Locatarii care au învins o mare companie de telecomunicaţii, obligată să demoteze antenele de pe bloc: „Nimeni n-a fost de acord cu amplasarea lor acolo“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O asociaţie de proprietari din Oradea a obţinut în instanţă demolarea celor şase antene de telefonie RCS&RDS montate pe blocul lipit de cel în care locuiesc după ce Primăria Oradea a autorizat amplasarea acestora fără acordul lor.

Procesul a avut ca punct de pornire autorizaţia de construire pentru montarea celor şase emiţătoare de semnal electromagnetic de telecomunicaţii care s-a emis în decembrie 2017 de către Primăria Oradea, pentru un bloc de 7 etaje, ai căror locatari şi-au dat acceptul.

Clădirea este lipită de o alta, cu 9 etaje, semnalul electromagnetic emis de antene afectând direct apartamentele situate la etajele 8 respectiv 9, aflate la o distanţă de doar 7 metri.

„Nu m-a întrebat nimeni nimic“

„Sunt la 7 metri de geamurile mele. Nu m-a întrebat nimeni nimic, doar am văzut că le montează. Degeaba le-am spus că eu nu sunt de acord, că pe mine şi pe copiii mei ne afectează, că ne temem că vor pune în pericol sănătatea copiilor din bloc, le-au montat şi gata“, susţine unul dintre orădenii afectaţi, Leontin Pantea, care este convins că antenele sunt dăunătoare. „Când stau sâmbăta şi duminica acasă simt că mă doare capul, la fel dimineaţa când mă trezesc. Niciun vecin nu a fost de acord cu montarea antenelor pentru că sunt nocive“, a mai spus Pantea.

În prima fază, asociaţia de proprietari din care face parte Pantea a contestat administrativ autorizaţia de construcţie, aşa cum prevede procedura, însă răspunsul primăriei a fost unul negativ.

„Ni s-a respins cu o motivare pe o pagină. Ca urmare, ne-am adresat instanţei, printr-o acţiune introdusă în contenciosul administrativ, solicitând anularea autorizaţiei de construire“, a explicat avocatul asociaţiei, Constantin Ruge.

În acţiune au invocat în principal faptul că antenele sunt mult prea aproape de locuinţele din blocul vecin, afectându-i direct pe proprietarii acestora, dar şi o problemă de sănătate publică. „Pentru aceste emiţătoare nu se prevede nicăieri obligativitatea de a măsura rata de absorbţie specifică (SAR), care indică impactul radiaţiilor electromagnetice asupra ţesutului biologic, pe româneşte a corpului uman. Asta cu toate că aparatele casnice, cum e şi cuptorul cu microunde, mult mai puţin nociv, au trecute aceşti indicatori“, a spus avocatul.

Primăria: „Ne vom conforma“

Iniţial, Tribunalul Bihor a respins acţiunea însă oamenii au atacat soluţia cu recurs care s-a soluţionat săptămâna trecută la Curtea de Apel Oradea. Iar de această dată, instanţa le-a dat dreptate.

Concret, instanţa a anulat definitiv autorizaţia de construire emisă pentru emiţătoarele  de semnal electromagnetic de telecomunicaţii ale RCS&RDS dispunând ca Primăria Oradea să le desfiinţeze.

„Ca urmare a soluţiei, primarul municipiului Oradea este obligat să ia măsuri pentru desfiinţarea antenelor amplasate în baza autorizaţiei nelegale“, a explicat avocatul Constantin Ruge.

Potrivit lui Ruge, „soluţia Curţii de Apel Oradea este salutară în acest sens, fiind în măsură a responsabiliza autorităţile locale în procedura de autorizare a infrastructurii de telecomunicaţii şi de a atrage atenţia asupra vulnerabilităţii cetăţenilor în faţa operatorilor de telefonie mobilă“.

Reprezentanţii Primăriei Oradea susţin că este pentru prima dată când întâlnesc o astfel de situaţie, dar se vor supune deciziei Curţii de Apel şi vor lua măsurile dispuse. „Cel mai probabil firma (n.r. – subcontractată de RCS&RDS pentru a monta antenele) a cerut doar acordul asociaţiei de proprietari din scara de bloc deasupra căreia au fost montate antenele, nu şi pe cel al locatarilor direct afectaţi din scara vecină, care are etaje în plus“, declară Mircea Mălan, viceprimarul municipiului Oradea.
 

Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite