Localnici înecaţi în praf din cauza unei staţii de asfalt din centrul oraşului: „Aerul e irespirabil!“ VIDEO

Localnici înecaţi în praf din cauza unei staţii de asfalt din centrul oraşului: „Aerul e irespirabil!“ VIDEO

O staţie de asfalt şi betoane funcţionează de aproape două decenii în centrul municipiului bihorean Salonta, înecându-i în praf şi fum pe localnici, iar asta cu acceptul autorităţilor, deşi încalcă legea, fiind la nici 150 de metri de unităţi de învăţământ şi la mai puţin de 50 de metri de locuinţe.

Ştiri pe aceeaşi temă

Staţia s-a ridicat în anul 2012 pe amplasamentul fostei societăţi de gospodărire comunală, iar de atunci e oprită doar iarna. "Aerul e irespirabil. Nu mai rezistăm! Nu putem deschide geamurile, nu putem ieşi în curte. Pe maşini praful e de-un deget, copiii nu se pot juca afară. Aici este o şcoală şi o grădiniţă! Chiar nimeni nu vede, nu aude?!", se plânge unul dintre locuitorii din zonă. 
 
În total, 83 de persoane au semnat o petiţie prin care cer relocarea staţiei atât Gărzii de Mediu Bihor, cât şi primarului municipiului, Tőrők László, reproşând autorităţilor că au autorizat funcţionarea staţiei, deşi normele legale impun ca un astfel de obiectiv industrial să fie la minimum 500 de metri de o zonă locuită.
 
 
Primarul Salontei, Tőrők László aruncă vina pe vechiul Plan Urganistic al oraşului, potrivit căruia staţia se află în zonă industrială. "În PUG-ul reactualizat, care e în dezbateri, zona devine una rezidenţială, iar unităţile cu potenţial poluator vor trebui să se mute în afara oraşului. Dar va dura câţiva ani", dă din umeri primarul. 
 
Până atunci, singurele care ar putea lua măsuri sunt autorităţile de mediu care, până acum, s-au făcut că nu observă neregulile, autorizând periodic atât pentru producţia de betoane, cât şi de mixturi asfaltice, ultima dată chiar anul trecut.
 
Potrivit autorizaţiilor, care sunt valabile pentru 5 ani, reprezentanţii firmei au şi unele obligaţii, ca de pildă "să nu creeze disconfort în imediata vecinătate", adică să nu depăşească nivelul maxim admis de noxe sau de zgomot, iar la cererea APM să "efectueze analize pe factori de mediu" pentru zgomotul, fumul şi praful emanate. Dar, cel puţin de la ultima autorizare, nimeni nu a cerut firmei aşa ceva. 
 
 
"Prevederea privind distanţa se aplică pentru autorizarea noilor construcţii, iar această firmă funcţionează pe respectivul amplasament înainte ca acea reglementare să intre în vigoare", se apără şefa APM Bihor, Sanda Mercea.
 
Sesizarea localnicilor va fi verificată, însă, de Garda de Mediu Bihor, unde petiţia celor 83 de salontani a fost deja înregistrată. Proprietarul staţiei, însă, nu pare îngrijorat. "Am auzit că s-au dus unii din casă în casă. S-au trezit acum, după 18 ani, că-i praf. Hai să închidem tot, să nu mai muncim, că unora nu le place!", se plânge patronul staţiei, omul de afaceri Dorel Ungur, care nu e dispus să-şi mute staţia. "Eu nu sunt de vină că s-a extins oraşul. Când se va schimba PUG-ul, vom vedea ce vom face. Până atunci mai este mult", zice afaceristul.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: