UPDATE Şpagă de 75.000 de lei. Liderul sindicatului Finanţelor din Bihor a fost reţinut după ce a permis intrarea în ţară a cărnii stricate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dorin Micle, liderul de sindicat al finanţiştilor bihoreni.
Dorin Micle, liderul de sindicat al finanţiştilor bihoreni.

Dorin Micle, liderul sindicatului Finanţelor din Bihor, a fost reţinut miercuri seara. El este acuzat într-un dosar al DIICOT, Structura Centrală, care vizează importuri de carne cu facturi fictive.

La sediul Finanţelor din Bihor au descins miercuri mascaţii de la DIICOT şi au efectuat percheziţii în biroul liderului de sindicat, după care, împreună cu acesta s-au deplasat la locuinţa lui pentru alte percheziţii.  Percheziţii au avut loc şi în Punctul de Trecere a Frontierei Borş, la punctul Trafic Control pentru Achiziţii Intracomunitare. La finalul acţiunii alţi trei funcţionari ai Direcţiei Finanţelor Bihorene au fost citaţi ca martori pentru audieri. 

UPDATE

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au început urmărirea penală faţă de numiţii Micle Dorin şi Marin Panc, cetăţean austriac, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de de constituire de grup infracţional complicitate la comiterea infracţiunii de evaziune fiscală, complicitate la comiterea infracţiunii de spălare de bani şi luare de mită.

Dorin Micle a fost reţinut, miercuri, pentru 254 de ore, şi prezentat în cursul acestei zile Curţii de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă. De asemenea s-a solicitat şi măsura arestării în lipsă faţă de Marin Panc cetăţean austriac, pentru aceleaşi infracţiuni

”În cauză există suspiciunea că inculpaţii au aderat la gruparea infracţională constituită iniţial de inculpaţii S.A şi S.S, cu scopul de a se sustrage de la plata obligaţilor fiscale datorate bugetului de stat, prin omisiunea evidenţierii operaţiunilor comerciale efectuate şi a veniturilor realizate precum şi prin evidenţierea cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive în evidenţele contabile ale unor societăţi comerciale.

Legea impunea ca pentru mărfurile cu grad ridicat de risc cum ar fi carnea şi produsele derivate, la intrarea pe teritoriul României, transporturile să fie sigilate, urmând ca la destinaţie, în prezenţa unor reprezentanţi ai ANAF să fie desigilate, iar ulterior prin modificările legislative, s-a impus ca aceste transporturi să fie introduse în aplicaţia „trafic control”, astfel nu mai exista posibilitatea de a se introduce mărfuri pe numele unor firme paravan.

Procurorii DIICOT susţin că în baza unei înţelegeri prealabile cu alţi membri ai grupării, Dorin Micle,în calitate de funcţionar în cadrul AJPF Bihor, în schimbul unor sume de bani, asigura tranzitul prin Punctul de trecere a frontierei dintre Ungaria şi România, fără ca mijloacele de transport să fie sigilate sau după caz introduse în aplicaţia „trafic control”.

Astfel, Micle avea obligaţia de a introduce în aplicaţia „trafic control” documentele de însoţire a mărfii (CMR), modalitate în care exista un control asupra circuitului mărfurilor care intrau în România şi implicit era o măsură de combatere a evaziunii fiscale.

Anchetatorii susţin că acesta îi anunţa în prealabil pe membrii grupării, prin intermediul lui Panc, asociat în cadrul SC P.T.Aron SRL din Bihor, cu privire la momentul în care se află de serviciu şi putea asigura tranzitul prin punctul de trecere a frontierei, a mijloacelor de transport.

”Potrivit înţelegerii dintre părţile interesate, autocamioanele aşteptau, în Ungaria, la aproximativ 10 km de punctul de trecere a frontierei, momentul în care conducătorii auto erau anunţaţi de către unul din membrii grupării cu privire la faptul că pot intra în România. Acest moment era stabilit în funcţie de indicaţiile date de către Micle Ioan-Dorin cu privire la tura în care îşi desfăşura activitatea. Pentru neîndeplinirea atribuţiilor de serviciu, Micle a pretins şi primit prin intermediul inculpatului Panc Aron-Marin, în calitate de intermediar, suma totală de 75 000 lei”, se arată în comunicatul DIICOT.

Există suspiciuni că prin Punctul de Trecere a Frontierei Borş au tranzitat mai multe transporturi de carne aparţinând societăţilor comerciale controlate de către unul din liderii grupării, care nu au fost sigilate ori înregistrate în aplicaţia „trafic control”.

În ce-l priveşte pe Marin Panc există de asemenea suspiciunea că începând cu luna ianuarie 2014, a derulat activităţi infracţionale în sensul că, a remis sume de bani lui Micle în scopul arătat anterior şi a comunicat momentul în care transporturile de carne trebuiau să ajungă la PTF Borş, mai menţionează DIICOT”, susţin procurorii.

Persoanele cercetate în prezenta cauză beneficiază de garanţia legală şi constituţională a prezumţiei de nevinovăţie.

 

Mai puteti citi:

<a href="https://adevarul.ro/stiri-locale/oradea/directorul-colegiului-tehnic-andrei-saguna-1549524.html">Directorul Colegiului Tehnic "Andrei Şaguna", reţinut pentru dare de mită şi trafic de influenţă</a>

<a href="https://adevarul.ro/stiri-locale/oradea/presedinta-curtii-de-apel-oradea-a-cerut-csm-ului-1548473.html">Preşedinta Curţii de Apel Oradea a cerut CSM-ului pensionarea de îndată, după ce Inspecţia Judiciară a solicitat revocarea ei din funcţie</a>

Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite