Liderul PPMT amendat pentru salutul nazist este noul consilier al lui Ilie Bolojan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderul PPMT, Csomortanyi István, amendat de CNCD după ce a apărut făcând salutul nazist într-o fotografie, este noul consilier pe problemele minorităţilor al lui Ilie Bolojan FOTO: ebihoreanul.ro/Hi5 Bartha Bela
Liderul PPMT, Csomortanyi István, amendat de CNCD după ce a apărut făcând salutul nazist într-o fotografie, este noul consilier pe problemele minorităţilor al lui Ilie Bolojan FOTO: ebihoreanul.ro/Hi5 Bartha Bela

Controversatul lider al Partidului Popular Maghiar din Transilvania, Csomortanyi István, amendat de CNCD după apariţia unor fotografii în care face salutul nazist, este noul consilier pe problemele minorităţilor al preşedintelui Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan.

Csomortanyi a fost numit în funcţie de Bolojan începând cu 1 noiembrie, în locul fostului său sfătuitor pe care l-a angajat în perioada în care a fost primar al municipiului Oradea, liderul PPMT Bihor, Zatykó Gyula, şi care a rămas n continuare angajat al municipalităţii. 

Csomortanyi a ajuns în atenţia publică în septembrie 2019, la scurt timp după ce a fost ales în funcţia de preşedinte al PPMT, şi când  pe pagina  de Facebook a filialei Cluj a partidului a fost publicată o fotografie în care apărea făcând salutul nazist alături de câţiva tineri. 

Csomortanyi a acuzat, atunci, trucarea fotografiei. “Nu am făcut în viaţa mea acel semn, deoarece nu mă reprezintă, pentru că nu am astfel de convingeri. Nici măcar nu ştiu unde este locul în care e realizată fotografia, nu recunosc persoanele respective”, a pretins liderul PPMT. 

Fotografia era, însă, reală, fiind realizată în 2006, în timpul Taberei Tineretului Maghiar din Ardeal (EMI), organizată anual la Gheorghieni, în judeţul Harghita, cu susţinerea financiară a partidului Jobbik, de extremă dreapta, precum şi a altor organizaţii maghiare. 

csomortanyi hi5 bartha bela

FOTO: hi5 Bartha Bela

Cert este că, după apariţia pozei în spaţiul public, Csomortanyi a primit o amendă de 5.000 lei de la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, pentru încălcarea demnităţii umane a unei minorităţi naţionale şi a memoriei victimelor regimului nazist, fiind obligat să comunice decizia CNCD pe site-ul PPMT, în limbile română şi maghiară, timp de 30 de zile.

csomortanyi istvan foto

FOTO: hi5 Bartha Bela

Căutat de corespondentul Adevărul, pentru un punct de vedere legat de noul său consilier şi de trecutul „tulbure” al acestuia, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, nu a răspuns, deocamdată, nici la apelul telefonic, şi nici la mesajul care i-a fost transmis. 

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Primăriţa care a stâlcit în bătaie un fost procuror a fost arestată. Şi soţul ei a ajuns după gratii

Noile tarife vor majora 60% costurile cu încălzirea în Oradea. Primarul: „Împărţim creşterea cu populaţia”

Liderul Partidului Popular Maghiar din România, fotografiat făcând salutul nazist Sieg Heil. Pe fundal apare mesajul „Să dispară Trianonul!“

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite