La 66 de ani distanță evreii orădeni și-au comemorat familie pierdute în Holocaust

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Supraviețuitorii Holocaustului din Oradea i-au comemorat aseară pe cei dragi pierduți în acele vreumuri în cadrul unei Adunări de doliu găzduită de sinagoga evreiască de pe strada Mihai Viteazul din Oradea.

Aproape o sută de evrei s-au adunat aseară la sinagoga din Oradea pentru o seară de doliu în memoria celor aproape 30.000 de evrei orădeni persecutați în timpul celui de-al doilea război mondial. Puținii supraviețuitori ai persecuțiilor, șase la număr, au fost tăcuți și au încercat să nu rememoreze momentele de groază prin care au trecut. Ioan Fazekaș a fost unul dintre evreii orădeni care au fost duși în străinătate cu detașamentele de muncă. „În 1941 am fost mobilizat pentru armată, dar nu pentru luptă ci în detașament de muncă și după două luni de așa-zisă instrucție am fost duși Jibou pentru repararea căii ferate. De acolo am ajuns pe teritoriu polonez unde am rămas până în 1944. Am avut unii supraveghetori care erau umani cu noi, dar a fost unul chiar din Oradea care se comporta execrabil cu noi. Ne trezea noaptea pentru diferite exerciții umilitoare și batjocură gratuită", își amintește bătrânul de 89 de ani.

Orădeanul își amintește că la începutul toamnei lui 1944 a reușit să scape din detașamentul de muncă după ce a fost prins între tirul artileriei nemțești și al celei rusești. „Era prin septembrie și nemții deja se retrăgeau, iar noi am rămas pe loc și ne-am ascuns în podul unui țăran de acolo. Dimineața ne-a chemat și ne-a anunțat că au sosit rușii. Eu am plecat, pe jos, chiar atunci fără să mai stau să mănânc. Pe ceilalți i-au luat rușii, dar eu am avut noroc și am ajuns la cîteva zile distanță în Oradea adus de un camion rusesc. Când am ajuns la casa părintească am găsit-o goală, iar părinții mei nu s-au mai întors niciodată din lagărele nemțești", spune Fazekaș Ioan. Acesta ne-a povestit că din familia sa au supraviețuit doar doi verișori și o verișoară. După revenire s-a angajat ca voluntar în echipele care aduceau în țară deportații români și a făcut trei drumuri până în Polonia pentru a recupera deportații pe care îi aducea la Spitalul evreiesc de pe Calea Clujului din Oradea, actualul Spitala de Obstetrică-Ginecologie. Aseară Fazekaș Ioan a aprins o lumânare pentru rudele și prietenii pe care i-a pierdut pe durata Holocaustului, la 66 de ani de la încheierea persecuțiilor.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite