FOTO Judecătorul Cristi Danileţ: „Singura noastră teamă trebuie să fie doar faţă de lege. Fără legi am trăi ca într-o junglă, am fi nişte sclavi“

FOTO Judecătorul
Cristi Danileţ: „Singura noastră teamă trebuie să fie doar faţă de lege. Fără
legi am trăi ca într-o junglă, am fi nişte sclavi“

Judecatorul Cristi Danilet si-a lansat cartea la Oradea

Judecătorul Cristi Danileţ a fost prezent la Librăria Humanitas din Oradea unde, în prezenţa unui public numeros, şi-a lansat cartea „Legea pe-nţelesul tuturor”, un ghid de educaţie juridică care se adresează tinerilor.

Ştiri pe aceeaşi temă

În deschiderea evenimentului au vorbit, Ioana Sasu-Sbârciog, decanul Colegiului Consilierilor Juridici Bihor, profesoara Elisaveta Roşu, de la Inspectoratul Şcolar Bihor, şi Cristi Ardelean, student în anul trei la Drept, la Universitatea Agora.

În prezentarea cărţii, judecătorul Cristi Danileţ a reuşit să captiveze atenţia celor prezenţi. „Legea pe-nţelesul tinerilor” este, un îndrumar  cu privire la nereguli şi legi adresat tinerilor care au împlinit vârsta de 14 ani.

„Tinerii trebuie să ştie că sunt liberi atâta timp cât legea e respectată. Legile şi regulile există pentru ca noi să fim în siguranţă. Legea se aplică oricui, în orice clipă a vieţii, şi trebuie să o respectăm pentru a fi protejaţi”, a spus judecătorul Danileţ.

El le-a explicat celor prezenţi că odată cu împlinirea vârstei de 14 ani nu dobândesc doar o carte de identitate, ci răspund şi penal, chiar dacă nu cunosc legea.

“Am scris acest manual ca să aflaţi ce drepturi şi îndatoriri aveţi, ce garanţii sunt prevăzute în lege şi mai ales cum sunteţi protejaţi de organele statului atunci când aveţi o problemă majoră. Poate că informaţiile din această carte vă vor ajuta pe unii dintre voi să luaţi decizia corectă în ceea ce vă priveşte. Şi, cine ştie, poate că unii dintre voi vă veţi simţi atraşi de acest domeniu, şi în viitor vom deveni colegi. Aşa că vă invit să lăsaţi deoparte Facebookul pentru câteva ore şi să intraţi în universul regulilor şi al legilor. Începem cu prima regulă: aveţi dreptul să vă ştiţi drepturile!“, a spus autorul cărţii.

Cartea are 15 capitole în care autorul vorbeşte, printre altele, despre: principiile democraţiei, tânărul şi dreptul la viaţă, tânărul şi familia din care facen parte, tânărul şi şcoala, tânărul şi mijloacele de comunicare, sau tânărul implicat în procesul judiciar.

“După împlinirea vârstei de 14 ani copiii devin mici cetăţeni cu drepturi şi obligaţii. Singura noastră teamă trebuie să fie doar faţă de lege. Fără legi am trăi ca într-o junglă, am fi nişte sclavi. Avem un stat de drept, nu un stat de oameni. Trebuie să ştiţi că deasupra judecătorilor nu mai există nimeni. Cine e nemulţumit de o hotărâre, o atacă prin apel. Şi doar atât”, a mai subliniat judecătorul Cristi Danileţ.  

După încheierea evenimentului, autorul cărţii a acordat autografe celor dornici, şi a stat de vorbă cu cei care i-au adresat întrebări.


 

citeste totul despre: