Judecătorii orădeni stabilesc vinovații în cazul exploziei care a distrus un bloc în Zalău

Judecătorii orădeni stabilesc vinovații în cazul exploziei care a distrus un bloc în Zalău

Blocul distrus de explozie

Judecătorii orădeni stabilesc astăzi vinovații în cazul exploziei petrecute în Zalău, la 14 septembrie 2007. În urma exploziei de atunci, produsă într-un apartament din blocul E24, de pe strada Voievod Gelu, două persoane au murit, opt persoane au fost rănite și 19 apartamente au fost distruse.

Ştiri pe aceeaşi temă

Procesul a fost strămutat la Judecătoria Oradea în 2009, printr-o sentinţă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, la solicitarea avocaţilor inculpaţilor, şapte angajaţi ai E-On Gaz Distribuţie. Procesul a fost suspendat la 27 august 2009, de Tribunalul Bihor, după ce avocaţii inculpaţilor au ridicat o excepţie de neconstituţionalitate, care a fost, însă, respinsă ca nefondată de Curtea Constituţională.

Potrivit unui comunicat al Judecătoriei Oradea, 7 angajați ai E-On Gaz Distributie au fost  trimiși în judecată.  Șase dintre ei, Ionel Vâlcu, Ovidiu Şuteu, Ioan Cojan, Silviu Nerţan, Alexandru Cosma şi Marius Hidan, sunt acuzați de uciderea din culpă a două persoane care au murit în explozie, distrugerea din culpă a bunurilor şi a apartamentelor foştilor locatari din blocul E24, distrugerea din culpă a unor bunuri şi autoturisme ale locatarilor din blocul vecin, E15, ca urmare a suflului exploziei , vătămarea corporală din culpă a victimei care a rămas cu invaliditate permanentă şi vătămarea corporală din culpă, pentru locatarii care au necesitat mai mult de zece zile de spitalizare după explozie. Cea de-a şaptea persoană, Vasile Roman, a fost trimisă în judecată pentru favorizarea infractorului. "În 14 septembrie, în timp ce era în concediu, această persoană a venit la faţa locului şi a făcut măsurători, pentru denaturarea valorilor, folosind aparatul de măsurare incorect. I s-a atras atenţia să folosească aparatul corect în repetate rânduri, dar nu s-a conformat", se arată în rechizitoriul făcut de procurori.

Expertiza judiciară a stabilit că explozia a avut loc din cauza scurgerilor de gaz din conducta stradală. Foştii locatari cer să li se achite contravaloarea apartamentelor şi a bunurilor distruse în explozie şi 100 de euro/zi/membru de familie de la data exploziei până la data recuperării prejudiciului.Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: