VIDEO Judecători de la Curtea de Apel Oradea, chemaţi la DNA pentru a fi puşi sub învinuire. Ce acuzaţii le sunt aduse de către procurorii anticorupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şefa secţiei penale din cadrul Curţii de Apel Oradea, şi doi foşti judecători ai aceleaşi instanţe au fost citaţi de procurorii DNA Oradeapentru a fi puşi sub învinuire pentru abuz în serviciu şi favorizarea infractorului

Primul care a ajuns în faţa procurorilor DNA Oradea a fost fostul judecător Mircea Puşcaş, încarcerat miercuri după ce a fost condamnat la patru ani de închisoare pentru infracţiuni de corupţie.

Fostul magistrat Traian Munteanu, fost judecător la Curtea de Apel Oradea a fost şi el pus sub învinuire, la fel ca Mihaela Pătrăuş, actuala preşedintă a secţiei penale şi pentru cauze cu minori a Curţii de Apel.

Dosarul în care sunt cercetaţi cei trei a pornit de la cazul lui Vasile Lucuţ, un afacerist controversat din Satu Mare, condamnat iniţial la opt luni de închisoare pentru loviri şi alte violenţe, de Judecătoria Satu Mare, în 2010, soluţie menţinută ca definitivă la Curtea de Apel Oradea.

În 2011, completul format din Munteanu, Puşcaş şi Pătrăuş a admis o contestaţie în anulare a afaceristului, o cale extraordinară de atac, scăpându-l astfel pe Lucuţ de condamnare.

Se pare că termenul judecării contestaţiei ar fi fost schimbat din pix şi dosarul a intrat pe rolul completului în timpul vacanţei judecătoreşti, fără ca victima omului de afaceri să fie înştiinţat şi să participe. Un an mai târziu, un alt complet, tot de la Curtea de Apel Oradea, a reluat dezbaterile şi a respins contestaţia depusă de Lucuţ. Împotriva celor trei magistraţi, DNA a început încă de atunci cercetările, existând indicii că Puşcaş, Munteanu şi Pătrăuş l-ar fi scăpat pe afacerist de condamnare prin intervenţii.

La vremea respectivă procurorii arătau că Lucuţ ar fi apelat la ajutorul a doi poliţişti din Satu Mare, comisarul şef Vlad Boşca, fost şef al Serviciului de Investigaţii Criminale, şi agentul Felician Jurj. Acesta din urmă ar fi încercat să îl ajute pe Lucuţ prin intermediul unui coleg din Oradea, comisarul şef Gheorghe Pătrăuş, şeful Serviciului Antidrog din cadrul BCCO Oradea, chiar soţul judecătoarei Pătrăuş.

Cei doi poliţişti din Satu Mare au şi fost trimişi în judecată, Curtea de Apel Cluj achitându-i  în 2013 pe motiv că faptele nu există. Gheorghe Pătrăuş, soţul judecătoarei Pătrăuş, a fost scos de sub urmărire penală, cei trei judecători primind NUP pe motiv că nu au existat dovezi care să probeze o eventuală infracţiune de luare de mită. Procurorii DNA Oradea au reluat ancgeta la începutul acestui an, astfel că Puşcaş, Munteanu şi Pătrăuş aua juns, din nou, în atenţia procurorilor anticorupţie, de această dată fiind cercetaţi pentru  abuz în serviciu şi favorizarea infractorului. Dosarul a disjuns din cel privindu-l pe primarul din Beiuş, Adrian Domocoş şi acelaşi om de afaceri din Satu Mare.

Mircea Puşcaş a fost condamnat şi încarcerat miercuri, având de ispăşit patru ani de închisoare pentru trafic de influenţă şi fals în declaraţii. Fost magistrat în cadrul Tribunalului Bihor şi ulterior în cadrul Curţii de Apel Oradea, Puşcaş mai este judecat şi la Curtea de Apel Cluj, tot într-un dosar al DNA, fiind acuzat că a pretins de la doi traficanţi de ţigări să cumpere de la cumnatul său un autoturism cu o sumă mai mare cu aproximativ 10.000 euro decât preţul real al maşinii, pentru ca, în schimb, să pronunţe o soluţie favorabilă într-un dosar penal aflat pe rolul Curţii de Apel Oradea. Puşcaş a mai fost judecat într-un dosar în care a fost trimis în faţa instanţei alături de comisarul Florian Rob, fostul şef al Poliţiei Rurale Ciumeghiu. În acest ultim caz, Curtea de Apel Cluj l-a condamnat pe Rob cu suspendare în timp ce judecătorul a fost achitat.

Traian Munteanu, în prezent pensionat, a fost implicat într-un scandal de corupţie în perioada 2002-2006. Pe vremea când era preşedinte al Tribunalului Bihor, Munteanu a fost trimis în judecată de Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, alături de judecătorul Adrian Popa, pentru acuzaţii de corupţie, în baza unui autodenunţ formulat de controversatul afacerist Viorel Ştiube. Acesta a declarat la acea vreme că cei doi magistraţi i-ar fi cerut 20.000 de dolari pentru a-l favoriza într-un dosar. După patru ani de procese, Curtea de Apel Bucureşti a decis achitarea magistratului pe motiv că fapta nu există, judecătorul fiind reabilitat şi revenind în magistratură.

Munteanu a mai fost în vizorul DNA inclusiv într-un dosar în care era vizat şi Mircea Puşcaş, tot pentru infracţiuni de corupţie, care însă nu au putut fi probate. În 2013, în mijlocul unei astfel de anchete, judecătorul s-a pensionat.

După ce în urmă cu două luni a fost numită preşedinta secţiei penale şi pentru cauze cu minori din cadrul Curţii de Apel Oradea, judecătoarea Mihaela Pătrăuş se grăbeşte să iasă la pensie.  Potrivit unor surse aceasta şi-a scris cererea de pensionare, urmând să fie luată în discuţie de CSM. 

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite