Judecarea sirianului Omar Hayssam, pentru terorism, va avea loc în lipsa lui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Magistraţii Curţii de Apel Oradea au făcut în mai multe rânduri demersuri pentru citarea lui Hayssam, fără niciun rezultat. Judecătorii continuă procedurile pentru că modificările legislative permit asta, chiar dacă persoana judecată nu a răspuns la citaţii.

Legea micii reforme îl scapă pe Omar Hayssam de citare, în procesul în care este judecat pentru terorism, alături de doi dintre fraţii lui, Omar Mukles şi Omar Mahmooud, şi alături de Mustafa Tartoussi, proprietarul unei firme de transport naval din Constanţa, care se presupune că l-ar fi ajutat pe Hayssam să fugă din ţară la bordul navei Iman T.

Curtea de Apel Oradea a încercat, pe căi diplomatice, să dea de Omar Hayssam, care se presupune că ar fi în detenţie, într-o închisoare din Siria, însă fără succes. O dată cu intrarea în vigoare a Legii micii reforme în Justiţie, procesul poate fi continuat şi în aceste condiţii. „Domnul preşedinte al Curţii de Apel Oradea a considerat că procedura de citare este îndeplinită. Chiar dacă este o decizie acoperită din punct de vedere legal, mi se pare excesiv să se suţină că clientul meu din închisoare ştie despre acest dosar. Fără să fac alte comentarii, Legea micii reforme îşi arată limitele, iar eu sunt curios să aflu ce se va întâmpla când voi cere audierea clientului meu, pentru că se va ajunge şi acolo, când procesul se va judeca pe fond. Din punctul meu de vedere era necesară repetarea procedurii de citare prin Ministerul Justiţiei şi cel de Externe”, a declarat Ion Cazacu, avocatul lui Hayssam.

Cazacu a cerut Curţii de Apel Oradea să continue demersurile pentru localizarea lui Omar Hayssam. „Din informaţiile oficiale se cunoaşte locul unde se află clientul meu”, a spus avocatul. El a făcut referire la o serie de declaraţii făcute de preşedintele Traian Băsescu, în timpul unei emisiuni TV, din 8 februarie 2011.

Magistraţii cer dosarul cu acte clasificate

Judecătorul Traian Munteanu a declarat că până în acest moment nu a putut studia nicio probă de la dosar, din rândul documentelor clasificate. „Vom solicita Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie să ne trimită documentele”, a spus magistratul. Patru judecători orădeni au obţinut certificate ORNISS, care le permit accesul la documentele clasificate.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite