Investiţii inutile la Oradea fără medici specialişti pentru radiologie - imagistică

Aparatul tomograf de la Judeţean stă înfoliat pentru că nu sunt suficienţi specialişti în radiologie, dar şi din lipsă de fonduri. Admiterea la Facultatea de Medicină şi Farmacie pentru specialitatea de radiologie – imagistică a fost anulată din lipsă de candidaţi.

Ştiri pe aceeaşi temă

Numărul celor care îşi doresc să studieze radiologia la Oradea este de la an la an tot mai scăzut. Dacă în 2009, 17 candidaţii au fost admişi la această ramură din medicină, la examenul din acest an s-au înscris doar şase absolvenţi, motiv pentru care admiterea la radiologie – imagistică a fost anulată.
„Din cei şase candidaţi înscrişi la Radiologie, un loc la fără taxă şi alte 19 cu plată, trei au optat pentru alte specializări, iar restul s-au retras. Se poate vorbi de o problemă de resurse umane aici”, a spus Florian Bodog, unul dintre coodonatorii concursului de admitere. Anii mulţi de şcoală, salariile mici şi riscurile la care se expun sunt principalele motive pentru care absolvenţii nu se simt atraşi de un post de medic radiolog sau măcar asistent.
„Cu toate că este un domeniu atractiv, perspectiva acestor specialişti este mică. Radiologia nu mai are căutare pentru că şi riscurile sunt destul de mari prin expunerea la radiţii, iar sporurile sunt mici”, a spus Marius Pîrcioagă, şeful Direcţiei de Sănătate Publică Bihor.

Soluţii, peste hotare
Cei care au terminat totuşi o facultate şi au ajuns medici radiologi la stat nu scapă din ochi nicio ofertă pentru a pleca în străinătate sau la un spital privat, decât în cazuri excepţionale. La Spitalul Clinic Judeţean din Oradea există un singur specialist radiolog. Lipsa de personal se datorează şi funcţionării defectuoase a aparaturii medicale, ceea ce determină un viitor medic să nu se specializeze pe radiologie. „Computerul tomograf nu funcţionează în prezent, dar sper să rezolvăm cât mai curând problema”, a spus Carmen Pantiş, managerul spitalului. Directorul spitalului privat din Oradea, doctorul Ovidiu Cacuci, spune că acest fenomen se datorează sistemului medical actual, care nu oferă perspective absolvenţilor.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările