Intoxicaţie colectivă cu monoxid de carbon la o fermă de pui gigantică din Bihor. Şapte femei, luate cu ambulanţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În hala cu pui era o cantitate mare de monoxid de carbon FOTO Arhivă
În hala cu pui era o cantitate mare de monoxid de carbon FOTO Arhivă

Şapte persoane au ajuns la spital după ce s-au intoxicat cu monoxid de carbon în timp ce lucrau într-o hală a unei ferme de pui din localitatea bihoreană Ciumeghiu, accidentul de muncă fiind anchetat de reprezentanţi ai DSP, Garda de Mediu, DSVSA şi ITM.

Accidentul de muncă a fost semnalat joi după-amiaza, în jurul orei 15, prin numărul de urgenţă 112, de un angajat al fermei Nutripui din Ciumeghiu, parte a grupului de firme Nutrientul deţinut de omul de afaceri orădean Iosif Pazuric. 

La locul accidentului au fost mobilizate de urgenţă două echipaje de pompieri militari din cadrul Detaşamentului Salonta, din care unul de prim ajutor calificat, echipajul de terapie intensivă mobilă al SMURD Oradea, trei echipaje ale Serviciului de Ambulanţă al judeţului Bihor, un echipaj de pompieri militari din Oradea cu o autospecială de transport victime multiple, echipajul de primă cercetare şi evaluare chimică, biologică, radiologică şi nucleară (CBRN), fiind solicitat totodată în sprijin şi echipajul CBRN al ISU Arad. 

Echipajele CBRN au intrat în clădirea unde li s-a făcut rău angajaţilor, măsurătorile indicând o cantitate mare de monoxid de carbon acumulat.  "Hala este dotată cu un sistem de încălzire pe gaz dar nu era ventilată corespunzător. După ventilarea spaţiilor, nu s-a mai detectat prezenţa monoxidului de carbon"; a explicat, joi seara, Camelia Roşca, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana", Camelia Roşca.  

În paralel, echipajele de medici şi paramedici au acordat primul ajutor victimelor, opt din cele 18 persoane aflate la serviciu acuzând cefalee şi dificultăţi de respiraţie. "Celor opt victime le-a fost administrat oxigen şi li s-au acordat toate îngrijirile care se impuneau", a mai spus Roşca.

Şapte dintre cele opt femei cu vârste cuprinse între 29 şi 50 de ani, au fost transportate la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean Oradea. "Pacientele aveau o intoxicaţie uşoară cu monoxid de carbon. Au fost investigate, s-au găsit cantităţi infime în sânge şi, ca atare, au putut pleca în siguranţă acasă", a explicat, pentru Adevarul.ro, şeful UPU-SMURD Bihor, dr. Hadrian Borcea.

Accidentul colectiv de muncă este anchetat, acum, de reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, Garda de Mediu, DSVSA şi ITM. Patronul fermei, Iosif, Pazuric, a declarat, joi seara, că accidentul a fost cauzat de faptul că în hală se făcea repopularea, procedură care impune temperaturi mari, de 33-34 de grade Celsius. Se folosesc nişte arzătoare pe gaz şi pentru că sistemul de ventilaţie a fost oprit, s-a redus oxigenul", a declarat Pazuric. 

Ferma Nutripasăre din localitatea Ciumeghiu se întinde pe 5 hectare în apropiere de municipiul Salonta. Ferma a fost modernizată în 2011 şi este profilată pe creşterea puilor de carne, având o capacitate de 300.000 pui / serie crescuţi la sol. În fermă sunt 6 hale. 

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite