Genele bărbatului joacă un rol esenţial în stabilirea sexului viitorului copil. Studiul care a analizat peste jumătate de milion de persoane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Adevarul
FOTO: Adevarul

Genele bărbatului joacă un rol important în stabilirea sexului viitorului său copil, potrivit unui studiu care a analizat genealogia mai multor sute de familii britanice, de-a lungul secolelor.

O echipă de cercetători din cadrul Universităţii Newcastle au analizat arborele genealogic prezentat de 927 de familii, obţinând astfel informaţii de la 556.387 de persoane din America de Nord şi Europa, până în anul 1600.

Studiul a arătat că bărbaţii au mai multe şanse să aibă băieţi dacă au mai mulţi fraţi şi fiice dacă au mai multe surori. "În cazul femeilor, pur şi simplu nu poţi prezice asta", a explicat Corry Gellatly, coordonatorul studiului, potrivit www.ncl.ac.uk.

Studiul, bazat pe biologia evoluţionistă, a putut, să descifreze, astfel, unul dintre vechile mistere ale umanităţii: "explozia" de bebeluşi de sex masculin de după Primul Război Mondial, arătând că femeile transmit cromozomul feminin "x" copilului, dar tatăl este cel care "decide" sexul acestuia, transmiţând fie un alt cromozom "x" - rezultând astfel o fetiţă -, fie un cromozom "y" - rezultând astfel un băieţel.

Studiul genealogic a relevat faptul că predispoziţia de a avea copii de un anumit sex este moştenită.

Studiul Universiăţii din Newcastle arată că în familiile în care băieţii aveau mulţi fraţi, aceştia au avut ulterior şi un număr mai mare de fii, în timp ce cei cu multe surori au avut ulterior, la rândul lor, mai multe fiice, o anumită modificare genetică afectând numărul cromozomilor "x" şi "y".

"Această mutaţie este activă numai la bărbaţi, dar poate exista în stare latentă atât la bărbaţi, cât şi la femei. Mutaţia poate să asigure echilibrul proporţional dintre femei şi bărbaţi în cadrul populaţiei", a mai spus Gellatly, potrivit www.ncl.ac.uk.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite