Gavrilă Ghilea este singurul politician bihorean cu avere de Top Forbes

Gavrilă Ghilea este singurul politician bihorean cu avere de Top Forbes

Află din „Top Forbes 500 Miliardari“ dacă averea prefectului de Bihor a crescut sau a scăzut în ultimul an

Prefectul de Bihor Gavrilă Ghilea se află pentru cel de-al doilea an în topul realizat de „Forbes România". Controversat fiindcă firma la care este acţionar majoritar are contracte bănoase cu statul, Ghilea figurează şi în topul celor mai bine plătiţi prefecţi din România, realizat de către portalul Econtext. Vezi aici ce avere a strâns reprezentantul Guvernului în teritoriu.

Ştiri pe aceeaşi temă

La vârsta de 54 de ani, prefectul Gavrilă Ghilea se află pe locul 462 în „Top Forbes 500 miliardari 2011", care a părut săptămâna trecută alături de revista „Forbes" România. Prefectul deţine circa 4.000 de metri pătraţi de teren intravilan în Oradea, două case, două apartamente şi câteva depozite bancare. De profesie frezor, Gavrilă Ghilea a avut o evoluţie surprinzătoare, ajungând să aibă succes atât în politică, cât şi în afaceri. Ghilea este directorul general al firmei Construcţii Bihor, unde este şi acţionar majoritar cu 59%. Totodată, el deţine şi pachetul majoritar de la Oviserga Prest şi Carolina Const. Businessman-ul a declarat anul trecut pentru „Forbes" că a primit mai multe oferte, dar că nu s-a gândit niciodată să îşi vândă acţiunile de la firma Construcţii Bihor. Fost lider PSD Bihor, Ghilea a mai ocupat funcţia de consilier local (2000-2001) şi de viceprimar al Oradei (2001-2004).

Fan Audi, Nokia şi Omega

Prefectul de Bihor este fan Audi, iar printre maşinile pe care le conduce se numără un Audi A8, un A4, un A3 şi nu în ultimul rând un Q7. Ghilea susţine că timpul liber îl petrece cu familia, iar bucătăria tradiţională românească le bate pe toate celelalte din punctul său de vedere. Pune pe primul loc sărmăluţele şi mai apoi carnea de pui, urmată de păstrăv. În materie de telefonie mobilă, prefectul alege Nokia şi preferă Omega ca marcă de ceasuri.

Bine plătit

Prefectul Gavrilă Ghilea figurează pe locul opt în topul prefecţilor din România, realizat în funcţie de salariile pe care le câştigă aceştia, de către portalul Econtext. Potrivit topului Econtext, Gavrilă Ghilea ar câştiga un salariu lunar de peste 6.660 de lei, ceea ce îl include în top 10 cei mai bine plătiţi reprezentanţi ai Guvernului pe plan local. Prefectul a dezvăluit pentru „Adevărul de Transilvania" că, de fapt, salariu său net este 4.776 de lei. „Acesta este salariul meu net, poate cei care au realizat topul  au făcut referire la salariile brute", a spus Gavrilă Ghilea, care iniţial nu a ştiut cu exactitate care este suma pentru care merge în fiecare zi de lucru, la Prefectura Bihor. Întrebat cum îşi explică diferenţele dintre salariul său şi cel al altor prefecţi, care au aceleaşi atribuţii, Ghilea a răspuns că acestea sunt fixate de către minister şi că nu are nicio explicaţie.

ANI îl acuză de fals în declaraţii

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a sesizat recent Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, cu privire la situaţia prefectului de Bihor, Gavrilă Ghilea, după ce, în urma procedurilor de evaluare, a constatat că acesta  n-a menţionat în declaraţia de interese două contracte în valoare totală de peste 17 milioane de lei. Contractele fuseseră încheiate de către firma Construcţii Bihor cu Agenţia Naţională pentru Locuinţe (contract de lucrări locuinţe tineret la Marghita) şi Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Bihor (anvelopare clădire bază).  Reprezentantul Guvernului în teritoriu se consideră nevinovat de acuzaţiile care i se aduc. „Contractele menţionate de ANI există în declaraţiile de interese. N-am niciun interes să ascund contracte ori să declar valori false ale acestora. Sunt doar acţionar la firmă, n-o conduc eu", a declarat Gavrilă Ghilea.

Citeşte în „Top Forbes 500 Miliardari 2011“ la ce avere a ajuns prefectul de Bihor.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: