FOTOGALERIE: Tinerii arhitecţi din Oradea sparg monotonia oraşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Banca pe care se odihnesc Lungu Dorin (stânga) şi Riza Sergiu e o pată de culoare în contrast cu natura
Banca pe care se odihnesc Lungu Dorin (stânga) şi Riza Sergiu e o pată de culoare în contrast cu natura

Studenţii au prezentat azi câteva propuneri de mobilier urban util atât pe corso, cât şi pe malurile Crişului. În viziunea lor, Oradea are nevoie de bănci multifuncţionale care ies din tipare, şi care oferă mai mult confort şi mai multă culoare.

Studenţii din anul I de la Facultatea de Arhitectură au fost provocaţi să creeze un mobilier urban care să fie potrivit Oradei. Tinerii au fost împărţiţi în echipe de câte patru persoane şi au avut la dispoziţie două săptămâni pentru realizarea lucrărilor care acum sunt expuse în parcul Libertăţii. „Oradea este mobilată monoton.  Nu se foloseşte spaţiul înconjurător cum ar trebui”, crede studentul Peter Lorand.  Tinerii spun că rolul mobilierului este să asigure confortul trecătorilor şi să dea un plus de valoare locului în care este amplasat. „Ar fi necesar  ca fiecare parc să aibă un punct de atracţie”, susţine şi
Oana Duma.

Bănci multifuncţionale

Tinerii şi-au prezentat viziunile în faţa trecătorilor. „Am construit o bancă care poate fi folosită ca panou publicitar şi ca loc de odihnă în acelaşi timp”, spune Ile Cristian. „Banca este mobilă şi poate fi aşezată în patru poziţii, în funcţie de spaţiu”, spune şi Roxana Tăşădan. În viziunea altei echipe, banca poate fi un loc de joacă. „Am conceput o bancă pe care se poate sta şi în şezut, şi întins. În acelaşi timp, ea poate fi folosită ca tobogan de copii”, spune Mădălina Lazăr.“Mobilierul este conceput pentru locuri de joacă şi poate fi amenajat în mai multe poziţii”, completează Ovidiu Chirodea.

Click pe poză pentri o fotogalerie cu băncile

Idei de bănci multifuncționale

O parte dintre studenţi au încercat să adauge puţină culoare naturii prin aceste creaţii. „Am creat mobilerul exclusiv pentru parcuri. L-am făcut roşu pentru a fi în contrast cu natura. Am conceput o bancă de două persoane care îţi indică prin forma ei poziţia în care trebuie să stai”, spune Dorin Lungu. Studenţii au creat şi bănci care îţi amintesc de corpul uman. „Am mers pe o idee mai jucăuşă şi am creat o bancă portivită şi pentru oameni mari, şi pentru copii”, a declarat Bianca Bucur.

Idei pentru autorităţile locale

Acum doi ani primăria a fost de acord cu propunerea studenţilor de a construi obiecte care indică zone turistice cheie. “Din păcate nu au fost fonduri”, spune profesorul Cristian Puşcaş. Reprezentanţii primăriei sunt dispuşi să încerce lucruri noi. “Voi vedea propunerile de mobilier şi le luăm în calcul pe cele care ne atrag atenţia”, a spus viceprimarul Gheorghe Carp.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite