Foto Ziua oraşului Oradea sărbătorită regeşte. Vezi cum arăta Oradea în 1919

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În prezenţa reprezentanţilor Familiei Regale, Alteţele Lor Regale Principele Radu si Principele Nicolae ai României, a avut loc, astăzi, inaugurarea statuii reginei Maria. De asemenea, a fost prezentă la Oradea Alteţa Sa Imperiala şi Regală Arhiducesa Maria-Magdalena a Austriei, nepoata Reginei Maria şi fiica Principesei Ileana.

În faţa teatrului, s-a aflat şi prima statuie a reginei, realizată de sculptorul Mihai Kara şi inaugurată la 13 octombrie 1921, în amintirea primei vizite pe care Regele Ferdinand şi Regina Maria au efectuat-o, în 23 mai 1919, în Oradea, după Marea Unire. Statuia a fost demontată de autorităţi în 1940, după Dictatul de la Viena, şi distrusă ulterior de comunişti.

Realizată din bronz de către sculptorul Dumitru Paina, statuia are 2,6 metri înălţime, fiind amplasată pe un soclu de beton placat cu piatră. Două basoreliefuri din bronz, plasate pe soclu, evocă momentul vizitei din 1919 a familiei regale, respectiv activitatea reginei din timpul Primului Război Mondial, ca soră medicală.  Pe soclu se află şi o inscripţie cu  textul "În amintirea vizitei în Oradea a MS Regele Ferdinand şi a Reginei Maria, la 23 mai 1919."

Ziua oraşului Oradea sărbătorită regeşte. Vezi cum arăta Oradea în 1919

Imagini din mai 1919. Oradea

Tot cu ocazia Zilei Oraşului, în foişorul Teatrului va avea loc o expoziţie inedită, Regina Maria fiind omagiată prin expunerea Coroanei Reginei. Această coroană prezintă o simbolistică aparte pentru poporul român, cu ea fiind încoronată Regina Maria, în anul 1922, ca Regină a României Mari.

Coroana este adusă special  pentru acest eveniment din sala de tezaur a Muzeului Naţional de Istorie Bucureşti. Ea este executată din aur masiv, după modelul celor zugrăvite pe capetele voievozilor români de la Mănăstirea Curtea de Argeş, este bătută cu pietre preţioase şi cântăreşte 1,85 kilograme. Expoziţia va fi deschisă în 12-13 octombrie, în intervalul orar 10.00-17.00, accesul vizitatorilor fiind gratuit.

În numărul din 21 mai 1919 al ziarului Tribuna, care apărea la Oradea, era publicat în prima pagină un articol purtând titlul "Regele şi Regina vin la Oradea", în care era anunţată vizita Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria, la o lună după intrarea armatei române sub comanda generalului Traian Moşoiu şi eliberarea oraşului de sub regimul lui Bela Kun. Reproducem fragmente din acest număr al Tribunei, în care sunt descrise circumstanţele primei vizite regale şi programul acesteia.

 „Cu inima plină de fericire vă vestim astăzi bucurie mare. Scumpa noastră familie regală va sosi Vineri dimineaţa în mijlocul nostru. Nespus de mare este mângăierea noastră, că vă putem trimite solia aceasta.

Aduceţi-vă aminte că noi am fost cei dintâi, cari în cărticica „Cătră poporul românesc" v'am pus în vedere, încă de astă iarnă, că va veni în curând o zi mare şi luminată, în care veţi vedea pe Regele tuturor Românilor şi pe Regina Maria, cea bună şi frumoasă, ca o zână din poveste.

Iată cuvântul nostru trup se face. Iată, abia ne-au desrobit, şi suveranii noştri vin la noi să ne cunoască. Vin să ne mângăie pentru multă pătimire, ce am îndurat şi să ne arate dragostea lor cea mare pentru noi Bihorenii.

Veniţi deci cu toţii la Oradea, fraţilor! Alergaţi să vedeţi pe înalţii voştri suverani. Veniţi să le cădem la picioare şi să le mulţămim, că ne-au scos din robia cu armata lor vitează. Îmbrăcaţi-vă toţi în haină de sărbătoare, în haina de nuntă şi veniţi voioşi cu steaguri tricolore, să vadă Regele ce popor bun şi vrednic a câştigat sub stăpânirea sa.

Pentru primirea familiei regale la Orade se fac mari pregătiri. Primpretorii din judeţ au primit avizuri telegrafice să pregătească poporul, să vină satele! Bihorul întreg să tresalte de bucurie, şi să se manifesteze în toată mărimea şi frumseţa lui românească. Veniţi cu toţii tineri şi bătrâni, fete şi feciori, să întindem în piaţa Orăzii o horă mare şi frumoasă, cum n'au mai văzut zidurile ei bătrâne. Acum ori niciodată!"

(...)

„Maiestăţile lor Regele şi Regina pleacă dela Bucureşti joi în 22 l. c. Vor fi însoţiţi de principele moştenitor Carol şi de principesa Ileana. Din suita M.M.L.L. vor face parte mai mulţi miniştri dela Bucureşti şi dela Sibiu. În drumul lor suveranii români nu se opresc nicăiri până la noi în Oradea, unde vor sosi Vineri dim. la ceasurile 8. La gară vor fi primiţi de căpeteniile ostăşeşti şi orăşeneşti cu mare paradă. Drumul dela gară până în oraş - la biserica cu lună - îl vor face în automobile. Poporul dela sate va fi aşezat pe trotuar dealungul străzii principale, începând din piaţa mică până la gară.

Înalţii Oaspeţi vor fi găzduiţi în palatul P.S. Sale episcopului dr. Dumitru Radu. Prânzul (dejunul) îl vor lua la Comandamentul diviziei, în şcoala de cadeţi, iar cina (supeul) în palatul episcopesc.

Trecerea în revistă a trupelor o va face M. Sa Regele, în piaţa mare. Defilarea se va întâmpla în piaţa mică. Tot poporul de la sate va trece în cortegii pe dinaintea Suveranilor, după ce se va fi isprăvit defilarea armatei. În scopul acesta se concentrează trupe mai mari de la front.

În vreme ce regele va face inspecţia cazarmelor, M. Sa Regina Maria va primi în audienţă pe văduvele şi orfanii rămaşi în urma măcelurilor Săcuieşti şi bolşevice. M. Sa şi-a esprimat dorinţa apriată să i se înfăţişeze dna Viora, soţia regretatului nostru fruntaş dr. Ioan Ciordaş, ucis de curând, pentrucă vrea să-o mângâie în persoană.

De la noi Suveranii vor pleca să viziteze frontul, ca să mângăie pe răniţi, să se convingă de vredniciile noui ale oştirii şi să distingă cu medalii pe cei care s'au purtat mai brav în luptă."

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite