FOTO VIDEO Pasăre dispărută de 30 ani din România, regăsită în Bihor. Este una dintre marile ţinte ale braconierilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Considerată specie dispărută în România după 1990, dropia a reapărut recent în judeţul Bihor,  în apropierea municipiului Salonta, ba chiar cuibăreşte în zonă, fapt demonstrat de fotografia realizată de un student, considerată de reprezentanţii unei organizaţii de protejare a păsărilor "de însemnătate istorică".

GALERIE FOTO

Fotografia cuibului de dropie a fost realizată de Ioan Matiu jr., student la Medicină veterinară, care a descoperit cuibul întâmplător, în apropierea municipiului Salonta, în timpul unor munci agricole. 

"Această fotografie are o însemnătate istorică. Ea dovedeşte cuibăritul unei specii considerate cândva dispărute din România şi, în acelaşi timp, ne arată importanţa muncii pe teren, implicarea localnicilor şi a administraţiilor locale în conservarea naturii, dar şi necesitatea eficientizării programelor de agro-mediu care să ofere plăţi compensatorii atractive pentru fermierii prietenoşi cu dropiile", se precizează într-un comunicat transmis de reprezentanţii Asociaţiei Milvus Grup, organizaţie specializată pe protejarea păsărilor. 

image

 De altfel, în prezent, împreună cu Primăria Municipiului Salonta şi alţi doi parteneri din Ungaria (Primăria Békés şi Körösök Völgye Natúrpark), Milvus Grup derulează un proiect transfrontalier finanţat din fonduri europene care, cel puţin pe partea românească, a fost construit exclusiv în jurul dropiei. Printre altele, potrivit proiectului, proprietarii de terenuri să primească bani ca să protejeze dropiile. Suma acordată este de până la 150 de euro pe hectar, în zonă vor fi amenajate, printre altele, un centru turistic, un observator pentru pasionaţii de ornitologie iar o pistă de bicicletă de 8,5 kilometri va lega localităţile Salonta, Mădăras şi Sarkad. 

image

 Dropia, cea mare pasăre zburătoare din Europa, e clasificată ca specie vulnerabilă pe plan global, şi a cunoscut un declin covârşitor în ultimul secol. Până la mijlocul anilor 1950, ea a dispărut din cea mai mare parte a Europei şi acest lucru s-a întâmplat şi în cazul României, unde, în urma naţionalizării, pajiştile (habitatele sale naturale) au fost arate şi transformate în culturi agricole. La aceasta scădere au contribuit şi mecanizarea agriculturii şi vânătoarea, respectiv braconajul. 

image

 Potrivit reprezentanţilor Milvus Grup, dacă în secolul XIX existau populaţii stabile în Banat, Crişana, Podişul Transilvaniei, Câmpia Română, Dobrogea şi-n câteva locuri din Moldova, conform fondurilor de vânătoare din 1988 mai erau în jur de 48 de exemplare în toată ţara. Astfel că după 1990, e considerată specie dispărută din fauna României. 

image

"La Salonta (Bihor) şi-au păstrat un ultim centru de rezistenţă. Observaţiile noastre de pe teren din ultimii 13 ani ne confirmă faptul că există aici o mică populaţie transfrontalieră, de aproximativ 40 de exemplare, care folosesc teritorii de-o parte şi de alta a graniţei cu Ungaria, în zona SalontaMezőgyán", se arată în informarea Milvus Grup.

Dropiile tind să folosească locuri tradiţionale pentru rotit (ritualul de curtare al masculilor) şi pentru cuibărit (VIDEO: Asociaţia Grupul Milvus).

Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite