FOTO VIDEO Istoria unui meci de fotbal care a intrat în legendă. Echipa care nu s-a lăsat învinsă de Steaua nici cu ordine venite de la Ilie şi Valentin Ceausescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FC Bihor-Steaua, fază de gol al lui Muzsnay(FC Bihor)  FOTO: Cătălin Doble
FC Bihor-Steaua, fază de gol al lui Muzsnay(FC Bihor)  FOTO: Cătălin Doble

S-au împlinit 30 ani de la unul dintre cele mai scandaloase meciuri din fotbalul românesc, Steaua-FC Bihor, jucat pe stadionul din Oradea, încheiat cu o victorie chinuită a steliştilor, de 3-2, şi o adevărată revoltă a microbiştilor orădeni.

Întâlnirea dintre cele două echipe a avut loc pe 25 septembrie 1988, iar meciul era important pentru Steaua, care intrase Cupei Campionilor Europeni (CCE) din sezonul 1987/1988, dar a pierdut în prima manşă a semifinalelor în faţa Benfica Lisabona. Acasă, partida s-a terminat la egalitate, scor 0-0, iar în deplasare, pe Estadio da Luz, a pierdut 2-0 la ratând a doua finală de Cupa Campionilor din istoria clubului.

Echipa avea nevoie, deci, de victorii pe linie, să câştige campionatul intern şi să-şi surclaseze eterna rivală, Dinamo, ca să poată porni din nou în CCE. 

Negocieri la hotel

Steaua venise la Oradea după un alt meci important, jucat la Praga, unde au bătut echipa Sparta Praga cu 5-1, iar în drum echipa s-a mai oprit şi la o nuntă, la Satu Mare, convinşi că meciul pe care urmau să-l joace era unul amical. 

Echipa FC Bihor, antrenată de Viorel Mateianu, era proaspăt promovată în Divizia A, iar clubul era perceput ca un „vasal” al Stelei. Până şi numele, atunci FCA Bihor, adică FC Armata Bihor, putea fi un indiciu în acest sens, iar directorul clubului era nimeni altul decât Cristian Gaţu, trimis de la Bucureşti.

Foto

Fază de atac al lui Ovidiu Lazăr Foto: Cătălin Doble

Ajunşi la hotelul Dacia (actualul Continental), au avut parte de o surpriză. Bihorenii nu voiau să dea meciul gratis, iar unii dintre au venit să negocieze condiţiile „blatului”. Întâlnirea s-a derulat la cafeneaua din holul hotelului, iar unii dintre jucătorii de atunci ai FC Bihor spun că le-au cerut steliştilor să le cedeze o invitaţie la un turneu în străinătate, o oportunitate bună pentru fotbalişti să îşi aducă mult doritele produse, de la cafea, şi până la aparatură electronică, bunuri care nu se găseau în România.

Steliştii ar fi vrut să le ofere prezenţa la un turneu amical în Republica Democrată Germană dar pentru că bihorenii au refuzat, negocierile s-au prelungit şi după mai multe runde de discuţii s-a încheiat cu un acord dat cu jumătate de gură de reprezentanţii Stelei, de a le oferi un turneu în Belgia. 

Înţelegerea le-a fost adusă la cunoştinţa celorlalţi fotbalişti înainte de meci şi nu a fost, însă, pe placul unor coechipieri ai „negociatorilor”, între care se numărau şi Marcel Lăzăreanu (portar FC Bihor), Zsolt Muzsnay, Gabriel Bruchental (jucători). 

Lăzăreanu a povestit ulterior că a fost chemat la discuţii de Ioan Vulturar, secretarul Comitetului Judeţean al PCR, de Constantin Bigan, preşedinte executiv al FC Bihor şi de Cristi Gaţu. „M-au dus într-o cămăruţă separată de la stadion şi au început să mă «prelucreze». Vulturar a zis pe şleau că Steaua trebuie să aibă 3-0 la pauză şi că voi avea numai de cîştigat!”, a explicat, într-un interviu, fostul portar al FC Bihor, acum avocat în Baroul Cluj.

După 10 minute, portarul a plecat, fără să accepte, fiind întâmpinat în tunelul de la vestiare de stelişti. „Mi-au zis «Faci pe nebunul, da? N-ai vrut 0-3? 7 vă dăm!». Era Lăcătuş, era şi Silviu Lung acolo. Când Costică «Vîlcea» a dictat acel penalty aberant, am fugit şi l-am întrebat de ce face asta. Mi-a răspuns: «Eşti nebun? Vrei să ne împuşte ăştia?!»”, a încheiat el.

Pe viaţă şi pe moarte

Foto

 Atac al FC Bihor în careul Stelei Foto: Cătălin Doble

Meciul, care pentru stelişti (în echipament albastru) ar fi trebuit să fie doar un antrenament, s-a dovedit unul greu, după cum avea să remarce în articolul său intitulat „Final dramatic” ziaristul Constantin Alexe de la „Sportul”.

Deşi au dominat meciul, vedeta a fost portarul bihorenilor, care a parat două „bombe” a lui Hagi, şi a scos în corner şutul puternic al lui Pena. La pauză, Steaua era condusă cu 2 -1 cu două goluri marcate de Zsolt Muzsnay, din partea gazdelor, singurul gol al steliştilor fiind dat de Belodedici.Cea de a doua repriză s-a jucat în cea mai mare parte la poarta bihorenilor, în vacarmul asurzitor al celor peste 20.000 de suporteri orădeni din tribune, care-şi susţineau echipa.

   Faza controversatului penalti acordat de arbitrul Gheorghe Constantin şi executat de Hagi

În acest timp, afara terenului de joc avea loc un alt meci, între prim-secretarul Comitetului judeţean al PCR, Andrei Sorcoiu şi secretarul Ioan Vulturar, aflaţi în tribuna oficială respectiv  antrenorul FC Bihor, Viorel Mateianu, aflat pe banca de rezervă, lângă teren. La un moment dat, cei doi au trimis un mesager care, din spatele gardului, i-ar fi dat lui Mateianu ordinul de a le cere jucătorilor să se dea la o parte  cerându-i explicit să-l scoată de pe teren pe Muzsnay. Iar în final, în minutul 70, tehnicianul s-a executat.

Cel care a tranşat meciul, a fost arbitrul Gheorghe Constantin-„Vâlcea”. În condiţiile în care a refuzat să le acorde bihorenilor o lovitură liberă la un fault dur al lui Nicolae Ungureanu asupra lui Ovidiu Lazăr în afara careului de 16 metri, a acordat un altul, steliştilor, în minutul 86, la o intervenţie a portarului Lăzăreanu. Lovitura de pedeapsă a fost executată de Gheorghe Hagi însă meciul a fost prelungit, mult peste limita permisă, până în minutul 98, când Gabi Balint a reuşit să înscrie şi golul victoriei.

Ultraşii de Bihor

Foto

Faultul lui Nicolae Ungureanu asupra lui Ovidiu Lazăr Foto: Cătălin Doble

După fluierul final, suporterii bihorenilor s-au dezlănţuit, copiii din echipa de juniori, aflaţi chiar sub tabelă, fiind trimişi imediat în vestiar. „Eram jos, lângă gard, sub tabelă. Mă striveau, pur şi simplu, suporterii. Am fost luaţi şi duşi în grabă în vestiar. Afară huiduiau, strigau, se auzea numai <Hoţii>, <Porcii>”şi-a adus aminte un orădean, la vremea respectivă jucător în echipa de juniori a FC Bihor.

În vestiarul echipei au tăbărât, atunci, un grup de stelişti furioşi. „Era Hagi, Bumbescu şi Balint, au intrat în vestiarul nostru, au început să strige şi să ameninţe cu bătaia. Din fericire, nu s-au luat la bătaie, au fost scoşi din vestiar”, şi-a adus aminte mai târziu Kiss Bertalan, (Berczi bácsi), cel care, vreme de 40 ani, a fost gestionarul clubului.  

Incidentul din vestiarul FC Bihor a fost confirmat, de altfel, şi de Zsolt Muzsnay, în mai multe interviuri acordate de-a lungul timpului, ziariştilor sportivi. „A ieşit un scandal-monstru. Noi n-am putut ieşi din vestiar. Ne reproşau că nu ne-am dat la o parte. Nu mai vreau să dau nume, am fost coleg cu unii dintre ei, apoi, şi la Steaua, şi la naţională... Dar aşa a fost”, a povestit Muzsnay. 

La raport

articol

  Articolul semnat de Constantin Alexe despre meciul Steaua-FC Bihor

Cert este că, imediat după meci, antrenorul Viorel Mateianu şi jucătorii au fost chemaţi la sediul Comitetului judeţean de partid şi acuzaţi că am vrut să dea o lovitură de stat, să schimbe Consiliul Judeţean de Partid Bihor. 

„Mi-am îngăduit, cu de la mine putere, chiar şi peste voinţa lui Cristian Gaţu, preşedintele FC Bihor Oradea, să joc cinstit cu Steaua. Doresc să informez opinia publică şi pe susţinătorii FC Bihor Oradea că, în 1988, noi n-am pierdut cinstit jocul cu Steaua, ci numai la ordinul prim-secretarului Sorcoiu şi al adjunctului acestuia, Vulturar, ameninţaţi, la rândul lor, de Ilie şi de Valentin Ceauşescu cu pierderea scaunelor... După partidă, am fost băgat în şedinţă. Mi s-a spus, reproduc textual: «Tovarăşe Mateianu, ai încercat o lovitură de stat, să schimbi Consiliul Judeţean de Partid Bihor»”, scria Mateianu în memoriile sale. 

Mateianu a fost ţinut în sediul Comitetului judeţean PCR până noaptea, târziu, după ora 2.00, confirmându-i-se, între timp, că arbitrul a prelungit meciul la ordinul lor, până la golul câştigător al Stelei. „Îmi aduc aminte că, în acel campionat, am jucat un singur meci corect, în prima etapă, cu Craiova. La celelalte, înainte de fiecare meci, Sorcoiu(prim-secretarul Comitetului judeţean de partid, n.r.) ne spunea pe cine avem voie să învingem şi pe cine nu. N-am avut voie sa batem pe Steaua, Dinamo, Victoria. Asta a fost tragedia întregului fotbal românesc”, a mai scris Mateianu. 

L-a îmbolnăvit

viorel mateianu

 Deşi au câştigat meciul la Oradea, steliştii nu s-au ţinut de cuvânt iar echipa orădeană nu a primit invitaţia promisă pentru turneul amical din Belgia. În schimb, la finalul acelui campionat, portarul FC Bihor, Marcel Lăzăreanu a fost dat afară. La două luni după meciul cu Steaua, Mateianu(foto) avea sa sufere primul accident vascular cerebral, chiar pe teren, la un antrenament al Bihorului. Marea lui şansă a fost că medicul echipei era şi el, acolo, iar în următoarele minute a fost transportat de urgenţă la spital.

Medicii au reuşit să-l pună pe picioare însă, în final, a fost pensionat pe caz de boală şi s-a stins din viaţă în 1997, la nici 60 de ani. Din 25 septembrie 2009, post-mortem, Viorel Mateianu este cetăţean de onoare al oraşului Baia – Mare iar două stadioane din România îi poartă numele: fosta arenă Dealul Florilor din Baia Mare şi Stadionul Petrolistul din Boldeşti – Scăeni.  Pentru bihoreni, numele lui Mateianu va rămâne, însă, în memoria colectivă  pentru acel meci din 25 septembrie 1988, când a îndrăznit să sfideze regimul.

Cât despre celălalt erou al meciului, Zsolt Muzsnay, ironia sorţii a făcut ca, în vara lui 89, să fie transferat chiar la Steaua. Noii săi coechipieri, în special Hagi şi Lăcătuş, nu i-au uitat prestaţia din meciul de la Oradea, drept pentru care fotbalistul orădean şi-a găsit de mai multe ori surprize deloc plăcute în dulap şi a avut de îndurat apelative de genul „trădătorule” şi "bozgore", şicanele încetând doar la intervenţia lui Emeric Ienei, şi el orădean, cel cu care Steaua a câştigat Cupa Campionilor Europeni în 1986 iar la vremea respectivă era încă antrenor al echipei naţionale. Din fericire pentru Muzsnay, după Revoluţia din iarna lui 1989, a mai stat la Steaua doar 6 luni, după care s-a transferat în Belgia, la echipa Antwerp. 


În rolurile principale:

image

 Echipa FC Bihor în 1988 Foto: Wikipedia

25 septembrie 1988, etapa a 7-a

Bihor: Lăzăreanu - Ciocan (84 Biszok), Bucsko, Brukental, Baba - Ile, Mureşan, Mandoca, Tamaş - Muzsnay (70 Szenes), Ov.Lazăr. Antrenor: Viorel Mateianu

Steaua: Lung - Iovan, Bumbescu, Belodedici, Ungureanu - Ilie Dumitrescu (46 Balint), T.Stoica, Rotariu, Hagi - Pena (69 Lasconi), Lăcătuş. Antrenor: Anghel Iordănescu

Arbitri: Gh. Constantin - M. Axente, Cr. Teodorescu

Au marcat: Musznay (36 şi 45) / Belodedici (23), Hagi (86 – din penalty), Balint (98)

 

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite