FOTO VIDEO Şoseaua de 11 milioane de lei care i-a blocat pe localnici în case. „Nu mai pot urca în drum, că e prea înalt“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nivelul şoselei este cu mult ridicat FOTO Laura Gal
Nivelul şoselei este cu mult ridicat FOTO Laura Gal

Mai mulţi localnici sunt scandalizaţi de proiectul unei şosele care a costat 11 milioane de lei şi care leagă municipiul Oradea de comuna bihoreană Sântandrei. Muncitorii au înălţat terenul cu aproape o jumătate de metru mai sus decât baza caselor, iar oamenii bătrâni nu mai pot ieşi efectiv din curţi.

Unul dintre localnicii afectaţi este Stelian Moldoveanu, un bărbat în vârstă de 81 ani, care deşi în prima fază s-a bucurat că noua şosea va trece prin faţa casei sale, acum a cerut ajutor primarului comunei, Ioan Mărcuş. Asta pentru că, de mai bine de două luni, omul nu mai poate ieşi din curtea gospodăriei decât cu ajutor, întrucât constructorii au turnat asfaltul fără să-i amenajeze drum de acces la propria-i locuinţă.

Temerea omului este că situaţia va rămâne la fel până la primăvară, căci odată cu lăsarea frigului şi venirea iernii, lucrările ar putea fi suspendate. 

sosea

„Vor veni ploi, apa va curge în curte, ne va inunda. Întâi ar fi trebuit să sape şanţuri, să facă podeţe, să putem circula. Apoi să toarne şoseaua. Eu nu pot urca în drum, că e prea înalt. Pietrişul se mişcă, mi-este teamă că voi cădea”, a povestit pensionarul.

Şoseaua care i-a blocat pe localnicii unei comune în casă

Investiţia este gestionată de directorul Zonei Metropolitane Oradea, Adrian Foghiş care, însă, deşi căutat de adevărul.ro în mai multe rânduri pentru a da lămuriri cu privire la proiect, nu a răspuns nici la apeluri şi nici la mesajele care i-au fost trimise. 

5beede36df52022f7586b24e jpg

La rândul său, Ioan Mărcuş, primarul comunei Sânmartin, susţine că situaţia „se va rezolva în săptămâna care urmează”. Potrivit edilului, nu şoseaua nouă este mai înaltă, ci oamenii au construit „prea jos”. „Dar nu e nici vina lor, căci atunci când au construit casele, nu exista încă acest proiect”, admite Mărcuş care recunoaşte şi că lucrările au provocat „nemulţumuri şi deranj”, dar spune că a încercat personal să-i liniştească pe localnicii afectaţi, explicându-le că situaţia este temporară. „Am discutat cu ei, iar a doua zi s-au plâns presei”, se plânge Mărcuş. 

Edilul susţine că diferenţa de nivel dintre şosea şi curţile oamenilor va fi rezolvată de constructori, care vor amenaja podeţe „în două trepte”. Lucrările vor începe chiar în săptămâna viitoare, odată cu lucrările la podul peste pârâul Peţa, parte a investiţiei. „După ce vor fi realizate şanţurile şi podeţele, nu vor mai exista probleme. Ca să reducem disconfortul, am încercat să lucrăm cât mai repede. Avem un avans de 4 luni faţă de termenul propus”, zice edilul.

Şoseaua care i-a blocat pe localnicii unei comune în casă

Noul drum de legătură dintre Oradea şi Sîntandrei este o alternativă la actuala şosea, foarte aglomerată după ce populaţia comunei a crescut de la 3.600 de locuitori în 1990 la peste 10.000 anul acesta. 

Noul drum de legătură vizează decongestionarea ambuteiajelor care, la ore de vârf, blochează sensul giratoriu de la intersecţia şoselei de centură cu Calea Sântandreiului.

Investiţia de 11 milioane lei cuprinde construirea a 3,5 kilometri de drum, pistă pentru biciclete, un pod peste peste pârâul Peţa, reţea de iluminat public şi de canalizare pluvială.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite