FOTO Tehnologie specială pentru pereţii parcării subterane din centrul Oradei

FOTO Tehnologie specială pentru pereţii parcării subterane din centrul Oradei

Lucrarile la Parcarea Independentei

Parcarea subterană din Piaţa Independeţei se va finaliza, cel mai probabil, în 2016. Specialiştii au pregătit terenul pentru viitorii pereţi exteriori ai parcării ce urmează să poată găzdui peste 400 de maşini. Aceasta pare să fie partea cea mai delicată şi mai importantă parte a lucrării, dificultatea fiind dată de proximitatea apei curgătoare, astfel că se impune o  etanşeizare impecabilă.

Ştiri pe aceeaşi temă

În acest moment se lucrează la realizarea unei incinte din pereţi mulaţi, a cărei suprafaţă de execuţie este de 4500 mp. Prin procedurile folosite se urmăreşte ca acestă incintă să fie executată cât mai etanş. Săpăturile se realizează la adâncime mare (maximuim 15 m) în funcţie de nivelul pânzei freatice. Această incintă va fi  finalizată până la mijlocul lunii iunie. După realizarea pereţilor mulaţi se va trece la construirea unor ancore între Criş şi strada Independenţei.

"În acest moment se realizează grinda de ghidaj pentru săpătură. Apoi, se începe efectiv săpătura în urma unui panotaj realizat prin proiect. O dată cu înaintarea excavaţiei, se introduce şi lichidul bentonitic, care are rolul de a susţine pereţii excavaţiei, pentru ca aceştia să nu se surpe, să nu creeze caverne. Apoi, în urma atingerii cotei de realizare a pereţilor mulaţi prevăzuţi în proiect, se trece la introducerea în foraj a două carcase. Aici avem carcasă tip C4. După aceea, se introduce tubul de betonare până în fundul forajului şi se începe betonarea de jos în sus. Bentonita, prin presiunea creată de beton, este trimisă în denisipator şi apoi e recuperată într-un alt bazin. Deja se poate vedea cum se betonează cu pâlnia. Întărirea betonului se realizează în 4-6 ore, apoi se reia aceeaşi execuţie la un alt panou, întreaga procedură fiind secvenţională” a afirmat inginerul constructor Iulian Corboveanu, reprezentant al firmei Terratest Geotehnic S.A.

Bentonita este un liant de argilă foarte fină amestecată cu apă, care creează o suspensie cu o densitate mai mare decât densitatea apei, astfel încât introducerea în foraj creează o presiune hidrostatică asupra peretelui, ceea ce înseamnă că infiltraţiile de apă în timpul forajului sunt foarte mici, astfel încât se pot estompa în funcţie de dozajul densităţii bentonitei.

Parcarea va fi construită pe trei niveluri subterane şi va avea în total 448 de locuri de parcare. La final, Primăria Oradea doreşte să amenajeze deasupra parcării o zonă verde.

 

Lucraril a Parcarea Independentei

Imagini din aceeasi galerie
  • Lucraril a Parcarea Independentei
  • Lucraril a Parcarea Independentei
  • Lucraril a Parcarea Independentei
  • Lucraril a Parcarea Independentei
  • Lucraril a Parcarea Independentei
  • Lucraril a Parcarea Independentei
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările