FOTO Un tânăr abandonat de părinţi la naştere a primit cheia locuinţei, în Joia Mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iepuraşul îi va îndeplini lui Marinel cel mai mare vis. În Joia Mare, tânărul va primi cheia locuinţei, o casă de tip habitat, ridicată de zeci de voluntari din ţară şi străinătate, o casă pe care Marinel îşi doreşte să o mobileze cu mobilă sculptată de el, fiind de meserie tâmplar. Tânărul Marinel Pistuka şi-a văzut visul realizat. Îşi dorea cu ardoare o locuinţă, iar un grup de voluntari din Elveţia l-au ajutat  să devină realitate.

Marinel Pistuka s-a născut în satul Ciutelec, lângă Marghita, fiind abandonat la naştere. Până la 4 ani a fost la Casa de Copii din Tinca după care a ajuns la un orfelinat din Oradea. Profesorul de Educaţie Tehnologică, Vasile Sferle, a fost cel care l-a protejat de-a lungul anilor de bătăile colegilor şi supraveghetorilor, iar după împlinirea vârstei de 18 ani, i-a oferit un adăpost chiar în casa lui şi l-a ajutat să-şi găsească de lucru. Marinel este tâmplar şi toată viaţa a făcut economii pentru a-şi permite o locuinţă.

“Nu-şi cumpără nimic, nici medicamente, nici haine doar să-şi poată aduna bani să-şi împlinească visul” susţine profesorul.

Marinel a depus o cerere la Consiliul Local pentru a primi teren (conform legii 15/2003 care sprijină tinerii de până în 35 de ani). Cererea i-a fost aprobată în vara lui 2007, iar cu banii pe care a reuşit să-i strângă a făcut proiectul şi a ridicat cu forţe proprii fundaţia. În anul 2008, aflând de Habitat pentru Umanitate, tânărul a decis să participe voluntar la proiectele organizaţiei şi, după şase ani s-a văzut în postura de a fi el cel care primeşte o locuinţă.

“După ce voi avea casa mea, o să pot să-mi întemeiez o familie, să am copii care să nu ducă grijă de nimic, să trăiască bine, nu cum mi-am petrecut eu copilăria”, Mobila din casă o să mi-o fac eu toată pentru că-mi place tâmplăria şi mă pricep să fac orice”, ne-a mărturisit Marinel.

11 elevi de la Neuchatel Junior College (Elveţia), alături de 300 de elevi ai Colegiului Economic “Partenie Cosma” şi ai Liceului Betel l-au ajutat pe Marinel să-şi zidească locuinţa mult visată,  pe şantierul Habitat pentru Umanitate Beiuş.

Proiectul s-a bucurat şi de sprijinul unor companii orădene ori multinaţionale. Asfel, compania Wienerberger a donat toate cărămizile necesare construcţiei, compania Faist a participat cu 20 de voluntari şi a susţinut financiar proiectul, în timp ce compania Comau a mobilizat 50 de voluntari care au muncit 2 zile pe şantier suportând o parte din costurile materialelor.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite