FOTO Spitalul Judeţean din Oradea, modernizat cu peste 15 milioane de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucrari la Spitalul Judeţean
Lucrari la Spitalul Judeţean

Lucrările desfășurate în prezent la corpul central al Clinicii de Obstetrică Ginecologie și la corpul B al Spitalului Județean sunt lucrări care vor duce la  îmbunătățirea sistemului sanitar și de îngrijire, valoarea acestora ridicându-se la peste 15.000.000 lei.

Clinica de Obstetrică Ginecologie - amenajată la standarde europene

În cadrul Proiectului de Reformă a Sectorului Sanitar, la corpul central al Clinicii de Obstetrică Ginecologie au loc lucrări de amenajare a etajelor I și II conform stadardelor europene. Lucrările au început în vara acestui an și potrivit contractului ele trebuie să fie finalizate într-un an de zile. Potrivit managerului Gheorghe Carp, care evoluția lucrărilor „se fac eforturi și se dorește ca aceste lucrări să fie finalizate în termen de 7 luni, respectiv până în luna decembrie a acestui an " .

Lucrari la Spitalul Judeţean

Dă click pentru a vedea mai multe imagini!

În ceea ce privește stadiul amenajărilor la cele două etaje, managerul Gheorghe Carp a precizat: "Până în acest moment aici s-au făcut lucrări de demolare, de recompartimentare, s-au schimbat instalațiile de canalizare menajeră, pluvială, dar și instalațiile de încălzire, inclusiv coloanele din subsol și racordurile. În acest sens, s-a optat pentru sistemul existent și la Spitalul Municipal, acolo unde aceste instalații sunt introduse în pardoseală. Aproximăm că vom putea amenaja aici cca 60 de saloane, la care se mai adaugă săli de tratament și încăperi anexe obligatorii, toate destinate asistenței medicale materne și neonatale, mamei și copilului nou-născut. Intenția noastră este să facem o recompartimentare a  acestei unități sanitare, astfel încât să intrăm și cu acest spital în normalitate".

Astfel, se dorește ca secția de obstetrică - neonatologie să fie separată de cea de ginecologie.

Cu privire la standardele impuse de normele sanitare europene, managerul Carp  a adăugat: „Aici nimic nu se face la întâmplare. Lucrăm cu un arhitect specializat în amenajarea și compartimentarea unităților medicale la cele mai înalte standarde europene. Astfel, inclusiv dimensiunea ușilor de intrare în saloane este una impusă, acestea sunt astfel prevăzute încât să asigure o izolație termică și fonică perfectă."'

Managerului Spitalului Județean a mai vorbit și despre eliberarea fostului Spital Evreiesc (actualmente ocupat de secția de ginecologie), momentan aflat în litigiu. "Acest spațiu este oricum impropriu pentru secția de ginecologie. În locul spălătoriei și al bucătăriei, la care vom renunța, vom amenaja o secție de ginecologie modernă cu aproximativ 30 de paturi, iar la etaj vom amenaja blocul operator ginecologic", a precizat Gheorghe Carp.

Tot în cadrul proiectului se va realiza și anveloparea clădirii în scopul termoizolării acesteia. „Acest lucru, împreună cu renunțarea la clădirea în care funcționează în momentul de față ginecologia ne va aduce o scădere cu 50% a cheltuielilor cu energia", a spus Gheorghe Carp.

Lucrările de la Spitalul Județean reflectă o abordare modernă a sistemului sanitar

O lucrare importantă aflată acum în derulare la Spitalul Județean constă în reparațiile capitale la corpul B al clădirii. Valoarea contractului de lucrări este de 6.761.634 lei. Firma constructoare este S.C. Eurocib.

O altă lucrare majoră este cea care vizează reparațiile capitale la instalațiile electrice și la ascensoare. Valoarea contractului de lucrări este de 1.622.604, 52 lei, iar firma executantă a lucrărilor este societatea Herald.

La Spitalul Județean există în acest moment patru lifturi, aflându-se în curs de construcție alte două lifturi ultramoderne.

"Unul din aceste lifturi va fi destinat Unității de Primiri-Urgențe legate de Secția de Terapie Intensivă, iar celălalt va fi destinat exclusiv transportului pacienților pe targă", a spus managerul.

Dacă la etajul I al  corpului B a fost amenajat un vestiar modern destinat cadrelor sanitare, la etajul II - în locul secției de urologie se va amenaja secția de gastroenterologie.

„Dorim ca aici să instituim o gardă pentru endoscopia intervențională pentru a putea rezolva endoscopic în mod rapid cazurile de hemoragii interne. Estimăm că în trei săptămâni lucrările la acest etaj vor fi gata", a precizat managerul Carp.

Etajul III al corpului B va fi destinat sălii de chirurgie cardiovasculară/coronarieni. Spațiul va dotat cu 4 paturi destinate cardiologiei intervenționale dotate high-tech, două încăperi mari prevăzute cu angiografe, săli de operație.

Etajul IV, unde funcționa secția de terapie intensivă, va fi destinat blocului central operator, care va cuprinde aprox. 10 săli de operație.

Acest bloc operator central va fi prevăzut cu flux de aer laminar. Acesta este asigurat printr-un aparat de protecţie microbiologică, care prin unul dintre filtre asigură curentul de aer cu flux laminar steril în spaţiul de lucru, iar prin celălalt filtru purifică aerul evacuat.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite