FOTO Primele imagini cu gemenele siameze din Bangladesh separate de chirurgii maghiari. Una dintre fetiţe a deschis ochii şi mişcă mâinile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două gemene din Bangladesh, care s-au născut unite în zona frunţii, au fost separate cu succes în urma unor intervenţii chirurgicale complexe realizate de o echipă de medici din Ungaria. Una dintre micuţe, Rabeya, a deschis ochii şi îşi mişcă deja mâinile, iar sora ei, Rukaya, încă în comă indusă, respiră singură.

Potrivit unui comunicat al Fundaţiei Action for People Defenseless, cele două fetiţe au fost supuse unei intervenţii chirurgicale de peste 30 de ore. 

Imagine indisponibilă

"Evoluţia pozitivă se datorează profesionalismului echipei medicale şi sprijinului care ne-a fost acordat. În prezent, fetiţele sunt în supravegherea unor medici anestezişti maghiari. Suntem recunoscători tuturor celor care ne ţin pumnii şi se roagă pentru gemene”, se arată în comunicat.

Intervenţia chirurgicală de separare s-a desfăşurat în zilele de 1 şi 2 august la Combined Military Hospital, din Dhakadin (Bangladesh), iar după terminarea operaţiei mai mulţi membri ai echipei de medici au rămas pe loc, în calitate de voluntari, pentru a ajuta la următoarele intervenţii neurochirurgicale şi plastice la care vor fi supuse fetiţele.

Imagine indisponibilă

Înainte de operaţie, medicii au acordat şanse de 50% ca gemenele să supravieţuiască. În prima fază a procedurii, care a avut loc anul trecut, vasele de sânge comune ale creierului gemenelor au fost separate, într-o operaţie de 14 ore.

Imagine indisponibilă

Apoi, într-o a doua fază care a avut loc după şase luni, începând din ianuarie, Rabeya şi Rukaya s-au mutat la Budapesta, unde medicii au introdus în zona scalpului mai multe implanturi care să întindă pielea şi să permită ulterior recoltarea de ţesut pentru regenerarea rănilor.

Imagine indisponibilă

În total, potrivit comunicatelor Fundaţiei, fetiţele au fost supuse la peste 40 de intervenţii chirurgicale plastice pregătitoare de neurochirurgii ADPF şi chirurgii plastici susţinuţi de anesteziologi, radiologi şi pediatri, care au folosit, de asemenea, un software inovativ de animaţie 3-D pentru a cartografia cele două creiere.

ADPF a efectuat aproximativ 500 de operaţii de chirurgie reconstructivă în Asia şi Africa, inclusiv pentru refugiaţi musulmani.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite