FOTO Un poliţist orădean a lansat primul atlas al pistoalelor din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
A fost lansat primul atlas al pistoalelor din ţară
A fost lansat primul atlas al pistoalelor din ţară

A fost lansat primul atlas al pistoalelor din ţarăA fost lansat primul atlas al pistoalelor din ţară, realizat de expertul criminalist Marius Guţ angajat al IIPJ Bihor. Volumul  conţine un istoric al evoluţiei armelor scurte, de la praful de puşcă până la cele mai moderne pistoale şi revolvere construite de-a lungul anilor de diferite firme, cu caracteristicile tehnice de fabricaţie, dar şi implicaţiile psihologice în utilizarea armelor.

"Pistoale-Atlas de prezentare şi identificare" este volumul lansat de expertul criminalist Marian Guţ, din  cadrul Serviciului Criminalistic al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor, un pasionat al armelor.

Lucrarea conţine un istoric al evoluţiei armelor scurte în timp, fiind, totodată, un album de prezentare a unei vaste game de pistoale şi revolvere construite de-a lungul anilor de diferite firme producătoare. Lucrarea se adresează atât celor care efectuează constatări sau expertize în domeniul balistic, cât şi iubitorilor de arme.

"Am căutat pe piaţa românească acest gen şi nu am găsit nici în biblioteci, nici în librării o astfel de literatură. Mi-am propus să încerc ceva nou. Munca pe care o desfăşurăm ne aduce în faţa multor arme, unele dintre ele distruse şi greu de identificat. Accesul la o astfel de sursă este binevenită", a precizat Marius Guţ.

Expertul criminalist a menţionat că, deşi reacţia majorităţii faţă de un pistol, spre exemplu, este una de frică, acestea nu sunt periculoase.

"Arma este inofensivă. Pericolul îl reprezintă persoana care ţine arma şi stările prin care trece în momentul respectiv. Într-un accident rutier nu este de vină maşina, ci şoferul. La fel şi cu armele", a subliniat poliţistul. Atlasul lansat ieri conţine trei părţi.

Prima, o scurtă istorie a armelor, de la istoria prafului de puşcă până la pistoalele cu percuţie, este urmată de a doua parte, în care sunt prezentate armele, în timp ce a treia parte conţine aspecte psihologice.

 "Este ciudat să uneşti noţiunea de cultură unui obiect destinat să ucidă. Arma a fost inventată pentru a se asigura obţinerea celor necesare traiului omului. Mai târziu a fost denaturată. Arma a creat cele mai avansate societăţi şi democraţii, dar tot ea a creat cele mai odioase dictaturi. Trebuie schimbată prisma prin care este privită arma. Arma înseamnă artă, cultură, istorie", a declarat Vili Stancu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Deţinătorilor de Arme, care, de altfel, i-a şi înmânat autorului atlasului o diplomă de membru de onoare al Asociaţiei.

Cartea aparţinând poliţistului orădean a fost considerată de către specialişti o premieră în România şi totodată o sursă accesibilă nu doar experţilor, ci şi celor care nu au cele mai elementare cunoştinţe în materie.

 "Este o bucurie pentru noi şi pot să spun încă odată că sunt mândru că sunt poliţist şi în primul rând poliţist în cadrul IPJ Bihor. Îl felicit pe autor şi le mulţumesc tuturor celor care au contribuit la realizarea acestei lucrări. Realizarea acesteia este o confirmare a ideii mele de a numi Serviciul Criminalistic Serviciul Poliţiei Ştiinţifice", a precizat ieri, la lansarea cărţii, chestorul Liviu Popa, şeful IPJ Bihor. În cadrul evenimentului cei prezenţi au avut posibilitatea să admire şi o colecţie de arme de panoplie.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite