FOTO Piaţa Rogerius şi-a schimbat faţa. Condiţii moderne pentru comercianţi

FOTO Piaţa Rogerius şi-a schimbat faţa. Condiţii moderne pentru comercianţi

Se modernizeaza Piata Rogerius

Reprezentanţii Primăriei Oradea au prezentat cel de-al doilea tronson finalizat în noua Piaţă din Rogerius. Un spaţiu modern, care îndeplineşte toate criteriile de calitate va adăposti, în zilele următoare, comercianţii de legume şi fructe.

Ştiri pe aceeaşi temă

Acest perimetru de 3.000 mp va adăposti pe margini comercianţii de carne, respectiv panificaţie. Centrul de afaceri cu produse agroalimentare din Rogerius este un concept modern care a luat loc vechii pieţe din acest cartier.

Proiectul este finanţat în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013 şi prevede consolidarea relaţiilor transfrontaliere de afaceri şi comerţ prin susţinerea mediului de afaceri din Oradea şi Debrecen. Proiectul a fost depus de către Primăria Municipiului Oradea, în calitate de Lider de Proiect, în colaborare cu Camera de Comerţ şi Industrie Hajdu-Bihar, în calitate de Partener al Proiectului. Valoarea totală a bugetului proiectului este de 7.707.912,40 euro. Bugetul aferent investiţiei pe care Municipiul Oradea o realizează în acest an este 6.705.313 euro, cu TVA inclus.

În ce priveşte lucrările efective de execuţie, acestea se ridică la 5,2 milioane euro, la care Primăria a mai venit cu o suplimentare de 130.000 de euro.

"Banii alocaţi suplimentar de la bugetul local, în sumă de 130.000 euro, vor fi cheltuiţi pentru a realiza pasajul de 27 de m, de sub această clădire şi pentru a coborî, încă un nivel, casa liftului. Acest pasaj va face legătura cu noua parcare cu nouă nivele din faţa Spitalului Municipal", a subliniat viceprimarul Mircea Mălan. Acesta este şi motivul invocat pentru care nici al doilea termen, 14 iunie, nu a fost respectat pentru finalizarea investiţiei.

Viceprimarul Mircea Mălan a precizat că pentru a putea finaliza acest pasaj s-a mai obţinut o prelungire a contractului de execuţie, până pe data de 30 septembrie a.c. Între timp va trebui finalizat şi tronsonul III, acolo unde se vor comercializa florile, produsele apicole, bio şi cele artizanale. De asemenea, clădirea este prevăzută la etaj cu un spaţiu verde, care încă este în stadiu de amenajare.

 Structura centrului de afaceri este realizată din prefabricate. Încălzirea este realizată prin pardoseală, pe bază de curent şi pompe de căldură, pentru o parte din energie urmând să fie folosite şi panouri solare. "Deaspura acestei plăci suprabetonate se va amenaja o zonă de agrement şi spaţiu verde. Va exista un sistem de captare a apei pluviale într-un bazin, apa fiind refolosită pentru irigarea spaţiului verde, respectiv pentru curăţenie", a specificat Mircea Mălan.

Liviu Andrica, directorul Administraţiei Domeniului Public, a anunţat că, până pe 1 iunie, comercianţii vor părăsi cortul de peste drum. Totodată, a recunoscut că noul spaţiu nu este chiar atât de mare ca şi precedentul din Piaţa Rogerius, însă a adăugat că toţi cei din cort vor primi mese în tronsonul II.

"Înainte erau 450 de mese, în cort am avut 370 de mese. Noul spaţiu va avea 390 de mese", a precizat Liviu Andrica.

Odată eliberată parcarea din faţa Spitalului Municipal şi Spitalului Pelican, firma declarată câştigătoare, Construcţii Bihor, va şi putea demara lucrările la noua parcare.

Se propune realizarea unei parcări cu regim de înălţime demisol + parter neacoperit, în zona platformei de parcare existente de-a lungul străzii Corneliu Coposu şi a terenului situat între Spitalul Pelican şi Spitalul Municipal "Dr. Gavril Curteanu". Suprafaţa construită propusă este de 5.300 mp, iar cea desfăşurată, de 10.600 mp. Capacitatea parcării va fi de 410 locuri.

Pentru realizarea investiţiei, sunt propuse două accese independente pentru cele două niveluri: unul din strada Corneliu Coposu, printr-o bandă separată de intrare - ieşire şi unul din drumul de acces la Centrul Oncologic, conform planului de situaţie.

 

Se modernizeaza Piata Rogerius

Imagini din aceeasi galerie
  • Se modernizeaza Piata Rogerius
  • Se modernizeaza Piata Rogerius
  • Se modernizeaza Piata Rogerius
  • Se modernizeaza Piata Rogerius
  • Se modernizeaza Piata Rogerius
  • Se modernizeaza Piata Rogerius
  • Se modernizeaza Piata Rogerius
  • Piata Rogerius
  • Piata Rogerius
  • Piata Rogerius
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările