FOTO Peșteri din Munții Apuseni, închise pentru protejarea coloniilor de lilieci

FOTO Peșteri din Munții Apuseni, închise pentru protejarea coloniilor de lilieci

Lilieci în pericol de dispariție, într-o peșteră de lângă Vârciorog

Cincisprezece peșteri din Munții Apuseni vor fi închise, astfel încât coloniile de lilieci care trăiesc în ele să se poată dezvolta fără a fi deranjate de acțiunile oamenilor. Restricționarea accesului în peșteri face parte dintr-un proiect finanțat cu peste un milion de euro, care are ca scop salvarea liliecilor.

Ştiri pe aceeaşi temă

Asociaţia pentru Protecţia Liliecilor din România, Institutul de Speologie Emil Racoviţă din Cluj-Napoca și Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor au început procedura de închidere a 15 peşteri din Munţii Apuseni. Vor fi închise cu grilaje Peştera cu Apă din Valea Leşului, peşterile Vadu Crişului, Bătrânului, Ţiclului, cele din Aştileu, Tăşad, Betfia, Ciur-Izuc, Fânaţe, Coliboaia, Măgura, Onceasa, Humpleu, Huda lui Papară şi Peştera Liliecilor din Cheile Ampoiţei.

Specii protejate

Scopul proiectului finanţat de UE şi Ministerul Mediului cu peste 1.200.000 de euro este salvarea de la dispariție a speciilor de lilieci din Munţii Pădurea Craiului. În ultimii doi ani, specialiştii au inventariat liliecii care fac parte din specii protejate, din peşterile bihorene, şi au descoperit exemplare de liliac comun mic şi liliac comun mare, liliac cu aripi lungi şi liliac mediteranean cu potcoavă.  încearcă să-i  protejeze de turişti. „Este vorba despre un proiect pentru conservarea speciilor de lilieci, în contextul în care numărul acestora este în continuă scădere, în special în ultimul deceniu", a spus Szodoray-Paradi Farkas, managerul proiectului finanţat cu peste 1.200.000 de euro, dintre care aproximativ jumătate provin de la Uniunea Europeană, prin proiectul Life Plus, şi jumătate de la Ministerul Mediului. 


Dă click pe poze pentru a vizualiza imagini dintr-o peșteră ascunsă, de lângă Vârciorog, unde trăiesc 4.000 de lilieci

Mituri periculoase

Szodoray-Paradi Farkas vrea să îi înveţe pe bihoreni să respecte mediul înconjurător, să  îi facă să înţeleagă că, prin acţiunile lor, provoacă dispariţia unor specii esenţiale în ecosistem. „Din cauza miturilor conform cărora liliecii sug sânge sau se prind de părul oamenilor, localnicii au o atitudine negativă faţă de aceste vietăţi. O mare problemă o reprezintă faptul că ciobanii intră cu animalele în peşteri, fac foc şi poluează apa din peşteri, provocând moartea liliecilor care se adăpostesc acolo ziua" a explicat Szodoray-Paradi Farkas.

Scădere

 Numai într-o peșteră de lângă Vârciorog specialiștii au găsit în 2010 peste patru mii de exemplare. Cifra este mică față de 1990, când numărul liliecilor de acolo era cu cel puțin o mie mai mare. De asemenea, în urmă cu 40 de ani, în peştera Meziad erau 20.000 de exemplare de lilieci, acum mai sunt cel mult 3.000.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: