FOTO Hristos a Înviat! În Noaptea Învierii, cu mic cu mare, credincioşi au luat Lumina Sfântă

FOTO Hristos a Înviat! În Noaptea Învierii, cu mic cu mare, credincioşi au luat Lumina Sfântă

Slujba de Inviere la Oradea

Mii de credincioşi au luat parte la Slujba de Înviere oficiată în bisericile orădene. Numărul celor care au optat pentru biserica Sf. Apostol Andrei a fost impresionant, fiind una dintre cele mai importante lăcaşe de cult din oraş, astfel că au fost pregătite peste 14.000 de pachete cu Paşti.

Ştiri pe aceeaşi temă

Biserica Sfântul Apostol Andrei din Oradea a fost asaltată de miile de credincişi care au venit la slujba de Înviere. Slujba de Înviere a fost oficiată de părinţii parohi Vasile Bota şi Ion Alexandru Mizgan.

După ce au ţinut postul Sfintelor Paşti, credincioşii s-au spovedit şi s-au împărtăşit, iar în Noaptea Învierii, au venit, cu mic cu mare, la biserică, pentru a primi Lumină Sfântă.

Lumina sfântă a fost luată de către preot cu ajutorul unei lumânări de la candela de pe Sfânta Masă din altarul bisericii, după care credincioşii au fost chemaţi să ia lumină prin rostirea cuvintelor: "Veniţi de luaţi lumină!".

Slujba dă vestea cea bună: că Hristos, Cel care a pătimit, s-a răstingnit şi a murit pe cruce pentru păcatele noastre, a înviat. Şi, odată cu învierea lui, a învins toate bolile, toate necazurile şi toată suferinţa omenirii.  

La miezul nopţii, clopotele au început să bată, iar oamenii au început să cânte "Hristos a înviat din morţi!/ Cu moartea pe moarte călcând/ Şi celor din morminte/ Viaţă dăruindu-le!", ţinând în mănă o lumânare sau o candelă aprinsă.

În fruntea credincioşilor, soborul de preoţi a înconjurat Catedrala, după care s-a oficiat Slujba Învierii.

În biserica se jos s-a continuat cu săvârşirea Sfintei Liturghii din Sfânta Noapte a Paştilor. Cei care au participat, la sfârşit au fost binecuvântaţi şi s-au sfinţit mâncărurile de dulce aduse la biserică.

“Duminică dimineaţa slujba va începe la ora 10.00, iar pe soleea din faţa bisericii vom binecuvânta mâncărurile de dulce şi vom rosti rugăciunea de mulţumire adusă lui Dumnezeu, Cel ce ne-a mântuit prin Iisus Hristos, Cel ce a înviat din morţi. Vă dorim sărbători fericite pe care să le petreceţi cu pace şi cu sănătate, cu bucurii duhovniceşti, şi bucuraţi-vă că Hristos a Înviat din morţi”, a spus părintele Bota la finalul slujbei de Înviere.

Credincioşii au stat la coadă pentru a lua acasă paştele, totul s-a desfăşurat în bună rânduială, sub atenta supraveghere a jandarmilor şi poliţiştgilor.

Părintele  Vasile Bota  i-a sfătuit pe credincioşi să nu se înghesuie pentru că există paşti pentru toată lumea, fiind pregătite peste 14.000 de pacheţele cu Paşti.

După încheierea slujbei, oamenii s-au risipit în noapte, ocrotind cu grijă flacăra lumânărilor, pentru a purta şi în căminele lor Lumina Învierii. Astfel, minute în şir, străzile oraşului s-au transformat în adevărate râuri de lumină.

După o Săptămână a Patimilor, când Iisus Hristos s-a lăsat răstignit pe cruce pentru a răscumpăra păcatele omenirii, de Paşti s-a prăznuit triumful binelui asupra răului. Din Duminica Învierii, timp de 40 de zile, până la Înălţarea Domnului, pe 24 mai, creştinii se salută, în aceste zile, cu salutul "Hristos a inviat!" şi răspunsul "Adevărat a Înviat!".

 


 

 

Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările