FOTO Elevii şcolilor profesionale recompensaţi cu burse de către investitorii din Parcul Industrial

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Revin scolile profesionale

Reînfiinţarea şcolilor profesionale. Aceasta este dorinţa municipalitatea orădeană, obiectiv pe care şi-l propune să-l atingă în colaborare cu Parcul Industrial Eurobusiness Oradea şi cu Inspectoratul Judeţean Şcolar.

“Una dintre discuţiile frecvente pe care le am cu firmele care doresc să investească în Oradea este cea despre forţa de muncă specializată de care dispunem, iar aici avem o problemă. Acest proiect al reînfiinţării învăţământului profesional tehnic se va întinde pe o perioadă mai mare de timp, iar pentru  a reuşi trebuie să schimbăm în primul rând mentalitatea populaţiei, mentalitate care derivă fie din percepţia care exista înainte de 1989 când proverbul Cine are carte are parte era foarte plauzibil, fie din mentalitatea creată după Revoluţie când s-a înrădăcinat ideea că România are cei mai puţini absolvenţi de învăţământ superior, iar acest lucru ar fi  o ruşine. Din păcate, trebuie să spun că avem azi facultăţi întregi, specializări care îşi trimit toţi absolvenţii în şomaj” a afirmat Ilie Bolojan, primarul oraşului Oradea.

Astfel, din acest an vor exista la Oradea 5 clase de învăţământ profesional tehnic repartizate astfel: Colegiul Tehnic Constantin Brâncuşi cu o clasă profil electromecanic utilaje şi instalaţii industriale şi o clasă profil  sculer matriţer; Colegiul Tehnic Traian Vuia cu o clasă profil electronist aparate şi echipamente şi o clasă operator CNC şi Colegiul Tehnic Transilvania cu o clasă profil încălţăminte.

Elevii care după terminarea clasei a IX-a vor alege acest tip de învăţământ profesional vor avea mai multe avantaje. În primul rând vor beneficia, indiferent de condiţiile lor sociale, de o bursă de 200 de lei din partea statului român, vor avea posibilitatea de a beneficia şi de bursele pe care le vor pune la dispoziţie companiile din Parcul Industrial, unde ei îşi vor desfăşura practica, iar la finalul şcolii profesionale vor avea o pregătire serioasă pe domenii de interes actuale şi o şansă enormă de angajare în companiile în care ei s-au pregătit.

“A face o şcoală profesională nu este o ruşine. Degeaba avem tineri cu diplomă , care nu pot demonstra că ştiu să facă meseria pe care le-o atestă acea diplomă. Copiii trebuie învăţaţi că a munci nu este o ruşine”, a spus Carmen Sasu, colaboratoare voluntară din partea firmei Romarketing.

“De multe ori un strungar foarte priceput e mai bine plătit decât un inginer”, a completat administratorul Parcului Industrial, a Delia Ungur.

“Dezvoltarea învăţământului profesional în Oradea va avea un rol important în dezvoltarea companiilor private, dar şi în dezvoltarea întregii comunităţi locale. Învăţământul profesional va întinde pe doi ani, din care anul I este compus din 40% pregătire teoretică şi 60% pregătire practică, iar anul II de studiu va cuprinde 25% pregătire teoretică şi 75% pregătire practică”, a spus Daniel Negrean, inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Bihor.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite