FOTO Clădirile din centrul istoric al Oradei îşi schimbă înfăţişarea

FOTO Clădirile din centrul istoric al Oradei îşi schimbă înfăţişarea

Clădiri de o însemnătate importantă penru Oradea îşi schimbă încetul cu încetul înfăţişarea. De mai bine de 50 de ani nu au mai suferit nico reparaţie, astfel că timpul şi-a pus amprenta asupra lor.

Primăria Oradea a finanţat lucrările de reabilitare a unor clădiri din zona centrală, aparţinând Episcopiilor.
Astfel, având în vedere starea avansată de degradare a imobilului de pe str. Independenţei nr. 3  datorită lipsei intervenţiilor în ultimii 50 ani, Primăria a demarat în octombrie anul trecut lucrările de reabilitare a clădirii aparţinând Episcopiei Reformate. Până în prezent s-a montat schela şi s-a dat jos tencuiala pe jumătatea faţadei, lucrările fiind sistate din decembrie datorită condiţiilor meteo nefavorabile.


Lucrările de reabilitare a faţadelor Spitalului Ordinului Mizericordienilor de pe str. Republicii nr. 33, aparţinând Episcopiei Romano-Catolice sunt aproape de finalizare. Acestea au început în aprilie anul trecut, valoarea contractului fiind de 611.794,92 lei cu TVA.


În ceea ce priveşte lucrările de reabilitare a faţadelor şi acoperişului la imobilul de pe str. Republicii nr. 11 - Parcul Traian, aparţinând Episcopiei Ortodoxe, acestea au început în octombrie 2011 şi au fost finalizate. Au fost realizate reparaţii ale acoperişului, respectiv şarpantă, învelitoare din ţigle ceramice şi tablă zincată şi elementele de tinichigerie aferente.

S-au executat  lucrări de reparaţii la faţade şi zugrăveli exterioare pe latura spre Parcul Traian, desfacerea tencuielilor vechi pe porţiunile degradate şi neaderente, repararea fisurilor şi crăpăturilor în zidurile şi cornişele din cărămidă, repararea şi înlocuirea decoraţiunilor din ipsos şi a elementelor prefabricate degradate, refacerea tencuielilor cu şabloane, păstrându-se forma profilelor existente. Valoarea totală a lucrărilor conform contractului este de 618.170,81 lei, inclusiv TVA.

Investiţia se face în regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit conform căreia finanţările nerambursabile din cadrul domeniului culte religioase se acordă cu prioritate imobilelor deţinute de către culte în perimetrul Ansamblul Urban Centrul Istoric Oradea.
 

Imagini din aceeasi galerie
  • Clărieile din centrul oraşului se reabiliteaza Foto Adevarul
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările