Cei mai frumoşi români. Anna Marossy, biologul orădean care exploarează lumea la 82 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anna Marossy traieste pentru a calatori
Anna Marossy traieste pentru a calatori

Are 82 de ani, o vârstă pe care nu o arată. Este plină de viaţă şi dornică să răspundă afirmativ la orice invitaţie de călătorie.  Biologul orădean Anna Marossy, „Apărătoarea naturii” cum îi spun prietenii, explorează lumea şi a ajuns în cele mai îndepărtate colţuri ale ei. Doar în ultimii ani a călătorit în Alaska, Laponia, Groenlanda şi Islanda.

La întrebarea “Unde v-aţi născut”, chipul frumoasei doamne se luminează- „M-am născut în locul cel mai frumos din lume, depresiunea Beiuşului, cu munţii mei dragi din jur, cu Pădurea Craiului, cu Bihorul, cu Codrul Moma”, este răspunsul plin de mândrie pe care-l oferă renumitul biolog Anna Marossy.

Pădurea este ca o biserică

A luptat o viaţă întreagă doar pentru natură, iar rezultatele muncii sale le resimt cel mai bine cei. A militat pentru un mediu înconjurător curat, în care un singur copac este foarte important pentru fiecare dintre noi. Lecţia pe care Ana Marossy a predat-o de nenumărate ori a fost accea a arborelui ajuns la maturitate, care produce de-a lungul unui anotimp o cantitate de oxigen care echivalează cu cea inspirată de 10 oameni de-a lungul unui an.

Tatăl meu spunea ca pădurea este ca o biserică, acolo nu strigi, mergi încet să nu sperii animalele şi nu aveam voie să culegem florile cu pumnii, puteam să culegem două, trei fire de ghiocei să-i ducem mamei acasă. Nu era voie să ducem nimic din natură. Am învaţăt că în aceea biserică a naturii nu ţipi, nu urli, şi cel mai important, respecţi tot ce te înconjoară, iar acest lucru l-am transmis tuturor celor din jurul meu”, ne-a mărturisit Anna Marossy

Renumitul biolog orădean nu se dă în lături de la explorarea lumii la o vârstă la care alţi români nu mai aşteaptă decât ziua de plată a pensiei. Ultima expediţie a avut-o la vârsta de 81 de ani, tocmai în partea de Nord a Europei.  A pornit la un drum de trei săptămâni în Islanda, după ce anii trecuţi vizitase Alaska, Laponia şi Groenlanda. „În ultima expediţie m-a interesat flora taiga, care este o pădure aproape de pol, şi tundra, vegetaţia pitică", ne-a mărturisit Anna Marossy.Un alt aspect pe care biologul orădean l-a urmărit a fost populaţia nordică, mai exact eschimoşii.

Cele trei săptămâni petrecute aproape de Polul Nord au făcut-o pe orădeancă să-şi dea seama cât de gravă este situaţia în ce priveşte topirea gheţarilor.  „Când ajungi la faţa locului îţi dai seama că situaţa este gravă. Scăderea gheţarilor şi topirea lor este foarte evidentă", ne-a spus biologul.

Fram ursul polar, cartea copilăriei

A avut şansa ca în cele patru expediţii să vadă cele patru anotiompuri în zona polară. „Eram în toiul verii polare, soarele n-a apus niciodată, aşa că şi la ore de seară puteam vizita. În tundră am văzut vegetaţia de 20 de centimetri înălţime, cu multe specii pe care le găsim şi la noi. Diferenţa e că în România sunt foarte rare, pe când la ei le găseşti din abundenţă. Ca biolog, a fost o plăcere nemaipomenită", mărturiseşte Marossy. Cel mai mult au impresionat-o mestecenii de 15 cm înălţime, dar şi zonele stâncoase.

A călătorit pe un vapor de croazieră alături de alte 1.100 de persoane. Din Marea Nordului a pornit spre Insulele Feroe, Islanda, spre regiunea Svalbard, ajungând aproape de Polul Nord. Îşi dorea enorm să vadă urşii polari, dar nu s-a putut bucura de acest lucru.

„«Fram, ursul polar» este cartea care m-a fascinat în copilărie. În timpul expediţiei, noi turiştii nu am fost lăsaţi să ne apropiem de zonele în care trăiesc urşii polari. Am avut la mine binoclul care este destul de puternic, dar nu am reuşit să-i surprind. Îmi venea să plâng de supărare, dar, în acelaşi timp, m-am şi bucurat. Cu aşa acces îngreunat al oamenilor, specia e foarte bine protejată", spune Anna Marossy.

Susţine că dacă vârsta i-ar permite ar călători mai mult pe jos, dar se bucură că poate şi aşa.

Expediţie pe schiuri

Un vis al biologului orădean Anna Marossy este să ajungă la eschimoşii din Siberia şi Polul Sud. Este conştientă însă că vârsta nu-i va permite acest lucru. „Dacă aş fi cu cinci sau şase ani mai tânără m-aş urca pe schiuri, mi-aş lua rucsacul în spate şi aş porni în expediţie. Aş sta în Siberia doi ani, ca să văd cum se descurcă eschimoşii în condiţii aprige", ne-a mărturisit Anna. A văzut multe în cei 81 de ani, atât de multe încât ar putea scrie cărţi întregi, dar, din păcate, talentul l-a scris nu o ajută. „Nu am talent la scris. Aceasta este tragedia mea", spune tristă Anna Marossy.

Anna Marossy a fost conştientă că orizontul cunoaşterii este nelimitat, astfel că a încercat să umple acest gol prin călătoriile care au purtat-o pe multe meridiane ale pământului. Biologul orădean a bătut pământul în lung şi în lat ca să-i vadă şi să-i protejeze minunile.  

Am ajuns până la lacul Baikal şi am plâns când l-am văzut. Baikalul era de culoarea malakitului, la 30 de metri adâncime se vedea fundul apei, era aşa de curat Baikalul. A fost o chestie extraordinară. Am fost în Siberia, de unde să uit parfumul pădurii de tip taiga, apoi Alaska şi punctul cel mai sudic a fost Elgizek, piramidele.

Trăieşte pentru a călători

Are 82 de ani şi nu-i arată. Trăieşte pentru a călători aşa cum a trăit şi până acum.  Şi în timpul comunismului, când libera circulaţie era doar o utopie, biologul orădean îşi programa călătorii bianuale în zonele accesibile ţărilor comuniste. Pentru ea banii nu au fost o prioritate, ci un mijloc de a ajunge acolo unde cei mai mulţi dintre noi poate nici nu îndrăznim să visăm.

Este cunoscută în rândul orădenilor pentru ardoarea cu care iubeşte natura şi pentru dârjnia cu care o apără. Cutreieră oraşul cu aparatul foto în buzunar şi face fotografii ori de câte ori observă că natura este călcată în picioare. Nu se sfieşte să le ceară autorităţilor explicaţii sau să le alarmeze atunci când este cazul.

Mai puteţi citi:

FOTO Cei mai frumoşi români. Elisabeta Paraschiv, zâna bună a copiilor cu dizabilităţi

FOTO Cei mai frumoşi români. Simona Czudar, mama din Timişoara care luptă pentru a schimba sistemul de adopţii

Cei mai frumoşi români. Cornel Cimpoeru, tânărul crescut în centrul de plasament, a învins în lupta cu greutăţile vieţii: termină Artele Plastice şi visează să facă grafică publicitară

FOTO Cei mai frumoşi români. Povestea judecătorului Rustin Ciasc, alinarea copiilor necăjiţi din Reşiţa

„Cei mai frumoşi români“, 55 de poveşti care fac România mai frumoasă

 FOTO VIDEO Cei mai frumoşi români. Povestea doctorandului din Galaţi care a hrănit zile la rând o mie de sinistraţi

Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite