FOTO Cartea „Ultimul zbor cu soţii Ceauşescu”, scrisă de comandorul Alexandru Popa, a fost lansată la Oradea

FOTO Cartea „Ultimul zbor cu soţii Ceauşescu”, scrisă de comandorul Alexandru Popa, a fost lansată la Oradea

Alexandru Popa

"Ultimul zbor cu soţii Ceauşescu" cartea document scrisă de comandorul în rezervă Alexandru Popa a fost lansată la Biblioteca Judeţeană “Gheorghe Şincai”, din Oradea. Fost pilot de elicopter în flotila prezindenţială, autorul descrie misiuni de zbor executate de familia prezidenţială înainte de revoluţie, dar şi execuţia şi transportul cu elicopterul a trupurilor soţilor Ceauşescu, de la Târgovişte la Bucureşti.

Ştiri pe aceeaşi temă

“Cartea este scrisă de omul care a trăit pe viu şi a fost în acelaşi timp cel mai aproape de familia prezidenţială, în timpul evenimentelor din 1989", a spus managerul bibliotecii. Ligia Mirişan. Este o carte scrisă într-un limbaj direct, fără metafore, care invită cititorul la fapte clare, ne dă măsura a ce înseamnă omul în raport cu istoria

"Acest om, Alexandru Popa este o arhivă vie ", a spus poetul Paşcu Balaci. Cartea, autobiografică, prezintă destinul său de copil de ţăran, care ajunge, pas cu pas, pilot în flotila prezidenţială şi apoi martor ocular al execuţiei cuplului Ceauşescu.

"Relatarea execuţiei şi transportul cadavrelor de la Târgovişte la Bucureşti, este cea mai cutremurătoare pagină. În mâinile acestui om a stat istoria. Gândiţi-vă pentru o clipă, ce s-ar fi întâmplat dacă dispăreau trupurile celor doi. Ar fi înnebunit o ţară întreagă", a mai subliniat poetul.

Comandorul Alexandru Popa este cel care a transportat trupurile neînsufleţite ale dictatorului şi soţiei sale de la Târgovişte la Bucureşti, în 1989. Cum astfel de întâmplări nu puteau rămâne nerelatate, fostul pilot a ales să aştearnă pe hârtie toate evenimentele trăite în anii în care a făcut parte dion flotila prezidenţială.

"Am relatat în premieră unele lucruri din acele vremuri, misiuni executate cu soţii Ceauşescu", îşi aminteşte Alexandru Popa.

 Cea mai valoroasă dezvăluire rămâne a ultimelor clipe petrecute cu cei doi. Autorul a subliniat că soarta cuplului Ceauşescu a fost decisă înainte de procesul înscenat. Se ştia că vor fi găsiţi vinovaţi şi se hotărâse că vor muri, în loc să fie întemniţaţi. Iniţial, ar fi trebuit să fie împuşcat Ceauşescu, apoi Elena.

 "Dacă tot vreţi să omorâţi dragostea dintre noi, împuşcaţi-ne împreună", ar fi cerut Elena Ceauşescu.

Pilotul spune că în ultimele momente, spre deosebire de alţi demnitari executaţi, Nicoale şi Elena Ceauşescu au dat dovadă de umanitate şi demnitate. Au murit strigând lozinci pentru ţară.

 

 

Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: