FOTO Averea găsită la escrocii care vindeau chinezării pe post de dispozitive terapeutice de lux: 244.000 lei, 25.570 euro şi 37.500 forinţi

FOTO Averea găsită la escrocii care vindeau chinezării pe post de dispozitive terapeutice de lux: 244.000 lei, 25.570 euro şi 37.500 forinţi

Poliţiştii au finalizat percheziţiile dispuse în Bucureşti şi patru alte judeţe, inclusiv în Bihor, în dosarul privind escrocherii cu dispozitive medicale şi o fraudă de peste 8 milioane de lei, ridicând 244.000 lei, 25.570 euro şi 37.500 forinţi, dispozitive terapeutice, documente contabile, sisteme de calcul, agende şi înscrisuri.

Potrivit unui comunicat transmis, vineri, la prânz, de purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, comisar Alina Dinu, odată cu finalizarea descinderilor, în baza unor mandate de aducere, 14 persoane urmează să fie prezentate la sediul Inspectoratului de Poliţie Bihor, pentru audieri, urmând ca la finalizarea acestora să fie propuse măsurile legale în consecinţă.
 

Evaziune şi înşelăciune

Dosarul instrumentat de poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Bihor sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, până în prezent sunt suspectate 14 persoane cu vârste cuprinse între 26 şi 42 de ani din judeţele Bihor, Arad, Ilfov şi municipiul Bucureşti, şi trei societăţi comerciale cu sediile în Oradea şi Bucureşti.
 
 Acuzaţiile sunt de evaziune fiscală, complicitate la evaziune fiscală, fals în înscrisuri sub semnătură privată, înşelăciune, complicitate la înşelăciune, exercitarea fără drept a unei profesii sau activităţi, spălarea banilor şi constituirea unui grup infracţional organizat.
 
Gruparea este, însă, mult mai amplă iar numărul celor anchetaţi va fi mult mai mare. În urma cercetărilor desfăşurate, poliţiştii au stabilit că afacerea era coordonată de reprezentanţii a 4 firme din Bucureşti  care aveau rolul de societăţi beneficiare, având în "subordine" 17 societăţi cu comportament „fantomă” din Bihor, Arad şi Bucureşti, administrate de interpuşi.
 
Chinezării de lux
 Afacerea a început în 2014 iar reprezentanţii grupării activau în domeniul comerţului de dispozitive terapeutice, comercializănd în sistem de "call center" ochelari cu efect terapeutic, ceasuri de mână electronice cu curea din material textil şi aparate laser semiconductor – terapeutic, prezentat sub formă de ceas de mână, saltele, plite cu inducţie, seturi de vase, etc.
 
Produsele erau cumpărate în cea mai mare parte din China, promovate prin servicii de call center respectiv prin întâlniri organizate cu clienţii, fiind ulterior vândute pe piaţa internă. În timpul întâlnirilor, reprezentanţii firmelor se prezentau drept medici, oferind dispozitivele la preţuri exorbitante, deşi acestea erau achiziţionate la sume derizorii. „Erau produse achiziţionate la preţuri între 1 şi 5 euro care erau vândute cu 200 de euro şi  chiar 500 de euro”, spun surse din anchetă. 
 
Datornici "fantomă
 În total, din 2014 şi până în prezent, firmele au comercializat produse şi servicii în valoare de peste 30.000.000 lei însă pentru a eluda plata taxelor şi impozitelor, coordonatorii afacerii au creat un circuit comercial şi financiar bancar fictiv, în care firmele cu comportament de tip fantomă ar fi asigurat intermedierea scriptică între furnizori şi agenţii economici reali. Scopul era de a supradimensiona cheltuielile şi de a acumula obligaţiile fiscale în sarcina societăţilor de sacrificiu, prin transferarea responsabilităţii achitării TVA şi impozitul pe profit de la societăţile beneficiare reale, la societăţile cu comportament de tip „fantomă”.
 
Paguba statului este estimată la 8.000.000 de lei.
 
Pentru documentarea şi probarea grupării, vineri, 9 noiembrie, a fost desfăşurată o acţiune de amploare, în care au fost implicaţi peste 100 de poliţişti din cadrul Poliţiei Capitalei, de la Poliţiile Bihor, Arad, Ilfov, Braşov şi Prahova şi lucrători din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale Bihor care au efectuat 28 de percheziţii la domiciliile şi la imobilele unde exista suspiciunea că şi-ar fi desfăşurat activitatea infracţională şi au ridicat cele 14 persoane cercetate în cauză, pentru a fi conduse la audieri. 
 
citeste totul despre: