FOTO „Ştrandul photosop“,din Marghita, fără drum şi canalizare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ştrandul din Marghita, devenit celebru din cauza faptului că a fost „deschis", înainte de a fi terminat, cu ajutorul unor fotografii trucate, îşi aşteaptă, în sfârşit, clienţii.

În urmă cu o lună ieşea la iveală faptul că la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului au fost trimise fotografii prelucrate în Photoshop cu ştrandul din oraşul Marghita, ştrand care s-a realizat din fonduri europene. Valoarea acestuia este de 3, 8 milioane de euro, din care 2,44 milioane contribuţia UE. Cu toate că a fost inaugurat anul trecut, în luna iunie, el a fost deschis publicului abia vinerea trecută, cu o zi înainte de vizita ministrului Dezvoltării Regionale şi Turismului, Eduard Hellvig.

image
image
image

Dă click pentru a vedea mai multe fotografii!

Deşi s-a deschis de aproape o săptămână, ştrandul din Marghita nu pare să fie atracţia locuitorilor, şi nicidecum a turiştilor care vin în zonă. O prolemă o reprezintă şi starea drumului care duce spre ştrand. Dacă până în centrul oraşului totul este asfaltat, când vine vorba de drumul spre ştrand lucrurile stau cu totul altfel. Drumul e plin de gropi, şoferii fiind nevoiţi să facă slalom pentru a le evita. Deşi vara bate la uşă şi bazinele cu apă termală ar trebui să fie pline de oameni, la Marghita nu poate fi vorba de aşa ceva. Deschis la sfârşitul spătămânii trecute, ştrandul este aproape gol. Mai puţin de zece persoane au ales să se relaxeze în apele termale. Sezonul estival nu i-a determinat pe cei care ar trebui să se ocupe de îngrijirea acestuia să ia măsurile necesare, astfel că buruienile sunt la ele acasă în incinta ştrandului. "Vin împreună cu soţul şi suntem mulţumiţi de ce am găsit. Loc de mai bine este tot timpul" susţine Estera Varga, unul dintre puţinii clienţi. „Motivele pentru care nu s-a deschis ştrandul până acum le cunosc doar ei, cei de la primărie. Noi venim la ştrand doar de vineri", ne-a spus unul dintre locuitori, Vasile Popa.

FOTO Cum a trucat primarul oraşului Marghita fotografiile ştrandului realizat pe bani europeni

Control la ştrand

După ce a vizitat controversatul ştrand din Marghita, ministrul Dezvoltării şi Turismului, Eduard Hellvig, a afirmat că va face verificări să vadă cine sunt angajaţii ministerului care au girat lucrarea. El s-a arătat  complet nemulţumit de cum arată ştrandul de la Marghita. O altă nemulţumire a ministrului au reprezentat-o gropile din drumul ce duce la ştrand. "Cu supărare, cu amărăciune spun că la Marghita nu avem infrastructură de drum, de apă şi canal. Nu mai vorbesc de bazin, până ajungi la bazin îţi termini maşina şi nervii. Am sesizat că nu există canalizare la bazinele din ştrand, e un sistem de decantare. Asta arată un pic de iresponsabilitate. Acolo a fost un control din ce ştiu eu. O echipă de monitorizare a făcut o evaluare spunând că nu se justifică cele apărute în mass-media. Eu, personal, vreau să văd cine şi de ce a făcut asta",  a spus Eduard Hellvig.

Primarul este liniştit

Primarul Dorel Talpoş vede cu totul altfel problema. El recunoaşte că drumul nu este reabilitat, dar urmează să fie făcut pe un alt proiect, care este în derulare. În ce priveşte lipsa canalizării, el susţine că aşa prevede proiectul. "În 2007, când am început proiectul, s-a considerat de către comisiile  de evaluare de la acel moment, că apele menajere şi apele termale sunt două lucruri distincte. Pentru apele termale partea de evacuare se face într-un bazin de răcire. Apa este răcită până la o anumită temperatură, după care se adaugă apă dulce, urmând să fie deversată în pârâul care trece prin localitate", susţine Dorel Talpoş. În ce priveşte controlul anunţat de ministrul Hellvig, primarul pare foarte liniştit. "Poate trimite poliţia că nu mă deranjează. Au mai fost monitorizări de-a lungul timpului. Eu sunt cât se poate de liniştit" susţine primarul.

 „Clienţii photoshop", mai uşor de atras

Proiectul "Parcul Balnear din Regiunea de Nord Vest, locaţiile Tăşnad, Beltiug, Marghita" a fost câştigat în anul 2008. Acesta prevedea ca anual 300.000 de turişti români şi străini să viziteze zona. În acte primarul PDL-ist Dorel Talpoş, din Marghita, a arătat că ştrandul este finalizat şi predat chiar din anul 2010, deşi el a fost deschis abia săptămâna trecută. El este acuzat că pentru a reuşi să demonstreze Ministerului că lucrările sunt terminate a trimis fotografii prelucrate în photoshop. În fotografiile trucate, ştrandul era plin de oameni.

Primalul oraşului Marghita, Dorel Talpoş, acuzat că a trucat fotografiile unui ştrand pentru care a obţinut bani europeni

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite